marți, noiembrie 26, 2024
AcasăArticoleUna bună, nouă așa și-așa: Cele patru fantastice de la ”Grow Up...

Una bună, nouă așa și-așa: Cele patru fantastice de la ”Grow Up Galați”

Interviul ”Una bună, nouă așa și-așa” găzduiește astăzi patru invitate speciale și fantastice: fondatoarele acțiunii civice ”Grow Up Galați”. Să le primim cu aplauze pe Corina Lupu, Alina Tuderașcu, Irina Șerban-Atanasiu și Mihaela Alexandrescu.

Bun venit, cele patru fantastice care au speriat mucurile de țigară și au despărțit plasticul de hârtie! Ne bucurăm că faceți parte interviului nostru, care constituie în 10 întrebări, dintre care una poate părea puuțin inconfortabilă, iar celelalte nouă sunt cât se poate de lejere și plăcute.

Ținem mai întâi să vă mulțumim pentru minunata inițiativă pe care o desfășurați în orașul nostru și vă suntem alături campaniilor derulate de ”Grow Up Galați”. Răspundeți în orice ordine doriți și cum doriți!

1. Prima întrebare…cea mai bună. Nu vă faceți griji, până acum nu ne-a dat nimeni în judecată din cauza ei. Cu ce ajută ”Grow Up” orașul Galați? S-au observat îmbunătățiri până acum?

”Grow Up” Galați pornește chiar de la traducerea expresiei din engleză, este despre dezvoltare, despre a oferi un exemplu în maturizarea orașului. Noi ne-am inspirat din inițiativa Grow UP România care militează pentru administrarea empatică și transparentă a orașului în care trăim. Identificăm problemele părinților din spațiul urban public și căutăm soluții pentru rezolvarea lor. În Galați am desfășurat campanii pentru curățarea spațiilor verzi, sesizarea echipamentelor de joacă necorespunzătoare și a oricăror nereguli din oraș, campanii de educarea stăpânilor de câini pentru a strânge după ei și promovăm protejarea mediului prin reducerea utilizării plasticului. Vom continua cu diverse campanii și acțiuni punctuale de educație și implicarea fiecăruia dintre noi în acest proces de ”părințeală” a orașului, până ”se face mare”. 🙂

2. Fiecare dintre voi să spună primul cuvânt când se gândește la ”Grow Up”.

Irina: Implicare. Creștere.
Alina: Schimbare
Mihaela: Implicare.
Corina: Implicare, interes, dezvoltare. 🤭

3. Care este povestea ”Grow Up” – de la idee la practică?

Ideea ne-a venit prin experiența ca părinți. Din momentul în care te plimbi mai mult pe jos, ieși în parc și observi un oraș ostil cu tine și copilul tău, te înfurie, te frustrează și pe noi ne-a motivat să începem o schimbare. E nevoie de o primă acțiune, să faci o primă sesizare, să cureți un spațiu, să mai vorbești cu doi-trei prieteni care s-au săturat și ei doar să observe neregulile pentru a crea o mișcare. Cred că Grow Up e în sufletul și mințile multor gălățeni, ne dorim să-i mișcăm, la propriu, pentru mai bine.

4. Care este povestea voastră? Cum v-ați cunoscut? Sunteți prietene și în viața reală? 😊)

Irina: Ne cunoaștem de mai bine de 10 ani, cu Corina mă știu chiar de 20, fiind colege de liceu, apoi facultate, Corina și Mihaela s-au cunoscut și au devenit prietene foarte apropiate în facultate. Trei dintre noi (Alina, Corina și Irina) am fost apoi colege și la FasTracKids, un loc foarte prietenos cu părinții și copiii. Împărtășim aceleași valori și interes pentru o viață mai bună în Galați, suntem reziliente.

5. Cum ar trebui să se comporte un cetățean civilizat? Cât la sută din populația orașului Galați se poate încadra în categoria aceasta?

Să considere orașul casa lui, pe care o îngrijești, o menții curată și prietenoasă. Orașul este expresia grijii colective față de acesta, este oglinda implicării atât a administrației cât și a fiecăruia dintre noi. Cred că ambele părți avem de lucrat pentru a obține o imagine mai bună a orașului.

6. Ne puteți povesti și despre kitul cetățeanului?

Spațiile urbane sunt deseori afectate de probleme a căror rezolvare ține de educația cetățenilor. Spre exemplu modul în care parcăm astfel încât să nu încurcăm pietonii sau respectarea obligației de a strânge reziduurile animalelor de companie din spațiul public (trotuar, spațiu verde, stradă). Deși nerespectarea obligațiilor legale poate fi sancționată prin amendă, informarea proactivă și educația cetățenească pot schimba mentalități pe termen lung.

Alături de responsabilitatea individuală, și sesizarea formală a neregulilor din spațiul public către autorități este un mod de a-ți ajuta orașul, căci stimulează implicarea acestora și rezolvarea cu succes a reclamațiilor. Însă problema pe care o întâmpină mulți cetățeni este că nu știu cum, unde, sub ce formă se poate depune o sesizare. Rezultatul este că evită să se implice în comunicarea cu autoritățile.
Grow Up România a venit cu soluția “Kitul cetățeanului” finanțată de Start ONG by Kaufland.
Kitul este un plic care conține materiale informative (flyere, afișe și stickere cu mesaje punctuale și simple) ce pot fi distribuite de cetățeni către alți cetățeni sau afișate în zone publice.

7. Care ar fi principala problemă a cetățeanului gălățean când vine vorba de un comportament responsabil?

Din păcate, nu toți oamenii sunt educați în acest sens și nu toți integrează mesajele noastre. De multe ori, intervenția autorităților de a sancționa comportamentele necivilizate se dovedește mai eficientă. Deși cei mai mulți apreciază inițiativele și implicarea noastră, sunt mult mai puțini cei care sunt dispuși să și facă lucruri. Pe scurt, lucrurile sunt frumoase, dar să le facă alții.

8. Cum se desfășoară viața voastră, fetelor, când nu vă ocupați de asociație?

Irina: Lucrez în domeniul ONG de peste 10 ani, dar acum simt că sunt omul potrivit la momentul potrivit: la Fundația Comunitară Galați, împreună cu colegii și gălățenii, ne implicăm să facem un Galați acasă. Când nu fac asta, sunt mama Almei, soție, prietenă, îi ajut pe alții să învețe limba engleză și mă găsești la sală de cel puțin 3 ori pe săptămână la clasele Mihaelei Gheba. Cel mai adesea, încerc să echilibrez toate aceste roluri.

Mihaela: Ca a unui om obișnuit, se împarte între familie, job cu cel puțin 8-9 ore pe zi și câteva momente prețioase de odihnă și deconectare.

Alina: Viața mea este una destul de normală, îmi place ca după serviciu să fac lucruri dragi sufletului meu și anume să petrec timp cu familia mea, să merg la centrul de plasament unde sunt voluntar și să fac teme cu copiii, să fac yoga, să citesc și să urmăresc filme.

Corina: Lucrez la Fastrackids de aproape 10 ani, educația e marea mea pasiune. Aloc mult timp familiei mele mari și frumoase, citesc noaptea pentru mine, iar ziua citesc pe “repeat” cărți pentru băiețelul meu până mi se usucă gâtul. 😁 Sunt într-un program de voluntariat de lectură și le citesc și altor copii. Merg cu cel mic peste tot, la 16 luni este deja plin de experiențe. În rest, îmi place să fiu printre oameni, să ii observ, să îi cunosc, să îi descopăr, să învăț de la ei sau să îi ajut.

9. Cum poți susține ”Grow Up Galați”?

Când avem o acțiune avem nevoie de voluntari și, până vom deveni ONG, ne puteți susține prin Fundația comunitară Galați cu donații.

10. Ce planuri și proiecte aveți pentru ”Grow Up” în anul 2020?

În luna ianuarie am demarat primul proiect „Creștem în parcul nostru”. Proiect cu care am participat la Semimaraton, ediția 2019. În cadrul acestui proiect revitalizăm un parc de cartier din zona Siderurgiștilor, prin recondiționarea echipamentelor de joacă, plantare de copaci, crearea unui loc de activități, montarea unor coșuri de gunoi.
Apoi în aprilie demarăm al doilea proiect „EcoFaleza”. Este un proiect finanțat de Lidl România și în cadrul căruia vom monta pe Faleză coșuri pentru colectarea selectivă a gunoiului, vom desfășura ateliere de conștientizare și implicare a gălățenilor privind pericolul reprezentat de prezența plasticului în pământ dar și în ape, mai exact în Dunăre.
De asemenea, ne dorim să participăm și anul acesta la Semimaraton, cu un proiect nou în care noi credem cu tărie.

Fetelor, vă mulțumim mult pentru răspunsurile prompte și transparente, dar mai ales pentru această inițiativă frumoasă dedicată celui mai important lucru de pe această planetă: un mediu și o viață mai bună pentru copiii noștri.

Citește și: Una bună, 9 așa-și-așa: Andrei Tudor Buzescu, talent uimitor la doar 10 ani

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE