miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăArticole19 Februarie – Ziua Națională Constantin Brâncuși

19 Februarie – Ziua Națională Constantin Brâncuși

Pe 19 februarie se sărbătorește Ziua Națională Constantin Brâncuși, ziua în care s-a născut marele sculptor român.

Începuturile

S-a născut în anul 1876, în satul Hobița, județul Gorj, provenind dintr-o familie numeroasă cu 6 copii. În copilărie a lucrat foarte mult ca ucenic, perioadă în care și-a descoperit talentul către lucru manual. Astfel, s-a înscris și a obținut bursă la Școala de Arte și Meserii din Craiova. Studiile universitare le-a absolvit la Școala de Bellearte (Școala Națională de Arte Frumoase) din București. În timpul studenției a realizat primele sale lucrări: Bustul lui Vitellius, Cap a lui Laocoon, Studiu, Ecroșeu, cea din urmă lucrare fiind expusă la Galeria Brummer din New York.
În 1903 realizează bustul lui Carol Davilla, instalat la Spitalul Militar, lucrare care rămâne singurul monument public a lui Brâncuși din București.

Opere și cariera artistică

Pentru că nu a avut destui bani să se deplaseze la Paris cu un mijloc de transport, Brâncuși a fost nevoit să meargă pe jos. În drumul său spre Paris, a locuit o vreme în Austria și Elveția. Odată ajuns, reușește să obțină admiterea la École Nationale Supérieure des Beaux-Arts.
În 1907 creează prima versiune a ”Sărutului”, lucrare pe care o va finaliza oficial în anul 1940 sub numele de ”Poarta Sărutului”. În 1914 inaugurează operele ”Păsări Măiestre”, ”Muza adormită”, ”Domnișoara Pogany”.
În 1964, la 7 ani după moartea artistului, operele lui Constantin Brâncuși sunt ”redescoperite” și în România, iar geniul artistului este în sfârșit recunoscut și în țara patrie. Astfel, ”Ansamblul de la Târgu-Joi” proiectat de Brâncuși în 1938, este amenajat și îngrijit, un final omagiu marelui Constantin Brâncuși. Printre operele de la Târgu Jiu enumerăm ”Masa tăcerii”, ”Aleea scaunelor”, ”Poarta sărutului” și ”Coloana fără sfârșit”.

Ziua de 19 februarie este o zi în care trebuie să-l omagiem pe cel mai mare sculptor al României, să-i recunoaștem valoarea și influențele pe care le are asupra artei sculpturii, picturii și desenului din ziua de astăzi.

Te-ar putea interesa și: 13 Februarie – Ziua de naștere a lui Ion Luca Caragiale

ARTICOLE

3 COMENTARII

  1. „Pentru că nu a avut destui bani să se deplaseze la Paris cu un mijloc de transport, Brâncuși a fost nevoit să meargă pe jos.”
    Nu prea pot sa mi imaginez cum a mers pe jos pana la Paris😐

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE