Pilonii educației, partea I își propune setarea de obiective și responsabilități la copii în pași simpli.
Copiii sau, mai exact setarea de obiective și responsabilități la copii, reprezintă un univers plin de posibilități pentru viitorul societății care se confundă parțial și cu viitorul nostru, al adulților de acum.
Responsabilitatea de a-i educa ne revine nouă, fapt pentru care Revista Explore* dedică, alături de alte subiecte de interes, o serie de articole pentru educație, cu informații utile în pași simpli de aplicat în situații de zi cu zi.
Cea mai mare schimbare de macaz în ceea ce privește educația ultimilor ani, este reprezentată de dezvoltarea programelor de educație în direcția a CUM sunt copiii inteligenți. Pentru că toți au o inteligență nativă care trebuie transformată în gândire creativă și capacitate de rezolvare a problemelor, pilonii educației se construiesc în spiritul cultivării abilităților fundamentale pentru întreg parcursul vieții.
Într-o lume atât de dinamică, caracterizată de evoluție rapidă în toate domeniile, cu un viitor aparținând cel mai probabil tehnologiei și inteligenței artificiale, întrebările Cum va arăta viitorul copilului meu?, dar mai ales Cum știu că acesta va fi pregătit?, sunt unele inevitabile.
Totuși, ASTĂZI trebuie să îi pregătim pe cei mici pentru viitorul adult capabil să se adapteze, să fie dinamic într-un context dinamic, să se reinventeze și să ia decizii.
Cum facem acest lucru efectiv? Iată câteva exemple care pot fi puse ușor în practică acasă.
Luarea de decizii, rezolvarea de probleme și setarea de obiective mari pleacă de la obiective mici care pot fi adaptate la vârsta copilui dumneavoastră.:
- Discutați cu copilul dvs. despre un obiectiv pe care ar vrea să și-l fixeze și despre felul cum îl poate realiza.
- Stabiliți un obiectiv pentru întreaga familie, cum ar învățarea în fiecare zi a unui cuvânt nou sau mersul împreună la plimbare.
- Țineți o evidență cu realizarea unui obiectiv de familie. Când îl duceți la bun sfârșit, sărbătoriți evenimentul.
- Vorbiți despre un obiectiv pe care l-ați realizat și despre cât de bine v-ați simțit atunci.
Sunt lucruri simple, dar formează un obicei sănătos și baza unui principiu valoros pentru întreaga viață: acela al setării de obiective la copii. Copilul își va îmbogăți cunoștințele discutând despre cât de bine ne simțim atunci când ducem la bun sfârșit un obiectiv pe care l-am fixat pentru noi înșine, realizând că obiectivele pot fi simple sau complexe, dar generatoare de satisfacții, lucrând în echipă pentru realizarea de obiective comune.
Odată cu setarea de obiective, apar în discuție și responsabilitățile. Cum introduceți această noțiune în educația copilului? Prin câteva artificii simplu de pus în practică:
- Ce responsabilități are copilul dvs. acasă? Treceți-le în revistă și discutați metode de a le face mai simplu sau mai distractiv de îndeplinit.
- Ajutați-l pe copil să își seteze un obiectv personal pe care să îl adauge listei de responsabilități pe care le are deja. Marcați pe listă realizările. E potrivită o recompensă pentru un anumite obiectiv îndeplinit? Dacă da, discutați în ce să constea acea recompensă.
- Vorbiți despre un alt gen de recompense pe care îl aduce îndeplinirea unor sarcini sau treburi gospodărești- sentimentul de satisfacție personală și al datoriei împlinite.
Învățând despre responsabilitatea personală, ne vom da cu toții seama cât de important poate fi comportamentul nostru și cum putem aduce ceva pozitiv în viețile rudelor, prietenilor și colegilor noștri.
Iar copilul se va obișnui mult mai ușor cu ideea că fiecare avem o sarcină de îndeplinit și că este vorba de o contribuție importantă, chiar dacă nu întotdeauna ne face plăcere.
Într-un mod extrem de bine studiat și complex pun în aplicare aceste principii, prin intermediul programului FUNdamentals, cei de la FasTracKids. Cu investiții majore în studii de cercetare ale celor mai potrivite mixuri de exerciții, jocuri și experimente menite să dezvolte prin repetiție, o serie de abilitați și comportamente esențiale de viață, FasTracKids oferă pe parcursul desfășurării acestui de program și rapoarte de progres și notificări săptămânale.
Mai mult decât atât, centrul de educație complementară pentru copiii între 6 luni și 8 ani, oferă și posibilitatea de a vedea dacă programul, fie Fundamentals, fie oricare altul din programă, este unul care vi se potrivește, în cadrul unei lecții gratuite.
În următorul articol marca Pilonii educației vom discuta despre sentimente și conceptul de familie și prieteni. Acestea completează excelent noțiunile fundamentale de creștere sănătoasă așa cum sunt cele de obiective și responsabilități la copii.
Activități de vacanță pentru copilul tău. Summer Camps FasTracKids