Pentru gălățeanul de rând din anul 2017 “Valea orașului” este acel cartier care se inundă de fiecare dată când se umflă Dunărea sau dă o ploaie mai zdravănă. Unii mai ajung aici când au pe cineva bolnav în familie și trebuie să meargă la Spitalul CFR. În general, e o zonă fără căutare sau evitată. În mentalul colectiv local, “Valea orașului” a ajuns să fie un fel de zonă gri a Galațiului contemporan (așa cum e și Fileștiul sau Vadu Ungurului).
Cu toate acestea, istoria orașului a început să fie scrisă aici. Nu vorbim despre primele semne de locuire de la Mila 80, despre satul de aici de acum un mileniu sau despre târgul medieval al Galaților. Vorbim despre ORAȘUL Galați. Străzi, nu ulițe. Industrie, nu doar pescuit și grădinărit. Călători din toată lumea, nu doar stăpânitori turci și comercianți greci. Evoluția de la statutul de “un port la Dunăre” la “cel mai mare port pe Dunăre”.
Aici s-a născut Galațiul civilizat, cosmopolit și modern.
Din păcate, sunt foarte puțini cei care s-au născut aici și care încă mai locuiesc în Vale. Mulți au plecat din țară sau din oraș, alții s-au mutat în alte zone ale Galațiului și cei mai bătrâni s-au dus. Poveștile și legendele locului se pierd și, inevitabil, se așterne uitarea peste acest cartier.
Dacă am fi locuit în SUA, i-am fi zis “Downtown” sau “Lower City”. În orice caz, ar reprezenta leagănul recunoscut al comunității locale.
Turul „Valea Orașului – Galațiul uitat” vine să readucă în prim plan importanța Văii orașului la evoluția Galațiului din ultimele secole. Se vor descoperi edificii capitale pentru istorială noastră, instituții care și-au avut sediile aici, coloana vertebrală a industriei de acum un secol, personaje cheie în dezvoltarea urbei și povești ce au marcat întreaga societate.
Traseul-cultural „Valea Orașului – Galațiul uitat” reprezintă o acțiune din cadrul proiectului “Învățăm în stradă istoria din cărți”. Cunoașterea istoriei și poveștilor orașului este un pas esențial în conservarea memoriei comunității și conștientizarea valorilor locale.
Punct de întâlnire: Universitatea „Dunărea de Jos”.
Organizator: Mila 80
Sursa: Facebook
Citeşte şi Asociaţia Mila 80 pregăteşte harta Galaţiului istoric