Asta e prima întrebare pe care le-o adresez clienților mei, atunci când punem la punct planul alimentar, înainte de a începe antrenamentele personale cu ei. Și, ce să vezi, cam doi din zece iau micul dejun, cel puțin cam așa e raportul la cei „intervievați” de mine. Așa că sunt șanse mari ca și tu, cititorule, să nu ai micul dejun inclus în „startul” zilnic.
În primul rând, ca să te sperii puțin, ar trebui să știi că este dovedit științific că pentru organismul tău e un stres să îl privezi de micul dejun. Pentru că dimineața ai cea mai mare nevoie de energie pentru a funcționa, iar faptul că nu mănânci nimic îți afectează procesul metabolic și, pe termen lung, îți poate pune viața în pericol. Adică faptul că te înfometezi duce la creșterea tensiunii arteriale și a concentrației de insulină în sânge, ca să nu mai vorbim de starea catabolică în care intră organismul tău. Adică organismul îți consumă masa musculară, pe care tu te chinui din răsputeri să o păstrezi, dar mai ales să o construiești trăgând „de fiare”.
Așadar, înainte de a lua micul dejun este bine să te hidratezi, adică să bei cam 300 de ml de apă, care te pune pe picioare.
Ce să mănânci? Păi, ouăle sunt cea mai bună alegere, sub orice formă (ochiuri, omletă, fierte), iar iaurtul sau brânza cottage sunt și ele o alegere bună, pe care le poți combina cu ovăz sau cu nuci, alune ori semințe. Ar mai merge și un somon afumat plus ou fiert, cu legume, iar o altă opțiune ar fi să îți faci niște clătite proteice cu unt de arahide, asta fiind una din alegerile mele preferate, adică le-aș mânca la mic dejun, prânz și cină :))
Așa că acum știi cât de important este să mănânci dimineață, ai și variante culinare mai sus, deci… poftă bună!
Mircea Moraru, master trainer
Citeşte şi articolul: Mergi la sală și totuși nu se vede? Motive care te împiedică să progresezi