joi, noiembrie 28, 2024
AcasăArticoleTradiții și obiceiuri de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Pe 8 noiembrie sunt cinstiți Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, precum și soborul tuturor puterilor cerești. La început, pe ziua de 8 noiembrie a fost prăznuit doar Sfântul Arhanghel Mihail, ca mai târziu să fie sărbătorit și Sfântul Gavriil.

Despre îngeri se spune că sunt „duhuri slujitoare” (Evrei, 1, 14), adică ființe fără de trupuri, slugi credincioase lui Dumnezeu și totodată prieteni și ocrotitori ai oamenilor. Așadar, dacă îngerii se arată sub forme văzute, aceasta nu este firea lor adevărată; forma văzută este un chip de împrumut, ei fiind „lumea nevăzută”, „cerul”. Sunt șapte Arhangheli: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil si Varahil. Numele arhanghelilor se termina cu forma prescurtată a numelui lui Dumnezeu El (Elohim) (Il in limba greacă). Numele Sfântului Arhanghel Mihail, Mi-cha-El in limba ebraica, înseamnă cine este ca Dumnezeu? (mi=cine, cha=ca, El=Dumnezeu), iar numele Sfântului Arhanghel Gavriil, Gabriel în limba ebraică, înseamnă Dumnezeu este puterea mea. Mihail este chipul dreptății dumnezeiești, iar Gavriil al milei divine.

Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil

Arhanghelul Mihail a rostit cuvintele: „Sa stăm bine, să stăm cu frică, să luăm aminte!”, cuvinte repetate în timpul Sfintei Liturghii și prin care Sfântul Arhanghel Mihail a pus capăt căderii îngerilor nesupuși lui Dumnezeu. A distrus cetățile Sodoma și Gomora, a călăuzit poporul evreu când acesta a ieșit din robia egipteană. Potrivit Apocalipsei, el va birui diavolul și slujitorii răului. Tradiția spune că Mihail i-a arătat Sfântului Constantin cel Mare pe cer semnul sfintei cruci, spunându-i „Prin acest semn vei învinge!”.

Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu să vestească Fecioarei Maria nașterea Mântuitorului. Tot el i-a spus preotului bătrân Zaharia că soția sa va naște un copil pe nume Ioan. L-a anunțat pe Daniel despre întoarcerea evreilor din captivitatea babiloniană. Când Mântuitorul a înviat, tradiția spune că Gavriil a răsturnat piatra de la ușa mormântului.

Tradiții și obiceiuri de Sfinții Mihail și Gavriil

În zonele de munte, Sfinții Mihail și Gavriil sunt considerați patronii oilor. Astfel, păstorii coceau o turtă din făină de porumb, denumită local “turta arieţilor” (berbecilor). Ei o aruncau în dimineața de 8 noiembrie în stână. Dacă aceasta cădea cu fața în sus însemna că toate oile vor avea miei la primăvară. oilor.

În calendarul popular, Arhanghelii se serbează trei zile, în 8, 9 şi 10 noiembrie. Prima fiind numită Capul Arhanghelului, a doua zi Mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi Coada Arhanghelului.

Se aprind lumânări atât pentru vii, cât și pentru morți. În sâmbăta dinaintea Sfințiilor Mihail și Gavriil se face pomană pentru cei decedați.

Cine muncește pe 8 noiembrie se spune că se va chinui atunci când va trece în neființă.

Sursa foto: Creștin Ortodox

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE