Tot ce iubitorii de cafea apreciază la o ceaşcă de cafea proaspăt preparată este mirosul şi aroma acesteia, care sunt date prin intermediul procesului de prăjire.
Prin prăjirea cafelei boabele verzi se transformă în boabele maronii pe care le vedem cu toţii în magazinele de cafea. În timpul procesului de prăjire, sute de reacţii chimice şi fizice se petrec creând un nouă compoziţie aromatică. O dată ce boaba de cafea verde este expusă la temperaturile extreme din interiorul prăjitorului, compusul complex al boabei alcătuit din minerale, carbohidraţi, aminoacizi, proteine, lipide, apă şi cofeină se unesc într-o reacţie chimică care permit să iasă la iveală parfumul şi gustul irezistibil al cafelei.
Încă din momentul în care boabele au ajuns în bolul de răcire, gazele din cafea încep să iasă. Acesta fiind startul procesului de îmbătrânire al cafelei. Din păcate, ca la toate produsele naturale, boabele sunt predispuse la îmbătrânire. Din momentul în care boabele sunt expuse la aer, încep imediat a-şi pierde din calităţi, fiind extrem de important modul de conservare al acesteia.
Plantele de cafea cresc în climatul tropical în apropiera ecuatorului. Aceste plante produc fructe roşii care sunt culese manual pentru boabele lor, acestea fiind procesate mai apoi în ceea ce cunoaştem a fi boabe verzi de cafea. Aceste boabe verzi sunt transportate de-a lungul lumii, fiind ţinute în climate contolate. Sunt apoi prăjite, răcite şi împachetate, gata pentru a fi consummate.
Timp de două-trei săptămâni cafeaua este considerată a fi proaspăt prăjită, iar în intervalul acesta puteţi întâlnii cele mai bogate parfumuri şi arome.
Facebook: Rasta Barista
Află cum te poți relaxa la cea mai mare piscină din Galați