Lucrătorii cu înaltă calificare au jucat un rol principal în economie și nu numai, iar volumul migrației specialiștilor IT în țări precum America este în creștere.
Ce se întâmplă cu țările de origine? Multe dintre ele au capacități educaționale și resurse fiscale limitate pentru a forma lucrători sau pentru a-i înlocui pe cei care au emigrat. Există o relație inversă puternică între dimensiunea țării și ratele de emigrare a lucrătorilor înalt calificați. Aceste mișcări ale persoanelor cu înaltă calificare care pleacă din anumite țări mici și cu venituri mici au stârnit controverse cu privire la “exodul creierelor”.
Pe măsură ce fluxurile de forță de muncă calificată dinspre țări cum este România către țările înalt dezvoltate au continuat să crească, rolul migrației internaționale în dezvoltare a devenit o problemă importantă. Teama de fenomenul de exod al creierelor a fost provocată de forțele duble ale scăderii populației din țările bogate și de nevoia acestora de forță de muncă nouă, precum și de presiunile concurențiale tot mai mari în sectoarele cu utilizare intensivă a cunoștințelor în ceea ce privește forța de muncă calificată. Dar, în timp ce imigrația IT în America și alte țări înalt dezvoltate rămâne o problemă politică care divizează, aceste întrebări rămân în continuare: Cine beneficiază, cine pierde și de ce?
Emigrația calificată are efecte multiple, printre care:
- La fel ca majoritatea proceselor sociale, impactul net al emigrației calificate din țările în curs de dezvoltare este un echilibru între efectele directe și cele indirecte. Cel mai direct efect al emigrației calificate este reducerea numărului de lucrători educați care sunt esențiali pentru productivitate și pentru o economie în curs de dezvoltare.
- De exemplu, există trei efecte de feedback majore ale emigrației calificate. Persoanele care se întorc, în special, își aduc înapoi competențele și experiența de muncă din străinătate, stimulând astfel productivitatea. Expatriații care rămân în străinătate contribuie cu bani prin intermediul remitențelor lucrătorilor; și mulți observatori susțin că transferul lor de cunoștințe sau tehnologie către țările în curs de dezvoltare poate crește productivitatea și dezvoltarea economică.
- În cele din urmă, “schimburile de creiere” între țări caracterizează toate economiile avansate, formând o componentă a fluxului de bunuri și informații într-o economie în curs de globalizare. Un element central de provocare pentru țările în curs de dezvoltare poate fi aceea de a se angaja în mod corespunzător în schimbul de competențe care are loc pe piața globală a forței de muncă. Există exemple concrete de țări în curs de dezvoltare care se implică și beneficiază de migrația internațională, inclusiv în sfera IT.
Un exemplu este Nicolae Bercaru specializat în sisteme de rețelistică Cisco care lucreză de aproximatim 15 ani pe nave de croazieră. Acesta lucreză în momentul de față pentru Disney Cruise Line deținută de compania Walt Disney.
Pachetul salarial oferit precum și condițiile excelente oferite l-au determinat nu de multe ori să refuze locuri de muncă în România.
Citește și ultimele articole:
- Ce trebuie să știi despre menținerea sănătății bebelușului tău în sezonul rece
- Vrei sărbători fără griji în acest an? Apelează la o firmă de curăţenie!
- Cum echipezi inteligent o bucătărie cu suprafață mică?
- 8 direcții pentru marketingul unui restaurant
- Top 10 cofetării din Galați pe care trebuie să le încerci
👏