miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăArticoleTurtele de Crăciun - rețetă, povești și tradiții

Turtele de Crăciun – rețetă, povești și tradiții

Turtele de Crăciun, numite și „scutecele lui Iisus” sunt o tradiție importantă deoarece se mânăncă din Ajunul Crăciunului, în momentul în care creştinii aşteaptă marea sărbătoare a naşterii Domnului. Foile turtelor sunt fragile şi se întind cu atenţie, întocmai ca scutecele în care a fost învelit Domnul Iisus Hristos. Sunt cunoscute și sub numele de ”pelincile lui Iisus” sau ”turtele cu julfă”.

Povestea și tradiția turtelor de Crăciun

Tradiția turtelor de Crăciun este specifică zonei Moldovei și se respectă de sute de ani. Cu timpul, această tradiție a fost preluată și de gospodinele din alte zone ale țării.

Povestea spune că aceste turte au fost pregătite de credincioși cu gândul la Maica Domnului, care nu-și găsea adăpost pentru nașterea Mântuitorului și pentru care nu găsea pelinci, sau scutece.

Tradiția spune ca turtele să fie consumate doar în Ajunul Crăciunului și binecuvântate de preot. Înainte să fie gata turtele, toată casa trebuie să fie curată și candela aprinsă. Înainte de pregătirea lor, gospodinele își fac semnul crucii și întind aluatul pe o pânză albă și curată. În mod tradițional, turtele se pregăteau cu julfă, adică semințe de cânepă măcinate și fierte. Însă în timp, cum cânepa se găsea din ce în ce mai greu, semințele au fost înlocuite cu miezul de nucă.

Rețeta pentru turtele de Crăciun

Aluatul pentru turtele de Crăciun necesită doar câteva ingrediente, pe care le poți găsi cu ușurință chiar în piața de lângă cartierul tău. Ai nevoie doar de 500 grame de făină, puțină sare și 300 mililitri de apă călduță. Din acest aluat poți pregăti aproximativ 20 de foi cu diametrul de 25 centimetri. Făina trebuie cernută, apoi pune sarea și treptat apa călduță. Aluatul trebuie frământat, până devine elastic și nu se lipește de mâini. Jumătate de oră trebuie lăsat la crescut. Când este destul de măricel, împarte-l în 20 părți egale și întinde-le bine. Foile se coc pe plită sau tigaie. De preferat este să faci turtele cu 3 zile înainte de Ajunul Crăciunului, pentru a avea timp să se usuce.

Dacă vrei să respecți rețeta străveche, cumpără 500 grame de semințe de cânepă decorticate, 80 grame zahăr pudră și o sticluță esență de rom. Siropul din lapte de cânepă se face din 120 grame zahăr tos, 10 mililitri esență rom și un litru de apă. Semințele trebuie lăsate la uscat timp de 15 minute în tava cuptorului încălzit la 160 grade. Măcinează-le cu ajutorul unui robot de bucătărie. Între timp, pune apa la fiert, iar când începe să fiarbă adaugă și semințele măcinate și oprește focul. Mixează cu mixerul la viteză mare timp de 2-3 minute. Compoziția trebuie să arate ca un lapte alb și spumos. Acest lapte trebuie strecurat printr-o sită foarte deasă.

Laptele se pune din nou la fiert și amestecat continuu, ca să nu se lipească. Spuma care se formează poartă numele de juflă și trebuie strânsă și pusă separat într-un bol. Peste ea se pune zahărul pudră și esența de rom. Se amestecă până se obține o cremă omogenă.

Când laptele nu mai formează spumă, stinge focul și pune zahărul tos și romul. Acesta va fi siropul pentru turte.

După ce ai însiropat turtele, pune pe fiecare turtă cam două linguri de julfă. Ultima turtă nu trebuie unsă.

Tu respecți tradiția turtelor de Crăciun?

Citește și ultimele articole:

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE