Sâmbătă, 14 mai 2022, în intervalul orar 18.00 – 00.00, aveți invitație la Noaptea Muzeelor în Galați. Intrarea este liberă la următoarele muzee din Galați:
Urmarește-ne și pe: Instagram, Facebook, Twitter, Telegram
Cuprins
Noaptea muzeelor la Complexul Muzeal de Științele Naturii “Răsvan Angheluță” Galați
În noaptea de sâmbătă, 14 mai 2022, va fi program special de vizitare, în intervalul orar 20:00 – 00:00, cu ocazia manifestării Noaptea Muzeelor, care se desfăşoară în cele mai importante instituţii muzeale ale Europei, având scopul de a încuraja publicul larg, în special tinerii, să descopere colecţiile muzeelor, în atmosfera nopţii. Intrararea publicului în muzeu se va face doar pe la poarta dinspre punctul de trecere bac, până la ora 23:30 (ultimul vizitator)!
Muzeu
„Pe culmile Carpaților” / „Diversitatea mineralelor” și Salonul de minerale “Feeria Cristalelor” / „BIOdiversitatea” / „Dobrogea-România, între steeple iberice și anatoliene” / „Specii invazive din România de interes pentru UE”
La Acvariu
Expoziţia temporară „Tentacule și tentacule” / Expoziţia permanentă „Ihtiofauna bazinului hidrografic al cursului inferior al Dunării” / Expoziţia permanentă „Ihtiofauna recifelor de corali” / Expoziţia permanentă „Ihtiofauna dulcicolă tropicală” / Ecran multi-touch interactiv “Viața din Marea Neagră”
Observator astronomic:
Observații astronomice de noapte (pe terasa de observații astronomice) în intervalul 22.00 – 00.00 / Expoziţia permanentă „Descoperă singur Universul” / Expozitia permanentă „Sistemul solar” / Fotoexpoziţia „O scurtă incursiune prin Univers”
*Observaţii astronomice pe terasă, dacă vor fi condiţii meteorologice favorabile.
*Accesul nu va fi gratuit pentru proiecţiile din cadrul cinematografului 12D (10 lei, indiferent de categoria de vârstă)
Muzeului Veteranilor Gălățeni – Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități
Din dorința de a promova istoria și tradiția forțelor armate, cât și contribuția militarilor la îndeplinirea angajamentelor internaționale asumate de România, în cadrul Asociației Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități Sucursala Galați a fost instituită o secție muzeistică. Spațiul destinat Muzeului Veteranilor Gălățeni a fost constituit la sediul sucursalei, pe o suprafață de aproximativ 200 mp, unde sunt organizate expoziții și lecții deschise cu elevii și studenții gălățeni.
Din dorința de a promova cultura militară, asociația intenționează să participe, pentru prima dată, la evenimentul „Noaptea Muzeelor”, unde a pregătit o expoziție de uniforme ale categoriilor de forțe armate, uniforme militare din perioada 1850 – 1864, o colecție de brevete și medalii ale militarilor gălățeni, o colecție de embleme ale structurilor din Armata României, din Ministerul Afacerilor Interne și ale partenerilor NATO, efecte militare folosite în perioada comunistă și în prezent, o colecție de căști folosite de forțele armate în perioada 1916 – 2022, o galerie de imagini din teatrele de operații și Galeria Eroilor, unde sunt expuși militarii, polițiștii, jandarmii și pompierii români, care au căzut la datorie.
Vizitatorii se vor putea bucura de interacțiunea cu militarii veterani ai teatrelor de operații, vor putea proba anumite articole vestimentare și li se vor oferi explicații asupra obiectelor expuse.
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 19.00 – 22.00
Muzeul de Artă Vizuală Galați
Vizitarea expoziției temporare și permanente
Organizarea de ateliere de creație (pictură, grafică, modelaj) susținute de artiști locali, studenți și elevi la Facultatea de Artă, respectiv Liceul de Artă ,,Dimitrie Cuclin” Galați.
Orar: 18.00-24.30 (ora anunţată pentru închidere reprezentând ora de intrare a ultimului vizitator).
Adresă: str. Tecuci nr.7, bloc V3B, parter
Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”
Noaptea Europeana a Muzeelor: sâmbătă, 14 mai 2022, între orele 1800 şi 2400;
Locul: Secţia Lapidarium, str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2bis, lângă Biserica Greacă,
Casa memorială „Costache Negri”, Mânjina, comuna Costache Negri, judeţul Galaţi;
La Muzeul de Istorie „Paul Păltănea”, instituţie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Galaţi, vă aşteaptă un maraton expoziţional nocturn, după cum urmează:
- La Secţia LAPIDARIUM (str. Mr. Iancu Fotea, nr. 2bis, lângă Biserica Greacă) veţi descoperi expoziţiile de bază: „REPERE ARHEOLOGICE LA DUNĂREA DE JOS”, „AMBIENT ROMÂNESC – AMBIENT EUROPEAN, A DOUA JUMĂTATE a sec. al XIX-lea – ÎNCEPUTUL sec. al XX-lea”, „CIVILIZAŢIA TRADIŢIONALĂ DIN SUDUL MOLDOVEI”, dar şi cea mai nou vernisată expoziţie temporară: „Lumea păpuşilor – o lume minunată”. Vizitatorii vor putea admira 225 de păpuşi din porţelan care aparţin Muzeului Municipal „Regina Maria” din Iaşi şi care vă aşteaptă să le descoperiţi poveştile.
În cadrul evenimentului european „Noaptea Muzeelor”, la Secţia Lapidarium veţi avea ocazia să vă întâlniţi atât cu unii domnitori români, dar şi cu importante personalităţi care au contribuit la istoria noastră. Prin bunăvoinţa partenerilor noştri de la Teatrul Dramatic „Fani Tardini”, Alexandru Ioan Cuza şi Elena Cuza, Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Vlad Ţepeş, Mihail Kogălniceanu şi Costache Negri vor fi prezenţi la Noaptea Muzeelor şi veţi putea interacţiona cu ei.
În cadrul aceluiaşi eveniment, Fanfara „Valurile Dunării” din cadrul Centrului Cultural „Dunărea de Jos” va susţine un recital la secţia Lapidarium, începând cu ora 2100.
De asemenea, vă aşteptăm şi la Casa memorială „Costache Negri”, din comuna cu acelaşi nume, unde muzeograful nostru, dr. Ovidiu Nedu, va prezenta expoziţia: „Ambient românesc – Ambient european: Conacul de la Mânjina”.
La Noaptea Muzeelor veţi avea parte nu doar de o lecţie de istorie inedită, ci şi de surprize. La Secţia Lapidarium se va organiza o tombolă, iar 10 norocoşi vor primi cărţi.
Ultimul acces în muzeu va fi la ora 2330.
Program de vizitare de Noaptea Muzeelor: 18.00-23.30
- Ce trebuie să știi despre menținerea sănătății bebelușului tău în sezonul rece
- Vrei sărbători fără griji în acest an? Apelează la o firmă de curăţenie!
- Cum echipezi inteligent o bucătărie cu suprafață mică?
- 8 direcții pentru marketingul unui restaurant
- Top 10 cofetării din Galați pe care trebuie să le încerci
Aglomerația de pe lume..
Foarte frumos
Macar așa să mai ajungem pe la un muzeu