Cetățenii vor scăpa din vară de alergătura și de cheltuiala implicate de copierea documentelor atunci când au de depus acte, cereri sau formulare la autoritățile și instituțiile publice din țara noastră. Mai exact, instituțiile publice vor fi obligate să se ocupe, în mod gratuit, de copierea documentelor aduse de cetățeni. În plus, autoritățile centrale și locale nu vor mai avea voie să ceară contribuabililor dosare, dosare cu șină și nici alte articole sau obiecte de birotică ori papetărie.
Urmarește-ne și pe: Instagram, Facebook, Twitter, Telegram
De când intră în vigoare legea?
Legea 9/2023, ce se va aplica din 4 iulie 2023, vizează, de fapt, simplificarea procedurilor administrative de depunere a unor acte la autoritățile și instituțiile de la noi.
Concret, așa cum stabilește noua lege, autorităţile şi instituţiile publice care vor solicita copii, în format fizic (pe hârtie), ale unor acte, cereri sau formulare, altele decât cele emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, vor trebui să asigure, în mod gratuit, fotocopierea acestora.
Tot gratuit, aceleași instituții trebuie să pună la dispoziția cetățenilor, atât în format fizic, cât și în format electronic (pe site-ul propriu), modelele formularelor sau cererilor aferente tuturor serviciilor publice furnizate.
În plus, legea prevede că regulile de mai sus se vor aplica și “persoanelor juridice de drept privat care, potrivit legii, au obţinut statut de utilitate publică sau sunt autorizate să presteze un serviciu public, în regim de putere publică”. Cu alte cuvinte, aceste reguli se vor aplica, de pildă, și universităților.
Despre dosarul cu șină
De asemenea, dosarul cu șină va fi interzis la stat. Mai exact, autoritățile centrale și locale nu vor mai avea voie să ceară contribuabililor dosare, dosare cu șină, precum și niciun alt articol sau obiect de birotică sau papetărie.
Așa cum subliniază inițiatorii, “propunerea legislativă are menirea de a ajuta cetăţenii să-şi rezolve rapid şi simplu procedurile administrative de depunere a unor acte, cereri sau formulare la diverse autorităţi şi instituţii. Este interesul tuturor ca actul administrativ să fie rapid, uşor de realizat şi fără cheltuieli din partea cetăţenilor. Existenţa unor copii tipărite a documentelor pe care autoritatea le solicită, dar şi fotocopierea gratuită, la nevoie, a actelor pe care autoritatea le solicită reprezintă premisele unui serviciu public de calitate şi eficient”.
Reamintim, în acest context, că, începând din ianuarie, instituțiile nu mai pot cere copii după actele emise deja de alte entități ale statului.
Sursa: Avocatnet.ro
Te-ar putea interesa și Iată ce obligații au restaurantele începând din 15 martie 2023
- Ce trebuie să știi despre menținerea sănătății bebelușului tău în sezonul rece
- Vrei sărbători fără griji în acest an? Apelează la o firmă de curăţenie!
- Cum echipezi inteligent o bucătărie cu suprafață mică?
- 8 direcții pentru marketingul unui restaurant
- Top 10 cofetării din Galați pe care trebuie să le încerci
Mai bine ar fi dacă am scăpa de tot de hârțogăraie🙄
În 2060 poate 😂😂
Un articol foarte bine scris .