marți, noiembrie 26, 2024
AcasăArticoleMotive serioase pentru a citi în fiecare zi

Motive serioase pentru a citi în fiecare zi

Deşi tehnologia se dezvoltă în continuare, cu un elan inepuizabil, cărţile rămân o tehnologie clasică, pe umerii căreia omenirea a evoluat constant. Google Books estimează că la nivel mondial, există 130 de milioane de cărţi iar de-a lungul istoriei, numărând pergamentele arse o dată cu Bibliotecă din Alexandria, tabletele de lut şi ceară şi de asemenea, papyrus-urile, numărul lor e cel puţin dublu.

De la ‘Queen of Spades’ (Dama de pică), scrisă de Alexander Pushkin până la clasicul ‘Think and grow rich’ (Foloseşte-ţi mintea pentru a te îmbogăţi) al lui Napoleon Hill şi de la seria Harry Potter al lui J. K. Rowling şi trilogia ‘The hunger games’ (Jocurile Foamei) scrisă de Suzanne Collins, cărţile continuă să ne captiveze prin poveşti şi principii pragmatice.

Cititul, de asemenea, se numără printre activităţile esenţiale zilnice a majorităţii milionarilor şi miliardarilor din lume. Dar acest lucru nu e foarte motivant. Aşadar, iată câteva motive serioase pentru a citi în fiecare zi.

Stimularea mentală e primul motiv şi beneficiu serios al lecturii zilnice. Studii ştiinţifice au demonstrat că stimularea mentală susţinută – prin lectură, de exemplu – poate încetini şi chiar preveni evoluţia bolilor precum sindromul Alzheimer sau demenţa. Şi dacă totuşi, nu-ţi place să citeşti, poţi încerca alte metode de stimulare mentală precum puzzle-uri, şah şi altele.

Un alt beneficiu al cititului, pe care nu-l ştie toată lumea, e potenţialul de combatere a stress-ului. Nu contează că eşti stresat la locul de muncă, în relaţiile personale sau nenumărate alte situaţii ale vieţii cotidiene. Când eşti captivat de o poveste excelentă, pentru o jumătate de oră sau o oră, toate problemele şi grijile dispar. Un roman bun te poate transporta pe alte tărâmuri, lăsându-ţi imaginaţia să zburde, iar un articol bine scris te poate detensiona deoarece te focusezi exclusiv pe subiectul despre care citeşti.

Al treilea motiv şi cel mai important e cunoaşterea pe care o dobândeşti în urma lecturii. Indiferent ce citeşti, efectul e acelaşi – acumulezi diverse informaţii. Cu cât ai mai multe informaţii, cu atât eşti mai pregătit să înfrunţi provocările vieţii şi să ieşi învingător când se aşterne praful. Şi, de asemenea, iată un mod de a pune problema, care te va pune pe gânduri. Dacă într-o zi, viaţa va deveni crudă şi nemiloasă şi te vei găsi în circumstanţe vitrege, gândeşte-te că ai putea pierde tot – bunuri materiale, locul de muncă, bani, sănătate – dar cunoaşterea nu ţi-o poate lua nimeni.

Îmbunătăţirea memoriei e unul dintre cele mai cunoscute beneficii a cititului. Când citeşti un roman, trebuie să reţii un număr mare de personaje şi o gamă largă de informaţii personale pentru fiecare personaj în parte – ambiţii, trecut, studii, profil psihologic etc. Fiecare exerciţiu de memorare crează sinapse noi în creier. Prin urmare, fiecare roman citit îţi poate întări şi îmbogăţi reţelele sinaptice. La mai multe!

De asemenea, lectura zilnică poate îmbunătăţi concentrarea. În lumea dominată de internet în care trăim, atenţia ne e împărţită într-un milion de direcţii, iar multi-tasking-ul a devenit un obicei, din păcate. Atât la locul de muncă, cât şi acasă. Acest gen de comportament nefocusat poate diminua productivitatea şi creşte nivelul de stress. Când citeşti o carte, toată atenţia îţi este îndreptată asupra firului narativ şi atât. Încearcă să citeşti pentru 15-20 de minute dacă faci naveta spre serviciu sau poţi încerca meditaţia pentru 10 – 15 minute. Ambele au acelaşi beneficiu asupra capacităţii tale de concentrare.

Acestea au fost doar câteva motive sau beneficii care să te motiveze să citeşti mai des sau chiar în fiecare zi. Încearcă pentru început să citeşti 30 de minute pe zi, apoi poate o oră pe zi, apoi poate chiar două ore pe zi. Dar orice ai face, nu exagera. Asigură-te că progresia e lentă şi sustenabilă. Şi ţine minte – totdeauna să implementezi ceea ce citeşti. Lectură plăcută!

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE