Cuprins
Burse pentru elevi
Consilierii locali au aprobat, joi, 21 noiembrie, proiecte de hotărâre privind cuantumul și numărul de burse care se acordă elevilor din învățământul preuniversitar de stat din municipiul Galaţi pentru anul școlar 2019-2020. Este vorba despre 7.969 de burse, dintre care:
- 277 sunt burse de performanță – 215 lei /elev/ lună;
- 7.186 sunt burse de merit – 57 lei /elev/ lună;
- 28 sunt burse de studiu – 50 lei /elev/ lună;
- 478 sunt burse de ajutor social – 50 lei /elev/ lună.
Distincții Premiul municipiului Galați
Consilierii locali au decis, în cadrul ședinței, și acordarea distincției „Premiul Municipiului Galați” pentru personalități, companii sau ONG-uri care s-au remarcat în domeniile lor de activitate. Astfel, este vorba despre:
Andrei Marian Stoian – student la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și la Universitatea ”Ovidius” din Constanța, pentru contribuția sa la activitățile de cercetare științifică în domeniul asteroizilor apropiați Pământului și al stelelor variabile, descoperind astfel, alături de echipa Observatorului Astronomic, șapte stele variabile (Galați V6, Galați V8-V13) și devenind astfel unul dintre cei mai tineri descoperitori de stele variabile.
Prof. dr. ing. Iulian Gabriel Bîrsan – pentru proiectul Facultății Transfrontaliere, demarat în urmă cu 20 de ani, astfel încât s-au pus bazele înființării la Cahul a unei facultăți cu finanțare centralizată de la Universitatea „Dunărea de Jos”.
Damen Shipyards – agentul economic cu cele mai multe încadrări în muncă și foarte implicat în societate, care a investit în prevenirea abandonului familial și școlar, recuperare, încurajare și susținerea educației, a copiilor ce provin din medii sărace, dar și a copiilor sau tinerilor cu dizabilități.
Centrul de zi – Fundația Inimă de Copil – Centrul de zi din Galați a susținut în cursul anului 2019 un număr de 25 de copii din municipiul Galați, aflați în pericol de abandon școlar, oferindu-le șanse egale la educație și la viitor, consiliere psihologică și servicii medicale.
Firma Alitec Solution SRL – s-a remarcat prin sporirea şanselor de ocupare pe piaţa muncii a persoanelor din grupurile vulnerabile, incluziunea socială fiind o preocupare majoră a acestei societăţi.
Daria Teodora Hărăbor – unul dintre cei mai buni și mai complecși olimpici ai municipiului Galați. Perseverența, spiritul critic, creativitatea, abilitatea de a se forma și de a lucra într-o echipă, dublate de deprinderile de muncă individuală se reflectă în premiile obținute atât la nivel național, cât și internațional. Dintre rezultatele remarcabile obținute de eleva Daria Teodora Hărăbor menționăm: medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie din Sri Lanka, obținută în octombrie 2018, medalia de aur la Olimpiada Internațională de Astronomie de la Piatra Neamț, în octombrie 2019.
Agriela Monica Măciuceanu – profesor de canto, coordonatoarea grupului ”Voces”. Prezența acestui grup de copii talentați pe scenele din afara granițelor țării au transmis un altfel de mesaj, prin care orașul Galați, cultura și spiritul acestuia au devenit cunoscute și pe alte meleaguri.
Ștefania Tristiana Cojocaru – Președinte al Asociației ”Tinerii și Viitorul”, dar și profesor de educație fizică și sport. Ștefania Tristiana Cojocaru a ales ca, pe lângă orele de curs să desfășoare și activități extracurriculare cu copiii, în baza unor proiecte pe care le-a inițiat și organizat, ori la care a participat în calitate de partener. S-a implicat în foarte multe proiecte: Ziua Culturii Naționale, Ziua Armatei, Ziua Pământului, Ziua Europei și altele.
Fundația Comunitară – pentru proiectul Științescu, un program de finanțare pentru proiecte educaționale non-formale, care susține dezvoltarea pasiunii pentru științe și tehnologie în rândul copiilor și tinerilor din clasele 0-12, din județul Galați. Sunt finanțate proiecte inovatoare care pun accent pe educația STEAM (știință, tehnologie, inginerie, arte și matematică) într-un mod atractiv, prin experiență, și care pregătesc generațiile tinere.
Titlul de cetățean de onoare
În cadrul ședinței s-a aprobat ca titlul de „Cetățean de Onoare al Municipiului Galați” să-i revină prof. dr. ing. Cătălin Fetecău.
Cătălin Fetecău este, încă din anul 1987, cadru didactic la Universitatea Dunărea de Jos – Facultatea de Mecanică. În toți acești ani, în calitate de director al Departamentului de Formare Continuă și Transfer Tehnologic și de decan al Facultății de Mecanică, iar în prezent director general al Platformei de cercetare multidisciplinară – ReForm, a desfășurat o bogată activitate dedicată cercetării științifice și calității pregătirii studenților. Tezele de doctorat coordonate, lucrările premiate cu medalii de aur și argint la saloanele de inventică, brevetele de invenție, numeroasele publicații și articole apărute în revistele de specialitate de prestigiu îl recomandă pe Cătălin Fetecău drept un promotor al standardelor de excelență în învățământul universitar gălățean.
Regenerare urbană – cartierele Micro 38, 39A, B, C, subzona 3 Micro 39C
În ședința Consiliului Local s-au aprobat și indicatorii tehnico-economici pentru obiectivul ”Regenerare urbană și reparații sistem rutier cartierele Micro 38, 39A, B, C, subzona 3 Micro 39C”. Este vorba despre lucrări de refacere și reparații la parcări și zonele de acces, amenajarea de noi parcări în locul garajelor demolate, reamenajarea aleilor carosabile, reparații la trotuare și aleile pietonale, reamenajare a spațiilor verzi adiacente străzilor, lucrări de resistematizare a fluxurilor de circulație, de semnalizare rutieră și realizarea de sisteme pentru scurgerea apelor. Sunt vizate strada Dr. M. Petrini, tronsonul dintre str. Ionel Fernic și str. Drumul Viilor, aleea carosabilă cuprinsă între str. Ionel Fernic și bl A9-bl C8, parcare bl A7, bl. Milcov-alee carosabila-bl. B1, strada Ionel Fernic-parcare bl. A1.
Valoarea totală a investiției este estimată la suma de 13.795.712,91 lei.
Te-ar putea interesa și Află cât mai este până la vacanța de iarnă și structura noului semestru