joi, noiembrie 28, 2024
AcasăMain sliderBacșișul se impozitează și se trece pe nota de plată

Bacșișul se impozitează și se trece pe nota de plată

Bacșișul se impozitează, ce trebuie să știi despre asta! De la 1 ianuarie, s-a aplicat legea impozitării bacșișului, pentru restaurante, baruri și alte activități de servire a băuturilor.

Ce este bașișul?

Prin bacșiș se înțelege orice sumă acordată voluntar de client în plus față de contravaloarea bunurilor și serviciilor achiziționate.

Valoarea bacșișului este considerată între 0% și 15% din valoarea consumației. Procedura este următoarea: înainte de emiterea bonului fiscal, se va înmâna clientului o notă de plată, iar clientul decide valoarea bacșișului, fie sub formă de procent, fie în sumă fixă.

La sfârșit se emite bonul fiscal în care se va menționa pe lângă bunurile achiziționate, și valoarea bacșișului.

Reglementarea este valabilă doar pentru activitățile de restaurant și bar, nu și pentru alte domenii unde se acordă bacșiș cum ar fi de exemplu taximetrie, saloane de înfrumusețare etc.

Livrarea bunurilor și serviciilor nu este condiționată de acordarea bacșișului.

Bacșișul oferit de clienți la restaurant se va trece pe nota de plată și pe bonul fiscal și se va impozita, de la 1 ianuarie 2023, potrivit unei legi adoptate de Parlament.

Urmarește-ne și pe: InstagramFacebookTwitterTelegram

Singura sarcină fiscală stabilită de lege asupra acestor sume este impozitul pe venit de 10%

Astfel, operatorii economici au obligaţia de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal, în care sunt prevăzute rubrici destinate alegerii de către client, a nivelului bacşişului oferit, între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei.

Ce valoare are amenda în cazul nerespectării legii?

Prevederile au intrat în vigoare, potrivit prezentei legi, de la 1 ianuarie 2023, iar nerespectarea acestor dispoziţii pot fi sanţionate cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.

Proiectul de lege, iniţiat de fostul ministru de Finanţe Eugen Teodorovici, modifică ordonanţei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale şi completează ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Astfel, propunerea legislativă reglementează definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestei sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acesteia de veniturile încasate de către operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului.

Se poate folosi cardul?

Bacşişul va putea fi plătit atât cu cardul, cât şi în numerar, la opţiunea clientului.

Totodată, este interzis operatorilor economici să condiţioneze, sub orice formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacşişului.

Ce părere ai despre impozitarea bacșișului?

ARTICOLE

2 COMENTARII

  1. Consider că impozitarea bacșișului poate fi un pas pozitiv în asigurarea unei fiscalizări corecte și transparente a veniturilor operatorilor din industria alimentară și a băuturilor. Această reglementare poate aduce beneficii pentru economie, cum ar fi sporirea veniturilor bugetare și îmbunătățirea echității fiscale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE