Scopul aplicației Uite Barza este colectarea de date care apoi sa fie folosite la conservarea populației de berze albe din România. Deși sună foarte oficial, procesul e simplu, seamană cu un joc, dar acuratețea datelor este esențială. Numărătoarea berzelor se face după 25 iunie și până pe 31 iulie. De ce? În această perioadă puii sunt deja mari și pot fi văzuți în cuib. (Ei sunt cei cu ciocul negru, adulții au ciocul roșu). De ce până pe 31 iulie? Pentru că după această dată începe migrația de toamnă a berzelor.
Colectarea datelor este extrem de simplă:
1. Porniți GPS-ul (locația) telefonului smart.
2. Porniți aplicația Uite Barza.
3. Va apropiați de cuib. Completați datele cerute în meniul aplicației și, la final…
4. Marcați locația.
5 Faceți o poză cuibului și salvați datele în aplicație.
6. Când aveți o conexiune bună de internet, trimiteți cuiburile salvate. Ele vor apărea pe site după ce vor fi validate de un moderator al bazei de date.
Și pentru că e simplu de folosit aplicația, anul acesta ne și jucăm. Utilizatorii acumulează puncte pe masură ce numără păsările din tot mai multe cuiburi. Se trece de la stadiul de neinițiat la începător, avansat și expert.
Noutățile din 2018
Suplimentar pot fi introduse informații adiționale sub formă de text. Dupa ce ați salvat datele pentru unul sau mai multe cuiburi, este foarte important să ni le trimiteți. Și datele trimise și cele nesincronizate apar în listă, astfel că sunt ușor de urmărit.
Ulterior, fiecare utilizator al aplicației poate, pe baza contului pe care și l-a creat, să acceseze interfața de vizualizare web a datelor, unde poate să urmărească atât datele sale, cât și pe cele ale altor utilizatori, sub formă de listă, dar și localizate pe hartă.
În caz că aveți probleme în folosirea aplicației, puteți trimite un mail la adresa berze (at) sor.ro
Recensământul cuiburilor de berze este un efort de a cunoaște situația berzelor albe în România. Fiind o specie protejată, primul pas pentru a o ajuta eficient este de a ști câte perechi cuibăresc și care este numărul puilor.
De AICI puteti downloda versiunea de aplicatie pentru Android (Necesită Android 5.0 sau o versiune ulterioară)
De AICI puteti downloda versiunea de aplicatie pentru iOS. (Necesită iOS 8.0 sau o versiune ulterioară)
Uite Barza este, totodată, și primul proiect bazat pe o procedură „citizen science”, adică datele sunt colectate cu ajutorul voluntarilor, al tuturor celor care doresc să se implice în acest proiect.
Colectarea datelor se face cu ajutorul unei aplicații de smartphone care a fost creată special pentru acest proiect, cu ajutorul ENEL România. Pe termen lung, dorim ca această aplicație să fie folosită de cât mai multă lume pentru recenzarea cuiburilor de berze, astfel încât în timp să devină instrumentul de bază pentru colectarea datelor privind cuibăritul acestei specii în România.
Prin parteneriatul stabilit, SOR și ENEL își propun să îmbunătățească cunoștințele cu privire la efectivul cuibăritor al speciei în România. De asemenea, se dorește ca pe termen lung sa fie implementate măsuri eficiente de protecție, cum ar fi instalarea de suporturi pentru cuiburi acolo unde este necesar, atât pentru protejarea păsărilor cât și a rețelei electrice.
Citeşte mai multe pe www.sor.ro/Uite-Barza
S-ar putea să te intereseze şi articolul Ce purtăm la birou sezonul acesta? 3 piese cheie pentru ținuta office de la Hermosa