Recomandări prevenire îngheț instalaţii: Apă Canal sfătuieşte populaţia ca în perioada de iarnă să fie luate toate măsurile de prevenire a neplăcerilor cauzate de înghețarea componentelor instalației interioare de alimentare cu apă.
Utilizatorul are obligația „să se preocupe de asigurarea integrității sistemelor de măsurare”, respectiv a contorului care măsoara cantitatea de apă consumată, cu scopul facturării de către Operator (Legea nr.241/2006 republicată, cu modificările și completările ulterioare, Ordinul 29/N/1993 Anexa, Contractul de furnizare/prestare, Regulamentul serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare).
Menținerea curățeniei și integrității căminului de branșament și a contorului, și protejarea acestuia, inclusiv împotriva înghețului, inclusiv armăturile existente în interior și dispozitivul de citire la distanta, intră in sarcina clientului/utilizatorului.
Având în vedere temperaturile scăzute, Apă Canal recomandă verificarea periodică a stării căminului de branșament și a contorului (pentru a preîntâmpina eventuale pagube materiale) și luarea tuturor măsurilor necesare pentru protejarea contorului și a instalatiilor aflate în căminul de bransament. Orice reparație sau înlocuire de contor care se datorează unei cauze străine de voința operatorului (îngheț, incendiu, șoc exterior) se efectuează pe cheltuiala exclusivă a utilizatorului.
Protejarea corespunzătoare a contorului de branșament, dacă se află într-un cămin de contor neizolat, se poate realiza utilizând plăci din poliuretan sau polistiren extrudat. Nu este recomandată folosirea materialelor care absorb umezeala (paie, textile, hârtie, etc.). Rrama și capacul de protecție trebuie să fie bine fixate, iar capacul închis.
În zilele geroase, fără zăpadă, rama și capacul trebuie protejate suplimentar cu o folie de plastic peste care se poate turna pământ, pentru a micșora inerția termică a componentelor care se află în căminul de contor. Pământul trebuie să poată fi ușor de îndepărtat pentru a permite accesul la contor.
Pentru a evita înghețarea contorului și a instalațiilor interioare, aflate în responsabilitatea clientului/utilizatorului, se recomandă:
- să nu fie închisă complet căldura atunci când este frig;
- atât contorul cât și conductele trebuie protejate de expunererea la curenții de aer rece;
- în cazul în care contorul a înghețat, dezghețarea acestuia se face prin încălzirea spațiului în care este montat.
ATENȚIE:
- Nu este indicat să se folosească flacără deschisă;
- Nu este indicat să se toarne apă fierbinte pe contor;
- Dacă utilizatorii sunt plecaţi mai mult de la domiciliu, trebuie să golească conductele interioare de apă. Iată cum se evacuează corect apa:
- robinetul de linie aflat după contorul de branșament trebuie închis (este vorba de robinetul situat între contor și conducta din interiorul imobilului);
- toți consumatorii de apă (robinetele) de pe instalația interioară trebuie deschişi în același timp pentru ca apa aflată pe conducte să se scurgă;
- robinetul de golire aflat după robinetul de linie trebuie deschis (adică între robinetul de linie și instalația interioară de apă) până când nu mai curge apă, apoi trebuie închis la loc;
- odată terminată golirea apei de pe conductele interioare, toate robinetele instalației interioare trebuie închise, pentru a evita o inundare accidentala atunci când se va redeschide robinetul de linie.
IMPORTANT!
Contorul trebuie protejat pentru a preveni înghețarea lui, asigurând însă în permanență accesul reprezentanților Operatorului APA CANAL.
Citeşte şi: Gala Extravagance – un show de modă, machiaj şi coafuri haute couture