Sfântul Ștefan este prăznuit de către Biserica Ortodoxă în fiecare an pe 27 decembrie. Conform Noului Testament, Ștefan se trăgea din Ierusalim și avea origini iudeice. De asemenea, Sfântul Ștefan este recunoscut ca fiind primul martir creștin care a fost condamnat de către autoritățile Iudaice. Iisus Hristos l-a luat sub aripa să, să îl urmeze pretutindeni și să ia parte la faptele și minunile sale. Sfântul Ștefan a fost numit Arhidiacon, funcție care prevedea că el să îi conducă pe diaconi.
Dat fiind faptul că rolul diaconului în biserica de odată era mult mai important decât cel din zilele noastre, Ștefan a stârnit atenția fariseilor. Aceștia erau nemulțumiți de faptul că el încearcă să aducă oamenii de partea să și să îi convertească la creștinism prin predicile despre învățăturile lui Hristos. La puțîn timp după ce a devenit diacon, Ștefan a fost dus înaintea Sinedriului, sub acuzăția de blasfemie la adresa lui Moise și a lui Dumnezeu. Interogat de către Caiafa, cel care îl judecase și pe Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Ștefan îi acuza pe cei care doreau că el să piară.
Acuzat de blasfemie
Găsit vinovat de blasfemie, Sfântul Ștefan este condamnat la moarte prin lapidare. Odată ce află sentința, sfântul a avut o teofanie și le-a spus iudeilor: „Iată văd cerurile deschise și pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu”. A fost scos înafara cetății și a fost ucis prin lapidare, devenind și primul martir care a fost ucis pentru că a mărturisit în față tuturor credință pe care o avea în Iisus. Înainte să își dea duhul și să meargă la ceruri cere iertare pentru cei ce îl omoară.
Locul unde era îngropat Sfântul Ștefan a fost descoperit în anul 415, iar din anul 560 moaștele sale se află în cripta bisericii „San Lorenzo fuori le Mură” din Roma împreună cu moaștele arhidiaconului român Laurentius.
Tradiții
Potrivit unei tradiții străvechi, de Sfântul Ștefan este bine să aducem în casă icoană Sfântului, ajutându-i astfel pe creștinii care suferă probleme de sănătate și pe cei care se judecă de foarte mult timp cu persoanele orgolioase.
În unele locuri din Muntenia gospodinele pregătesc așa-numitele Painici ale lui Ștefan, făcute în forme rotunde, dintr-un aluat foarte asemănător cu cel de cozonac. Se obișnuiește că aceste painici să se ungă cu miere. De asemenea, painicile amintesc creștinilor de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan. Odată ce sunt sfințite de preot la biserica, painicile se împart copiilor sărmani.
Tot în această zi este bine să dăruim icoană Sfântului Ștefan sau o candelă nouă aprinsă pentru sănătatea rudelor bolnave dar și pentru sporul casei. Tot ca un semn al iubirii, prețuirii și respectului pentru Sfântul martir Ștefan este bine ca în această zi persoanele certate să se împace.
Obiceiuri
Potrivit tradiței, este bine ca în această zi să ai în casă o icoană cu Sfântul Ștefan, unul dintre ucenicii lui Iisus Hristos, pentru că acesta îi ajută pe cei bolnavi. Se mai spune că icoana trebuie sfințită tocmai în această zi.
La slujba de Sfântul Ștefan sunt pomeniți cei care au murit în împrejurări dramatice și se dă de pomană celor care poartă numele sfântului.
Pe 27 decembrie este bine să dăruiești o candela aprinsă sau o icoană cu Sfântul Ștefan pentru sporul casei și pentru sănătatea apropiaților.
Tradițiile diferă și în funcție de zonă. Astfel, în Muntenia se prepară Pâinicile lui Ștefan. Acestea se fac dintr-un aluat precum cozonacul, se ung cu miere și au formă rotundă, amintind de pietrele cu care a fost ucis Sfântul Ștefan.
În Bucovina, este ziua în care finii merg în vizită la nași cu daruri și mâncăruri.
Te-ar putea interesa și Sfinți mai puțin cunoscuți – îți regăsești numele?
- Ce trebuie să știi despre menținerea sănătății bebelușului tău în sezonul rece
- Vrei sărbători fără griji în acest an? Apelează la o firmă de curăţenie!
- Cum echipezi inteligent o bucătărie cu suprafață mică?
- 8 direcții pentru marketingul unui restaurant
- Top 10 cofetării din Galați pe care trebuie să le încerci