luni, noiembrie 25, 2024
AcasăArticoleCare este rutina de îngrijit tenul corect în sezonul cald?

Care este rutina de îngrijit tenul corect în sezonul cald?

Odată cu apariția verii, indicele UV crește și suntem mult mai expuși la soare, astfel încât tenul în sezonul cald necesită o îngrijire adaptată și o protecție corectă. Care sunt pașii pe care trebuie să-i urmăm pentru un ten sănătos?

1. Să înțelegem ce sunt razele ultraviolete și ce înseamnă indicele UV

Razele ultraviolete (UV) sunt radiații emise de soare, care pot fi nocive organismului uman. În funcție de lungimea de undă prin care sunt măsurate ele pot fi UVC (care sunt blocate de stratul de ozon) sau UVA sau UVB (care ajung pe pământ).
Expunerea la razele UVA poate afecta ADN-ul celulelor pielii. Ea își va pierde din elasticitate și va fi favorizată apariția ridurilor și îmbătrânirea prematură a pielii. Expunerea excesivă poate duce și la dezvoltarea unor tipuri de cancer de piele. Saloanele de bronzare emit o cantitate mai mare de radiații UVA, iar de aceea specialiștii trag un semnal de alarmă asupra riscului mărit de îmbolnăvire de cancer de piele asociat cu saloanele de bronzare.
Razele UVB sunt mai puternice decât cele UVB și sunt responsabile pentru arsurile solare. La fel ca radiațiile UVA, ele pot modifica ADN-ul celular al pielii și pot cauza cancer de piele.
Razele UVC sunt cele mai puternice radiații ultraviolete, însă ele nu ajung în atmosferă și nu afectează pielea.

Ca beneficii pentru sănătatea organismului, expunerea la razele ultraviolete produce vitamina D, esențială pentru sănătate. Specialiștii recomandă între 5-15 minute de expunere la soare, de 3 ori pe săptămână pentru menținerea nivelului optim de vitamina D în organism. De asemenea, razele UV stimulează producția de melanină, pigmentul care ne oferă culoarea bronzului și care protejează pielea de efectele negative ale radiaților.

Indicele UV variază de la 1 la 11+ și măsoară intensitatea razelor UV. Între 0 și 2, indicele UV este scăzut și radiațiile UV nu reprezintă un pericol serios pentru piele. Între 3 și 7, indicele UV este moderat și se recomandă protecția solară. Un indice UV ridicat este cel între 8 și 11+, când se recomandă evitarea expunerii la soare.

2. Să ne hidratăm corespunzător tenul în sezonul cald

Radiațiile UV favorizează deshidratea pielii, căldura provoacă transpirație excesivă care duce tot la deshidratare, astfel încât organismul are de suferit. Chiar dacă nu simți că îți este sete, nu uita să consumi regulat apă! La nivelul tenului, aplică dimineață o cremă hidratantă fără alcool și fără parfum sau uleiuri esențiale. Aplică aceeași cremă hidratantă și seara, după o zi întreagă de expunere la soare, pentru ca tenul tău să se poată hidrata corect. Nu uita să te speli pe față dimineață tot cu un produs de spălare fără alcool sau parfum și să te demachiezi corect seara.

Și alimentația are un rol important. Consumă alimente bogate în antioxidanți precum fructele (cirește, citrice, pepene), legume (spanac, sparanghel) sau somonul, care ajută și la combaterea îmbătrânirii pielii cauzate de razele ultraviolete.

3. Să aplicăm corect protecția solară

Deși cremele de față cu protecție solară ar trebui folosite în tot timpul anului, întrucât tot suntem expuși la lumina soarelui, în timpul sezonului cald crema de față cu protecția solară este obligatorie! Ea trebuie aplicată după crema hidratantă, în cantitatea corectă, care depinde de produsul ales. De preferat este să alegeți o cremă cu protecție solară hidratantă, care vă poate scuti de pasul de hidratare de dinainte, cu protecție SPF 50 și care nu conține parfum sau alcool. Nu uitați să protejați și pielea gâtului!

4. Să cumpărăm produse de machiaj cu SPF

SPF-ul reprezintă factorul de protecție solară care arată cantitatea de radiație pe care pielea o poate primi până când încep să apară efectele nocive ale radiaților. De exemplu, dacă observi că pielea ta începe să se înroșească după 2 minute, o cremă cu factor de protecție 15 poate ajuta pielea să reziste până la jumătate de oră. Pe lângă cremele de protecție solară, alegeți și machiaje care conține SPF (fond de ten sau pudră).

5. Să ne acoperim fața și să limităm timpul petrecut la soare

Dacă mergi la plajă, asigură-te că fața ta este acoperită și că nu te expui la soare între orele 12-16, când indicele UV este foarte ridicat. Pune pe cap o pălărie, o șapcă, protejează-ți ochii cu ochelari de soare.

Îngrijirea tenului, în special în sezonul cald, trebuie să fie o prioritate pentru fiecare. Razele ultraviolete pot avea efecte nocive pe termen lung. Hidratează-te, protejează-te și nu sta timp îndelungat la soare!

Citește și: Cum obții și menții greutatea ideală cu semințe de chia

ARTICOLE

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE