Operatorul de salubritate BRAI-CATA – licențiat pentru activitate de colectare separată a deșeurilor pentru zonele Cartier Ans. Buzăului, Cartier Viziru, Centrul Vechi, Cartier Radu Negru, Cartier Caporal Musat – distribuie saci galbeni pentru colectarea de deșeuri reciclabile către clienții persoane fizice care locuiesc la case.
Cuprins
Cum se colectează separat corect deșeurile
Colectarea separată a deșeurilor presupune ca încă din propria casă, orice locuitor din zona sus menționată din Brăila deservit de operatorul BRAI-CATA SRL să arunce deșeurile menajere, așa-numita fracție umedă, separat de cele care pot fi reciclate, adică de fracție uscată. Tot separat trebuie apoi să le predea operatorului licențiat de salubritate. Deșeurile fracție umedă se vor preda în recipientele actuale cu care clienții sunt dotați. Brăilenii care stau la case, și au încheiate contracte individuale, primesc gratis saci galbeni de unică folosință. Aceștia sunt confecționați dintr-un material mai subțire, astfel încât utilizatorii să fie descurajați să arunce în ei și deșeuri menajere, mai grele decât reciclabilele.
Sacii galbeni, exclusiv pentru reciclabile
Sacii galbeni au fost distribuiți de angajații BRAI CATA SRL către utilizatorii casnici din sectorul arondat. Brăilenii care nu găsesc sacii sunt rugați să anunțe acest lucru imediat la secretariatul societății: 0771500883. Toți saci sunt distribuiți gratuit de operatorul licențiat BRAI-CATA, care asigură de altfel, tot gratuit, și colectarea sacilor galbeni cu reciclabile. Aceștia se vor colecta cu o frecvență de o dată pe săptămână prin schimb de saci: la predarea sacului galben plin se primește un nou sac galben pentru viitoarea colectare. Sacii vor fi colectați săptămânal, în ziua de MIERCURI pentru Cart. Ans. Buzaului, Cartier Viziru, Cart Radu Negru, Cartier Caporal Musat, iar pentru zona de Centru Vechi, aceștia vor fi colectați în aceeași zi, cu efectuarea serviciului de colectare a deșeului menajer. Ei trebuie scoși la poartă – la vedere, pentru a fi preluați de lucrătorii societății de salubritate.
Ce deșeuri se pun în sacul galben?
Cetățenii vor trebui să folosească sacii galbeni de unică folosință numai pentru colectarea fracției uscate, adică deșeuri reciclabile:
• hârtii și tipărituri: ziare, reviste, hârtie tipărită și corespondență, cărți, caiete folosite;
• cartoane: cutii, cartoane de ouă;
• deșeuri din metal: doze de băuturi, cutii şi capace din aluminiu:
• plastice: pungi, sacoșe, folie, flacoane de detergenți sau de săpun lichid, PET-uri: ambalaje pentru apă, suc sau alte băuturi,paharele de iaurt și smântână, ambalajele de tip tetrapak(cutii pentru lapte ori suc).
Colectați eficient!
Pentru eficiența colectării separate, cartoanele aruncate în saci trebuiesc pliate și legate, iar PET-urile şi dozele de băutură strivite, deoarece în acest fel ocupă mai puțin loc atât în saci, cât și în utilajele care le transportă spre stația de sortare. Deșeurile aruncate în sacii galbeni nu trebuie să conțină niciun fel de resturi de deșeuri umede. De asemenea, recipientele de mase plastice, dozele de băuturi și conservele de metal trebuie clătite cu apă înainte de depozitarea în sacii galbeni. În acești saci nu se pun nici materiale organice biodegradabile, cum sunt carnea și lactatele.
Brăilenii se pot adresa operatorului de salubritate BRAI-CATA SRL cu orice întrebare sau nelămurire, la tel. 0771500883 sau office.braila@braicata.ro
Sursa: Obiectiv Vocea Brăilei
Vezi și articolul: Iată care sunt punctele de reciclare a uleiului alimentar uzat în Brăila
Poate așa vom învăța și noi să aruncăm selectiv și să veni venim în ajutor mediului înconjurător!🙂
Așa ar trebui!