Cu siguranţă ai auzit de cardio. Iar dacă mergi la sală probabil ai încercat şi tu să faci cardio măcar o dată, nu? Acum vine întrebarea: este bine sau este rău să faci cardio?
Faci cardio atunci când inima, plămânii şi sistemul cardiovascular sunt implicate semnificativ în executarea antrenamentului. Fie că mergi la aerobic, joci fotbal sau faci circuite în sală, înseamnă că faci cardio. Ar trebui să ştii că acest tip de antrenament te poate ajuta să scapi de grăsime, dar asta numai dacă este efectuat “inteligent”. Dacă îl faci haotic, vei pierde masă musculară şi chiar vei favoriza depunerea grăsimilor. În funcţie de implicarea sistemului cardiovascular, există mai multe tipuri de cardio.
Acum, dacă vrei să slăbeşti, te interesează antrenamentul aerobic de intensitate medie, care se calculează astfel:
» calculezi pulsul tău maxim, adică din 220 scazi vârsta ta;
» apoi calculezi ce înseamnă 50-70% din pulsul maxim şi astfel obţii “intervalul cel mai bun de ardere al grăsimilor”.
Adică în timpului antrenamentului tău de tip cardio (fie că e TaeBo, alergare, spinning etc.) ideal ar fi să te menţii în acel interval de 50-70% din pulsul maxim, pentru a arde cât mai multe grăsimi.
Ştiu că e greu să ştii ce puls ai, dar acum există tot felul de “ajutoare”. La benzile şi bicicletele din ziua de azi pulsul tău este afişat pe ecran. Dar mai eficient de atât ar fi un ceas digital (se găseşte în magazinele de articole sportive) care să îţi arate pulsul în timpul efortului, pentru că e mult mai precis decât în cazul benzilor/bicicletelor.
Aşa că da, cardio este bun pentru toată lumea. Doar că următoarea dată când te urci pe bandă/bicicletă/stepper încearcă să mai arunci câte un ochi la puls, pentru a te “antrena inteligent” şi pentru a ajunge la rezultatele dorite. Spor la treabă!
Mircea Moraru, master trainer Elite Gym
Citeşte aici toate articolele lui Mircea