Tușești, strănuți, te doare gâtul? Te simți fără vlagă și nu ai chef de nimic? Daaa, e clar, ai răcit! Știu că până aici a sunat ca o reclamă pentru medicamente, dar este tot un articol despre fitness, în care vei afla dacă antrenamentul la sală te scapă de răceală sau înrăutățește lucrurile. Ar trebui să știi, în primul rând, că cei care fac sală au sistemul imunitar mai puternic și că este dovedit științific că simptomele răcelii durează mai mult la persoanele sedentare decât la cele care execută exerciții fizice în mod regulat. Dar chiar și sportivii sunt “doborâți” de virusuri, câteodată, așa că e important să știi cum gestionezi situația, atunci când te-a lovit răceala.
Acum tu trebuie să îți dai seama cât de tare ești răcit și e foarte important ca sa îți cunoști organismul, pentru că există o “regulă a gâtului”, adică dacă simptomele sunt deasupra gâtului (tuse, nas înfundat) este bine să faci un antrenament ușor și de scurtă durată, care te-ar putea ajuta la recuperare. Dar dacă simptomele includ dureri musculare, temperatura peste de 37,2 C sau tuse profundă, atunci trebuie să stai acasă două-trei zile, pentru a-i da corpului timpul necesar pentru a se vindeca.
De multe ori, am întâlnit clienți de-ai sălii care erau “terminați de răceală” dar se chinuiau din răsputeri să își facă antrenamentul, ceea ce este greșit. Îi apreciez că vin la sală, chiar și fără vlagă sau chef, dar trebuie să știi că atunci când ești “foarte răcit” și tu vii să tragi de fiare sau să faci o oră de TaeBo sau Kangoo Jumps, nu faci decât să îți încetinești organismul din lupta cu răceala, pentru că el își canalizează toată energia pentru a scoate virusurile, iar când tu începi să te antrenezi el trebuie să “ducă” ambele sarcini deodată, ceea ce prelungește recuperarea ta din răceală. Ca să nu mai vorbim de faptul că nici antrenamentul nu va merge, ba din contră, va deveni frustrant să vezi că nu poți să faci nimic cum trebuie, nici din punct de vedere muscular, dar mai ales cardiovascular.
Așadar, dacă răcești, deși nu îți doresc, nu te grăbi să vii la sală, ci mai degrabă stai o zi pe tușă, analizează tipul răcelii, apoi vezi ce trebuie să faci. Întotdeauna este mai bună o zi de odihnă decât o zi cu supraantrenament (și dacă nu știi ce înseamnă acest cuvânt… vei afla în articolul de luna viitoare).
În final, nu îmi rămâne decât să îți urez muuuultă sănătate!
Mircea Moraru, master trainer Elite Gym
Citește și articolul Cel mai bun prieten din sală – instructorul de fitness