Mihai Eminescu s-a născut pe 15 ianuarie 1850 în Botoșani, regiunea Moldova şi a decedat pe 15 iunie 1889 la București. Acesta a fost un poet, prozator și jurnalist român, socotit de cititorii români și de critica literară postumă drept cea mai importantă voce poetică din literatura română.
Poetul s-a născut cu un alt nume: Mihail Eminovici. Iosif Vulcan, fondatorul revistei Familia, i-a schimbat numele în Mihai Eminescu, pe motiv că Eminovici nu era suficient de românesc. De asemenea, nimeni nu știe când s-a născut, în realitate, Mihai Eminovici. Știm că el provenea dintr-o familie de bănățeni și de transilvăneni, stabilită în Bucovina. Părinții săi proveneau din mica boierime: tatăl său, Gheorghe Eminovici, avea rangul de căminar, iar mama sa, Raluca, era fiica stolnicului Vasile Iurașcu.
În arhivele gimnaziului din Cernăuți, data nașterii lui Mihai Eminovici a fost trecută ziua de 14 decembrie 1849. În registrele Junimii din Iași, adolescentul Mihai Eminovici și-a trecut drept dată a nașterii 20 decembrie 1849. Această dată a fost menționată, mai târziu, de fratele său, ofițerul Matei Eminovici. El a declarat că ar fi văzut într-o psaltire o însemnare a tatălui său, Gheorghe Eminovici, care arăta că data nașterii poetului ar fi fost 20 decembrie 1849.
În schimb, în urma unei cercetări de arhive, Nicolae Giurescu a lansat ipoteza potrivit căreia Mihai Eminovici s-ar fi născut în 15 ianuarie 1850. Această ipoteză a fost susținută și de sora poetului, Aglae. Ea a fost preluată și de criticul literar Titu Maiorescu, în lucrarea sa, ”Eminescu și poeziile lui”.
Datorită prestigiului de care se bucura Titu Maiorescu, în istoria literaturii române a rămas ziua de 15 ianuarie drept dată oficială nașterii a poetului național.
Eminescu a fost activ în societatea politico-literară Junimea, și a lucrat ca redactor la Timpul, ziarul oficial al Partidului Conservator. A publicat primul său poem la vârsta de 16 ani (De-aș avea), iar la 19 ani a plecat să studieze la Viena. Manuscrisele poetului Mihai Eminescu, 46 de volume, aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite Academiei Române de Titu Maiorescu, în ședința din 25 ianuarie 1902.
Poetul a fost internat în 3 februarie 1889 la spitalul Mărcuța din București și apoi a fost transportat la sanatoriul Caritas. În data de 15 iunie 1889, în jurul orei 4 dimineața, poetul a murit în sanatoriul doctorului Șuțu. În 17 iunie Eminescu a fost înmormântat la umbra unui tei din cimitirul Bellu din București. A fost ales post-mortem (28 octombrie 1948) membru al Academiei Române.
Te-ar putea interesa şi Noua inițiativă a tinerilor gălățeni „Super artistul – Un erou adolescent”
Cel mai mare poet al tuturor timpurilor!😍
O zi care trebuie sărbătorită
Da, așa e românul, din sărbătoare în sărbătoare!😂