Pe 13 februarie 1852, acum mai bine de 160 de ani, se năștea Ion Luca Caragiale, unul dintre cei mai mari scriitori ai României și ”cel mai mare dramaturg român” conform lui George Călinescu.
Cariera literară
S-a născut în satul Haimanale, Dâmbovița, sat care îi poartă numele în ziua de astăzi. A început să scrie poezii în secret, pasionat de literatură și de teatru. A fost acceptat la Conservatorul de Artă Dramatică din București, însă a fost nevoit să abandoneze studiile din cauza situației financiare. S-a angajat drept copist la Tribunalul Prahova, fiind numit doar un an mai târziu copist și sufleur la Teatrul Național București. Acolo a întâlnit un alt tânăr cu aspirații poetice, Mihai Eminescu, cu care a fost coleg de muncă.
Din anul 1873 până în 1875, a colaborat la ziarul Ghimpele cu versuri și proză sub pseudonimul Car și Policar. Tot în 1873 a început să scrie în ziarul Telegraful rubrica sa personală cu anecdote. În 1877, a fost numit conducător al ziarului Națiunea Română, a publicat cu România Liberă, iar între 1871 și 1881 a colaborat la ziarul Timpul împreună cu Mihai Eminescu, Ioan Slavici și Ronetti Roman.
Pe 1 februarie 1880 a fost publicată în revista Convorbiri Literare comedia într-un singur act: Conu Leonida față cu reacțiunea. A început să frecventeze și întrunirile Junimii, reușind să publice și O noapte furtunoasă. A urmat apariția comediei O scrisoare pierdută și treptat, succesul literar a lui Ion Luca Caragiale.
Data de naștere incorectă
Există unele informații prin care data la care s-ar fi născut marele scriitor ar fi cea de 30 ianuarie. Actul său de botez de la Arhivele Statului menționează data de 1 februarie ca fiind cea corectă. Însă atunci datele de naștere se stabileau după calendarul iulian. Conform calendarului nou, cel gregorian, data corectă este 13 februarie.
Ziua lui Ion Luca Caragiale este o zi importantă în cultura română, o zi în care toți ar trebui să cinstim marele dramaturg român!
Citește și: Program stagiune 2019 – 2020 la Teatrul “Maria Filloti” Brăila