miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăEvenimenteProiecte câştigătoare - ”Valea Țiglinei” și ”Faleza Dunării”

Proiecte câştigătoare – ”Valea Țiglinei” și ”Faleza Dunării”

Primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, i-a premiat, joi, într-un cadru festiv, pe câștigătorii concursurilor de soluții urbanistice pentru ”Faleza Dunării” și ”Valea Țiglinei”, proiectele tuturor participanților fiind expuse în holul Universității ”Dunărea de Jos”. Demersul Primăriei, unic în țară, a venit din necesitatea de revitalizare a celor două zone de interes pentru comunitatea gălățeană.

Concursul care a vizat Faleza Dunării:
-premiul I –  Mocanu Radu Alexandru, cu un punctaj de 88,50;
-premiul II –  societatea S.C. ARIA CONCEPT ARCHITECTURE S.R.L., reprezentant Panait Irina-Gabriela, cu un punctaj de 85,50;
-premiul III –  societatea S.C. TERA DESIGN STUDIO S.R.L., reprezentant Roseti Tamara, cu un punctaj de 79,88.

Concursul care a vizat Valea Țiglinei:
-premiul I –  S.C. TERA DESIGN STUDIO S.R.L., reprezentant Roseti Tamara, cu un punctaj de 88,63;
-premiul II –  S.C. ARIA CONCEPT ARCHITECTURE S.R.L., reprezentant Panait Irina-Gabriela, cu un punctaj de 87,38;
-premiul III –  Emilia Pascariu, care a obținut un punctaj de 72,50.

Primăria municipiului Galați a lansat în luna iulie în cadrul Sistemului Electronic de Achiziții Publice și pe site-ul propriu concursurile de idei/soluții urbanistice pentru reamenajarea și refuncționalizarea obiectivelor Valea Țiglinei și Faleza Dunării. În acest scop au fost prezentate: regulamentul, tema soluțiilor urbanistice precum și panourile standard cu secțiuni prestabilite (text, bune practici etc.) pentru descrierea soluțiilor.
Au avut posibilitatea de a participa la concursurile de soluții arhitecți cu diplomă, urbaniști cu diplomă/licență plus masterat sau alte forme legale de exercitare a profesiei de arhitect/urbanist, potrivit legislației naționale a statului de proveniență.

Juriul, multi-disciplinar, a fost format din reprezentanți ai Primăriei municipiului Galați, Registrului Urbaniștilor din România, Universității ”Ion Mincu” București, Universității ”Dunărea de Jos” Galați, mediului de afaceri și ai societății civile (ONG-uri). Pentru stabilirea ierarhiei câștigătorilor fiecare membru a acordat un punctaj de la 1 la 25 pentru fiecare criteriu de evaluare, iar prin însumarea punctajelor s-au stabilit câștigătorii.

Unică în sud estul Europei, spectaculoasă prin terasare, vegetație și perspectivă vizuală, Faleza Dunării este emblematică pentru Galați. Loc de întâlnire între generații, fiind frecventat atât de tineri, cât și de vârstnici ce practica diverse activități. Un loc de promenadă și petrecere a timpului liber care a fost uitat de administrații ani la rândul. Faleza Dunării nu a suferit intervenții decisive de-a lungul timpului, aflându-se în prezent într-o formă care nu mai corespunde cerințelor actuale din punct de vedere tehnic și estetic. Specialiști în urbanism și arhitectură peisagistă și-au prezentat propunerile de soluții pentru această zonă. Astfel, zona „Faleza Dunării”, la care face referire tema concursului de soluții, este teritoriul situat în sud – estul municipiului Galați, având o lungime de aproximativ de 2,5 km de la scările monumentale/ Elice până la Trecere Bac. Terasarea, fiind caracteristica principală a Falezei Dunării, a fost analizată de concurenți într-o manieră contemporană propunând alei pietonale cu forma diverse, zone de promenadă și activități specifice timpului liber cum sunt concursurile acvatice. Printre altele, specialiștii au propus inclusiv măsuri pentru prevenirea inundațiilor pe Faleza Inferioară, dar și reamenajarea spațiului verde.

Pentru “Valea Țiglinei”, zonă aflată în mijlocul orașului unde vegetația neîngrijită este singurul atribut de ani de zile, specialiștii au propus o serie de ansambluri dinamice ce vin în întâmpinarea unei nevoi recunoscute în orașul Galați, respectiv petrecerea timpului liber în mod activ pentru adolescenți. Propunerile sunt unitare și coerente, corect integrate în caracterul zonei de studiu – intens circulate, de legătura între principalele cartiere ale municipiului Galați. Unele dintre acestea vizează bazele sportive, locurile de joacă, spații pentru sporturi destinate adolescenților, zone pentru relaxare și promenadă. În același concept au fost redefinite și Stadionul ”Nicolae Rainea” dar și Baza Sportivă ”Siderurgistul”.

Proiectele câștigătoare vor sta la baza elaborării planurilor de modernizare și investiții pentru cele două zone.
Expoziția cu proiectele concurenților va rămâne deschisă în holul ”Universității Dunărea de Jos” timp de două săptămâni.

Citeşte şi Plantează la Tulucești! Contribuie și tu la o Românie mai verde!

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE