Perioadele de prohibiție stabilite în 2019 sunt emise pentru intervalul 11 Aprilie-09 Iunie, inclusiv. Această perioadă de prohibiție instituie măsuri de interzicere a pescuitului comercial, recreativ și familial în orice habitat piscicol natural, în intervalul menționat anterior, perioada fiind de 60 de zile. Perioada de prohibiție valabilă pentru apele ce constituie frontiera de stat, însumează 45 de zile și este valabilă între 29 Aprilie-09 Iunie inclusiv. Aceste perioade sunt impuse de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și de Ministerul Mediului prin Ordinul comun nu numărul 54/76/2019 și au ca scop protejarea și refacerea resurselor acvatice vii.
În perioadele de prohibiție se interzice pescuitul oricărei specii de pești, crustacee, moluște și alte viețuitoare acvatice, în scop commercial, recreativ sau familial. În afara de perioadele de prohibiție există constrângeri pe tot parcursul anului pentru diferite specii de pești. Pe teritoriul Rezervației Biosferei “Delta Dunării” este constrans, pe tot parcursul anului, pescuitul recreativ/sportiv la crap. Este permisă reținerea unui echivalent a 5 kg de crap. Aceeași constrângere este valabilă și pentru pescuitul de știucă. Pescuitul tuturor speciilor de pești din zona Dâmboviței superioare este posibil doar prin numai cu eliberarea tuturor capturilor. În afara de perioadele de phibiție este interzisă cu desăvârșire capturarea de Pietrar, Fusar, Ghiborț de Râu, Cernușcă, Șalău Vărgat, Asprete, Pecarină, Guvid, Zglăvoacă Răsăriteană, Lostriță, Mihalț și Caracudă în scopuri scopuri comerciale, recreative sau familiale. Din lista peștilor a căror capture este interzisă pe toată perioada anului putem enumera Caregonul, Lipanul, Păstrăvul de mare. Păstrăvul Indigen, Curcubeu și Fântânel pot fi pescuiți doar cu excepția perioadei 15 Septembrie 2019-30 Aprilie 2020. Racul de munte poate fi pescuit exceptând perioada 11 Aprilie-15 Iunie și perioada 15 Octombrie-31 Decembrie. Capturarea Lipitorilor medicinale este interzisă pentru o perioadă de 62 de zile, în intervalul 1 Iulie-31 August. Pescuirea de sturioni este interzisă pe tot parcursul anului, excepție făcând pescuitul în scop științific.
În perioadele de prohibiție 15 Martie-15 Aprilie inclusiv, este interzisă reținerea, deținerea și comercializarea Rechinului. Reținerea femelelor Rechin gestante este interzisă pe toată perioada anului. Există o perioadă de prohibiție ce face referire la reținerea de Gobiide. Aceasta are o durată de 31 de zile, în intervalul 15 Aprilie-15 Mai. Pescuitul Delfinilor este interzis tot timpul anului, cu obligativitatea raportării capturilor accidentale. În intervalul 15 Aprilie-15 Iunie este perioada de prohibiție pentru Calcan. Singura veste bună referitoare la pescuitul în Marea Neagră se referă la capturarea Rapanei, care este permisă pe toată perioada anului.
Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din Galați pune la dispoziția pescarilor amatori ferma piscicolă Mața Rădeanu, proprietate a acestora. Taxa pentru pescuit valabilă pentru membrii asociației este de 30 lei/persoană/zi, iar pentru pescarii care nu sunt membrii ai asociației taxa este de 50 lei/persoană/zi.
Balta Movileni este o alternativă de luat în calcul în perioadele de prohibiție. Aceasta este situată în apropierea DN25 Tecuci-Galați, la 15 km de Brăila. Balta Movileni are o suprafață de 20 hectare, iar fiecare loc este amenajat cu podețe pentru pescuit. Taxa percepută este de 50 lei/zi și se permit două bețe cu câte două cârlige. Balta este populată cu Crap, Caras. Știucă, Șalău, Somn, Biban și Roșioară.
Balta Zătun se află la o distanță de 17 km de Galați și permite accesul mașinilor, pescuitul din barcă și este dotată cu grătare și grupuri sanitare. Balta are o suprafață de 28 hectare și este populată cu Știucă, Crap, Caras, Plătică și Roșioară. Taxa de pescuit pe zi este de 100 lei de persoană.
Perioadele de prohibiție vin cu amenzi considerabile pentru cei ce încalcă legea. Între 100 lei și 1000 lei se încadrează sancțiunile ce pot fi acordate. Optează pentru pescuitul sportiv în zone special amenajate și astfel vei proteja mediul și speciile de pești ce sunt în pericol.
Citește și: Festivalul Scrumbiei Dunărene 2019 la Galaţi