joi, noiembrie 28, 2024
AcasăArticoleViața Sfântului Proroc Ilie, aducătorul ploilor - sărbătorită pe 20 iulie

Viața Sfântului Proroc Ilie, aducătorul ploilor – sărbătorită pe 20 iulie

Anual pe 20 iulie, Biserica Ortodoxă Română prăznuiește Ziua Sfântului Proroc Ilie Tesviteanul și ridicarea sa la cer. Considerat unul dintre cei mai importanți proroci din Vechiul Testament, Sfântul Ilie a fost un mare făcător de minuni și este cunoscut ca aducătorul ploilor în vreme de secetă.

Sfântul Ilie și Regele Ahab

Există mai multe variante conform locului de origine a Sfântului Ilie. Cele mai multe povestesc că provenea din ținutul Tesve din regiunea muntoasă Galaad, în estul râului Iordan. De aici vine și numele prorocului – Tesviteanul.

Potrivit tradiției, tatăl sfântului Ilie a văzut la nașterea sa oameni îmbrăcați în alb care-i dădeau pruncului să mănânce o flacără în timp ce-l îmbrăcau în haine de foc. Preoții au interpretat această viziune astfel: Ilie a fost ales de către Dumnezeu să-i fie proroc. Toată copilăria a respectat cu strictețe rânduielile bisericești, petrecându-și majoritatea timpului rugându-se Domnului. Mai târziu, el ajunge la curtea Regelui Ahab, căsătorit cu o prințesă de religie păgână, care l-a îndemnat pe rege să se închine zeului Baal. Ahab a poruncit poporului să îl urmeze și să-L uite pe Dumnezeu. La porunca Lui, Sfântul Ilie l-a avertizat pe rege că Domnul va pedepsi insubordonarea norodului cu o secetă, iar ploaia nu va mai atinge solul timp de trei ani jumate. Cuvintele profetului s-au adeverit și seceta s-a lăsat asupra oamenilor lui Ahab.

Văduva din Sidon și învierea morților

Ascultând în continuare vorbele Domnului, Sfântul Ilie s-a ascuns de mânia regelui la pârâul Cherit. Acolo Dumnezeu l-a ajutat trimițându-i corbi care-i aduceau hrană zilnic. Când apa pârâului secă, el fu trimis la văduva din Sarepta Sidonului. Femeia era păgână, săracă, dar îl primi pe proroc în casa ei și-i dădu de mâncare din puținele ei merinde. Drept răsplată, Sfântul Ilie cu puterea lui Dumnezeu, au ajutat văduva să aibă făină și ulei până la întoarcerea ploii. Peste câteva zile, fiul văduvei murise, iar ea din durerea resimțită a dat vina pe sosirea prorocului în casa ei. Atunci, Sfântul Ilie îl luă pe băiat și îl duse sus și-i suflă de trei ori în timp ce se ruga lui Dumnezeu. Băiatul imediat s-a trezit, profețind astfel învierea morților.

Înălțarea la cer

La sfârșitul celor trei ani de secetă, Sfântul Ilie l-a îndemnat pe Ahab să ridice un loc pe Muntele Carmel și să-și aducă prooroci lui Baal, în timp ce el i se va închina singur lui Dumnezeu, așteptând o minune. Atunci, prin rugăciunea sa, a adus foc din cer, în timp ce cultul lui Baal a rămas în stare de șoc. Regele Ahab a executat ceilalți proroci, iar cultului Baal a dispărut pentru totdeauna.

Sfântul Ilie nu a trecut la cele veșnice, ci a fost ridicat la cer datorită virtuții sale. Dumnezeu l-a considerat demn de-L vedea față în față alături de Moise și de ce trei apostoli. Simțind că zilele pe pământ îi sunt numărate, el l-a ales urmaș pe Elisei, care a fost martorul minunii înălțării sale la cer. El a fost luat spre cer într-un car de foc, fără a trece prin moarte. Unii comentatori prezic că Sfântul Ilie va reveni atunci când va avea loc sfârșitul lumii, ca un al doilea Înaintemergător al lui Hristos și pentru a judeca neamul omenesc.

Citește și: Obiceiuri de Sânziene și povestea nașterii Sfântului Ioan Botezătorul

Sursa foto: crestinortodox.ro

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE