Țările europene generează cantități colosale de deșeuri din cele mai variate surse: construcții și demolări, alimente, grădinărit, industrii de producție, electrocasnice și aparate electrice vechi, ambalaje de plastic și hârtie, deșeuri sanitare, mobilă și bijuterii vechi, textile, etc.
Aproximativ 10 % din deșeurile generate fac parte din categoria “deșeuri municipale”. Acestea sunt cauzate de activitatea din gospodării, întreprinderi mici, școli, spitale.
Deșeurile sunt o pierdere economică dacă nu sunt gestionate corect. Gestionarea acestora costă. Obținerea unei infrastructuri corespunzătoare care să permită colectarea, sortarea și reciclarea, cere investiții. Deșeurile au legătură cu circuitul import-export. Ceea ce produce Europa pentru consumul și confortul nostru, generează deșeuri în altă parte. Reciclarea poate genera surse de venit și locuri de muncă.
Managementul deseurilor are în vedere costuri cât mai rentabile pentru gestiunea deșeurilor precum și soluții de colectare selectivă, transport și reducerea cantității deșeurilor.
Gestionarea neadecvată a deșeurilor va avea consecințe nefaste asupra climei, gradului de poluare, ecosistemelor și speciilor. Laboratoarele de analize apa indică apele uzuale, provenite din activități casnice și industriale de producție, ca sursă de reziduuri și substanțe poluante dăunătoare pentru mediu. Pentru a proteja apa naturală, trebuie să se procedeze la curățarea apelor uzate de substanțe poluante și contaminate, înainte de a fi readuse în circuit.
În funcție de modul în care sunt construite, depozitele de deșeuri pot ajunge să contamineze serios mediul natural, mai exact să contamineze solul și apa. Mai mult, depozitele de deșeuri eliberează metan, un gaz de seră periculos. După procedura colectării, deșeurile sunt transportate, acțiune prin care este eliberat dioxidul de carbon și poluanți ai aerului. Gazul metan influențează schimbările climatice, poluanții atmosferici sunt eliberați în atmosferă, apa potabilă este poluată, legumele cresc pe pământ contaminat, peștii cu care ne hrănim, consumă la rândul lor substanțe nocive.
Principiul acțiunii preventive stă la baza Ordonanței de Urgență a Guvernului nr.195/2005 pentru protecția mediului, cu completările aferente. Directiva 2008/98/CE pentru deșeuri este prezentă în legislația națională prin Legea nr.211/2011 referitoare la regimul și ierarhia deșeurilor.
Prevenirea generării deșeurilor este un element cu rol esențial pentru punerea în aplicare a strategiilor de gestionare a deșeurilor. Acest aspect este direct legat de îmbunătățirea producției și de orientarea consumatorului către produse verzi și un stil de viață care să nu mai favorizeze cantități crescute de deșeuri.
Reciclarea și reutilizarea deșeurilor încurajează recuperarea materialelor componente. Prin reciclare materială în special, există câteva categorii de deșeuri care au prioritate în acest proces: ambalaje, vehicule vechi, baterii, echipamente electrice și electrocasnice. În cazul în care procedura de recuperare nu este posibilă, atunci trebuie să fie luate toate măsurile de eliminare a deșeurilor în condiții sigure pentru mediu și sănătatea populației, printr-un program special de monitorizare.
Articol sponsorizat. Citește și:
- Ce trebuie să știi despre menținerea sănătății bebelușului tău în sezonul rece
- Vrei sărbători fără griji în acest an? Apelează la o firmă de curăţenie!
- Cum echipezi inteligent o bucătărie cu suprafață mică?
- 8 direcții pentru marketingul unui restaurant
- Top 10 cofetării din Galați pe care trebuie să le încerci