marți, noiembrie 26, 2024
AcasăEvenimenteRecital pianistic, Claude Debussy, an centenar - Liceul de Artă "Dimitrie Cuclin"

Recital pianistic, Claude Debussy, an centenar – Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin”

Vineri, 26 ianuarie, 17:00 @ Liceul de Arte „Dimitrie Cuclin” – Recital pianistic, Claude Debussy
Catedra de Pian a Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” va invita, in anul centenar Debussy, sa ascultati o parte din operele marelui compozitor intr-un veritabil recital care va avea loc in sala Amfiteatru a liceului in interpretarea elevilor pianisti sub coordonarea profesorilor de specialitate. Intrarea este libera!

Achille-Claude Debussy (n. 22 august 1862Saint-Germain-en-Laye – d. 25 martie 1918Paris) a fost un compozitor francez. Este considerat unul dintre cei mai influenți compozitori, creatorul unui stil inovativ, cu o finisare tehnică și cu un aer de natură poetică. Opera sa a constituit o evadare din conceptele tradiționaliste. De asemenea, este considerat a fi cel mai important compozitor de pian, de după Frederic Chopin.

Compozitorul francez, creatorul unor noi „culori” muzicale afirma: Muzica nu este o dublură a versului, ea îi creează o dimensiune nouă. Cum trebuie să „privim” cu ochii intuiției muzica nouă? Melodiile lui Claude Debussy sunt oarecum desprinse de armoniile așa-zisului acompaniament. Ele ne apar ca niște broderii de arabescuri pe un fond armonic încărcat de culorile diferitelor combinații timbrale instrumentale. Aceste armonii, altfel sonorizate, sunt puse în lumină ca niște „pete de culoare”. Tocmai de aceea muzica lui Debussy, prin natura ei, provoacă, nu atât o arhitectură sonoră, cât mai ales o stare de sugestie, pe care capacitățile intuitive ale auditorilor, de o mare importanță pentru simțirea poeticii muzicale debussyste, o descoperă prin audieri repetate. Să fie oare o libertate extremă în creația muzicală impresionistă? Nicidecum. Înțelegerea muzicii lui Debussy, de exemplu, trebuie efectuată însă mai mult cu vocea interioară a Eului, printr-o contemplație uneori chiar „visătoare”. Compozitorul vine desigur în ajutorul auditorilor prin imagini sonore pline de sugestii, ca de exemplu în piesa Cloches á travers les feuilles (Clopote printre frunze) sau în suita de șapte piese miniaturale cu tentă programatică intitulată Colțul copiilor. Aici vom întâlni expresivitatea sugestivă a unei muzici care intonează „Serenada pentru păpușă”. Debussy ne propune chiar o „muzică picturală” prin piesa Nori din prima nocturnă pentru orchestră.

Sursa: Facebook

Citeste si: 3 Sud Est & Live Band – turneul EPIC | Live in Play la Teatris Galaţi

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE