Te simți mereu obosit, indiferent de orele dormite sau de momentul zilei? Cauzele medicale pentru care se întâmplă acest lucru pot fi anemia, diabetul, hepatita C sau probleme cu glanda tiroidă. Însă există și anumite cauze ”ascunse”, mai puțin evidente, pentru care te simți întotdeauna extenuat.
Cuprins
1. Alimentația nesănătoasă
Dacă alimentația ta constă doar în mâncăruri de tip fast-food sau alimente procesate și sănătoase, atunci oboseala este un semnal de alarmă al organismului că ceva este în neregulă. Produsele junk food conțin grăsimi nesaturate și zaharuri, care scad energia. Este important ca dieta ta să fie una echilibrată, să consumi cât mai multe proteine, fructe și legume.
2. Lipsa vitaminei D în organism
Vitamina D este produsă la nivelul pielii după contactul cu soarele. Potrivit experților, o expunere la soare primăvara-vara, timp de 10-15 minute de câteva ori pe săptămână este suficient pentru asimilarea cantității necesare de vitamina D. Atenție! A nu se exagera cu expunerea neprotejată, deoarece crește riscul de cancer la piele.
Vitamina D se poate obține din alimente precum: somon, hering, sardine în ulei, ton, cod, stridii, avocado, migdale, ouă – în special gălbenușuri, cereale integrale, ciuperci, lapte, iaurt, brânzeturi, carne de vită sau se poate apela la suplimente alimentare care conțin vitamina D.
3. Dificultățile în timpul somnului
Între 40 și 50 de ani apar cele mai multe dificultăți în timpul somnului. Responsabilitățile, stresul de la locul de muncă, creșterea copiilor, sunt factori care influențează calitatea somnului. Pentru femei, menopauza și premenopauza duc la scăderea nivelului de progesteron din organism. Nici cafeaua sau ceaiurile nu ajută la un somn mai liniștitor. Plimbările timp de 30 de minute sunt o metodă excelentă pentru a putea adormi mai repede.
4. Sedentarismul
Ironic, dacă nu facem destulă mișcare obosim. Este important să duci o viață activă sănătoasă, iar exercițiile fizice ajută la revigorarea fizică și psihică. Observă cât de mult timp petreci stând jos și încearcă să incluzi în rutină și sportul.
5. Insuficiența acizilor Omega 3 în organism
Acizii Omega 3 contribuie la ameliorarea depresiei, care te poate face să te simți obosit. Uleiul de pește conține Omega 3, grăsimi polinesaturate, care fac parte din categoria grăsimilor sănătoase, bogate în acizi esențiali. Alte alimente care conțin Omega 3 sunt: semințele de chia și de in, legumele cu frunzele verzi, fructele de mare.
6. Stresul
Nu este de mirare că stresul poate afecta calitatea somnului. Dacă te afli într-o perioadă stresantă, plină de evenimente neliniștitoare, atunci somnul tău poate avea de suferit. Încearcă metode și tehnici precum meditația sau yoga pentru eliberarea tensiunilor.
Acestea sunt principalele cauze pentru care te poți simți mereu obosit. Asigură-ți un stil de viață sănătos, cu o dietă echilibrată și bogată în substanțe nutritive. Practică sportul și mersul pe jos în detrimentul mașinii personale.
Te-ar putea interesa și: Tu dezinfectezi sau doar cureți pardoselile? Află care sunt pașii corecți.