La început de 2019 ți-ai zis „a new year, a new me” și ți-ai propus, printre altele, că anul ăsta vei face o schimbare în viața ta, vei slabi, vei aborda un stil de viață sănătos, nu o să mai mănânci prostii și vei merge la sală.
Când vine vorba de slăbit, știi și tu, trebuie să ai grijă cu alimentația, trebuie să mănânci mai puțin. Dar, neștiind cum să începi și neavând un plan, întrebi în stânga și în dreapta, încercând să afli ce dietă mai funcționează sau ce dietă mai e în trend la ora actuală. Dar posibil să nu te simți chiar ok făcând asta pentru că nu vrei să lași impresia că ai o problemă, așa că alegi să îl întrebi pe google, google știe tot. Și începi să cauți și dai peste tot felul de diete și reclame care îți promit corpul dorit și vei slăbi cât ai zice… „dietă” . Îmi pare rău să îți spun dar tocmai ai comis o mare greșeală făcând asta! Hai să îți spun ce se va întâmplă atunci când alegi să urmezi o dietă „minune”.
În primul rând, cum funcționează ele?
Ca literă de lege, TOATE dietele au la bază un DEFICIT CALORIC, adică să mănânci mai puțin, în așa fel încât „cheltuielile să să depășească veniturile”. Nimic nou până aici însă acest deficit trebuie creeat progresiv, cu pași mărunți și în timp! Din dorința de a vedea rezultate rapide, oamenii adoptă aceste diete care, de regulă, sunt foarte restrictive, ceea ce este o alegere foarte proastă și nesănătoasă. Știi zicala „Easy come, easy go”? Este foarte adevărată. Pe termen scurt va funcționa, vei slabi destul de mult într-un timp relativ scurt, dar la un momendat acea dietă va deveni un stres atât de mare încât vei ceda și vei renunta. După o perioadă în care ai mâncat foarte sărăcăcios, ba chiar te-ai înfometat, metabolismul tău, va încetini drastic și vei arde din ce în ce mai puține grăsimi, indiferent cât vei mânca, deoarece corpul tău va intra în stare de alertă și va trebui să supravețuiască cu puținul pe care îl dai. Mai mult de atât, la un momen dat, orice surplus caloric peste ceea ce tu mâncai zilnic se va stoca sub formă de grăsime. Corpul va face provizii iar apoi, ca un paradox te vei îngrășa la loc, mâncând mai puțin că înainte. Probabil deja îți sună cunoscut acest episod, nu? Sau cunoșți cel puțin o persoană care a slăbit brusc și s-a îngrășat la loc, poate chiar mai mult, la fel de brusc. Acest fenomen este cunoscut sub numele de „efect yoyo”. Cuvântul „dietă” va trebui să îl transformi în „stil de viață”. Dieta nu trebuie să devină o povara, nu trebuie să fie restrictivă sau dusă la extrem. Trebuie să ți se potrivească stilului tău de viață în funcție de ce alimente îți plac, să o poți ține timp îndelungat! O dietă mediocră, pe care tu o poți ține, este mult mai bună decât o dietă perfectă, pe care tu o abandonezi după două săptămâni. Așa că dacă vrei să ai rezultate ține cont de aceste lucruri pe care urmează să ți le spun!
Nu mai crede în diete sau pastile minune. Nu mai căută scurtături. NU EXISTĂ!
Ai două variante. Ori investești timp în care experimentezi și eșuezi ani la rând cu tot felul de încercări nereușite, așa cum am făcut eu, și într-un final capeți experiență necesară și reușești, ori investești bani cu care plătești o persoană avizată, care știe cum funcționează lucrurile, ca de exemplu un nutriționist sau un antrenor personal. Așa cum atunci când ai o problemă cu mașina mergi la un mecanic auto, la fel ar trebui să procedezi și când ai o problemă cu kilogramele în plus!
În schimb dacă nu îți permiți asta și vrei să alegi prima variantă, te sfătuiesc să începi prin a alege alimente sănătoase și slabe din punct de vedere caloric, cum sunt de exemplu legumele și salatele, pentru a putea mânca cât mai mult și a evita senzația de foame. Este mult mai important CE MĂNÂNCI față de CÂT MĂNÂNCI. Atât timp cât nu îți depășești caloriile necesare pe întreagă zi, ora la care mănânci este irelevantă. Da, ai auzit bine, nu contează la ce oră mănânci. O felie de pâine mâncată la 12 noaptea are același număr de calorii ca la 7 dimineață.
Învață să îți calculezi/contorizezi caloriile de peste zi, pentru a fi conștient de câte ai consumat. Vei fi surprins să observi că foarte multe calorii provin din ronțăieli și ciuguleli de care, foarte probabil, la finalul zilei nici nu îți mai aduci aminte. Te întrebi cum faci asta? Foarte simplu. Există foarte multe aplicații cu ajutorul cărora poți face acest lucru și, din fericire, sunt și gratuite. Una dintre ele ar fi MyFitnessPall, creată de cei de la Underarmur. Scanezi eticheta cu codul de bare al produsului, introduci cantitatea consumată și asta e tot!
Rezulatele vin în timp, nimic nu se petrece peste noapte, așa că ai răbdare, fi perseverent, aplică totul consecvent și introdu și câteva sesiuni de antrenament cu greutăți, pe săptămână. Dacă ești femeie nu îți fie frică să tragi de fiare, nu vei deveni „bărbat”, crede-mă! Să acumulezi masă musculară este de 1000 de ori mai greu decât slăbitul!
SĂ SLĂBEȘTI NU ESTE UȘOR, DAR ESTE SIMPLU!
Articole ale aceluiași autor: Dragi părinți, îndrumați copiii către mișcare, către sport!