Noul ECDL incurajeaza invatarea pe intreg parcursul vietii si dezvoltarea continua a competentelor digitale. ECDL PROFIL permite candidatilor sa isi construiasca un profil de module ECDL in functie de propriile nevoi. In acest fel, este posibila certificarea exact pe competentele pe care un anumit job sau program de studiu le cere.
o Permisul european de conducere a computerului (European Computer Driving Licence) este cel mai răspândit standard de certificare a abilităților de utilizare a computerului, recunoscut la nivel internaţional.
o Permisul ECDL este folosit şi recunoscut în 150 de țări de către companii de renume, în administraţie sau de instituţii de învăţământ de prestigiu. În afara Europei, programul este denumit International Computer Driving Licence (ICDL).
Valabilitatea Permisului ECDL
o Permisul ECDL obţinut în România este valabil în oricare ţără din lume în care este recunoscut standardul ECDL/ICDL.
o Permisul nu are limită de valabilitate în timp, competențele digitale fiind certificate pe viață, în conformitate cu programele analitice aferente fiecărui modul, aflate în vigoare la momentul susținerii examinării.
Cui se adresează certificările ECDL?
o Tinerii, elevii, studenții, funcționarii publici sau angajații în companii își pot dovedi abilitățile IT prin intermediul certificărilor ECDL.
o Nu există limită de vârstă pentru înscrierea în programul de certificare ECDL.
Avantaje ECDL
o Un CV este 100% complet cu ECDL (Permisul ECDL deschide noi oportunităţi pentru a obţine un loc de muncă mai bun, îmbunătăţeste perspectivele de promovare în carieră și scade probabilitatea de a pierde o ofertă de serviciu).
o ECDL deschide noi oportunităţi pentru a obţine o bursă în străinătate.
o Competenţele digitale dovedite cu ECDL pot fi o cerinţă pentru accesarea programelor de studii liceale sau universitare din alte ţări.
o Studenții își pot echivala diverse cursuri de informatică sau birotică cu Permisul ECDL la anumite universități.
o Elevii care dețin Permisul ECDL PROFIL BAC își pot echivala proba de Competențe digitale din cadrul Examenului de Bacalaureat Naţional. Nivelul de competenţă digitală pe diploma de Bacalaureat va fi:
· “utilizator avansat”, pentru candidaţii care au obţinut Permisul ECDL PROFIL START BAC
· “utilizator experimentat”, pentru candidaţii care au obţinut Permisul ECDL PROFIL BAC
o Programa pentru obținerea Permisului ECDL PROFIL BAC corespunde materiei pe care elevii de liceu o parcurg în cadrul orelor de TIC din programa școlară pentru clasele a IX-a și a X-a. Astfel, liceenii pot să se pregăteasca chiar în cadrul orelor de la școală pentru obținerea unei certificări cu recunoaștere internațională.
o Cadrele didactice din învățământul preuniversitar care dețin Permisul ECDL pot beneficia de credite profesionale transferabile.
Asadar, orice persoana care are competente digitale si doreste sa aibe o diploma recunoscuta la nivel national/ international poate participa la sesiunile de examinare pentru obtinerea permisului ECDL. Profilul ECDL poate fi construit de-a lungul timpului, pe masura ce un candidat doreste sa isi actualizeze competentele, sa tina pasul cu tehnologia sau atunci cand sunt dezvoltate noi module ECDL.
Centrul de Consultanţă şi Studii Europene organizează, în data de 29 Septembrie, la ora 9:00, sesiuni de examinare ECDL. Persoanele interesate sunt rugate să se înscrie până pe data de 27 Septembrie la sediul din Str. Energiei nr. 24A. Informaţii suplimentare puteţi obţine la tel: 0236419608, 0745080650 sau 0733470700
Citeşte mai multe articole pe Revista Explore