Tăierea porcului este o tradiție românească păstrată din generații în generații, chiar și în zilele de astăzi. Ignatul sau tăierea porcului se sărbătorește în fiecare an pe 20 decembrie și toți gospodarii pregătesc carnea de porc, cel mai important ingredient pentru masa de Crăciun. Sărbătoarea de Ignat vine și cu o mulțime de tradiții și obiceiuri sau superstiții din popor, pe care vă invităm să le citiți în rândurile ce urmează.
Cuprins
Tradiții pentru porcari și copii
Se spune că porcii visează cu o seară înainte că vor fi tăiați. În așa fel, ei nu mai mănâncă și nu se mai îngrașă, un motiv de supărare pentru gospodarii ce speră la un porc cât mai gras pentru Crăciun.
Dacă sunteți o fire mai sensibilă și nu suportați să vedeți sânge sau acte de cruzime împotriva animalelor, nu trebuie să luați partea la tăierea porcului. Nu doar pentru sănătatea fizică și psihică, cât și pentru că se spune că porcul va muri mai greu. Cei care satisfac tăierea porcului, pentru a fi iertați de fapta ce o comit trebuie să rostească cuvintele: : ”Ignat, Ignat/ Porc umflat” și ” Doamne ajută, sa-l mâncăm sănătoși.”
Încălecarea porcului de către un copil după ce este tăiat, pârlit și spălat este o tradiție păstrată și în ziua de azi la țară. Bunicii și nepoții abia așteaptă momentul încălecării porcului, care se spune că va feri anul viitor de boli și va fi plin de bogăție, sănătate și prosperitate. De asemenea, copiii primesc de Ignat și beșica de la porc, pe care o folosesc drept sac cu care merg la colindat și unde își pun merindele primite.
Ce se face cu organele
Splina porcului este considerată un organ puternic, un vestitor al vremii ce va urma. Ea prevestește cum va fi anul: dacă partea dinspre capăt este groasă înseamnă că iarna va fi grea și cu multă zăpada, dar vara va fi o recoltă bogată. Dacă splina este subțire, iarna va fi geroasă și cu puțină zăpadă, primăvara va sosi mai devreme, dar anul nu va fi așa roditor.
Pomana porcului este și ea un obicei nelipsit din ziua de Ignat. Cele mai fragede bucăți de porc sunt oferite gospodinelor și reprezintă cea mai gustoasă parte a porcului. Carnea este gătită în bucătărie sau afară într-un ceaun asezonată cu multe condimente. Pomana porcului este servită cu mămăligă, usturoi și țuică și oferită porcarilor care au săvârșit tăierea porcului.
Cum se prepară șoriciul
Dacă porcul are 2 sau 3 ani, gospodarii spun că nu mai trebuie pârlit întrucât șoricul este prea gros și nu poate fi mâncat sau folosit la bucate. Porcul bătrân va fi jupuit și pielea folosită la opinci. Vârstnicii din zona rurală din Moldova încă folosesc opincile din piele de porc în timpul iernii.
După ce este jupuit, șoriciul este uns cu sare grunjoasă și se rulează. Trebuie păstrat rulat 3-4 zile, după care se desface, se întinde pe bețe și este lăsat afară în vânt să se usuce. Poate fi lăsat lăsat la afumătoare pentru un delicios șorici afumat.
Superstiții
Unele legende mai puțin ortodoxe spun că untura de porc negru poate fi folosită la vrăji și cei ”bântuiți” sunt unși cu astfel de untură, ca să scape de boli. În ajunul Ignatului, vrăjitoarele umblă să fure belșugul caselor și gospodinele împrăștie mei și grâu în fața casei pentru a le ține departe.
Fie că respectați sau credeți în aceste tradiții și superstiții de Ignat, tăierea porcului este încă o sărbătoare ținută din moși-strămoși în România. Ce părere aveți despre sărbătoarea Ignatului?
Sursa: Calendarul Ortodox
Citește și: 16 idei de cadouri altfel pentru copii! Renunță la jucării!