Dacă te întrebi ce obligații au restaurantele sau orice unitate de alimentație publică începând din 15 martie 2023 trebuie să știi că prin noul Ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, consumatorul trebuie informat despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 g în mâncărurile vândute pentru consumul pe loc sau pentru livrarea la domiciliu.
Update: 21.11.2024
ANPC amână până în martie 2023 termenul pentru detalierea informațiilor din meniurile restaurantelor! Inițial termenul era până pe 20 decembrie 2022.
Decizia a fost luată pentru ca operatorii economici să aibă timp să pregătească elementele corecţiilor de informare „cu atenţie şi rigurozitate”, anunță luni Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), într-un comunicat.
Cuprins
Noul termen
ANPC a decis să amâne până la 15 martie 2023 detalierea informaţiilor din meniurile restaurantelor, în urma consultărilor cu reprezentanţii din HoReCa. Noile reguli, publicate în septembrie în Monitorul Oficial, urmau să intre în vigoare în decembrie, potrivit News.ro. „Decizia de amânare a termenului de afișare a acestor informații în listele meniu fizice sau virtuale a fost luată pentru a da timpul necesar operatorilor economici să pregătească elementele corecțiilor de informare, prevăzute în Ordin cu atenție și rigurozitate”, a motivat instituția, în comunicat. Ordinul nr. 201/2022 al președintelui ANPC, Horia Constantinescu, presupune ca orice consumator să primească detalii referitoare la ingredientele care se află în produsele pe care le-au comandat la restaurant și în ce pondere.
Urmarește-ne și pe: Instagram, Facebook, Twitter, Telegram
Iată ce trebuie să faci:
Începând cu 15 martie 2023, toate unitățile de alimentație publică vor trebui să respecte o nouă reglementare privind informarea consumatorilor la achiziția produselor, fie că sunt pentru consumul pe loc sau pentru a fi consumate acasă (take away).
Ce obligații au restaurantele sau alte unități de alimentație publică?
Potrivit unui Ordin al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) privind furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective, publicat în Monitorul Oficial de ieri, restaurantele, fast-foodurile și toate celelelate tipuri de unități de alimentație publică trebuie să ofere clienților informațiilor despre:
- tipul și cantitatea ce depășește 20 g a ingredientelor compuse constituente ale produsului finit/mâncării furnizate,
- declarația nutrițională, respectiv valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.
- aditivii utilizați (antioxidanți, coloranți, agenți de întărire, potențiator de arome, amidon, conservanți,stabilizator, îndulcitor, agent de îngroșare sau afânare).
Informațiile trebuie să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere/oferire a acestui/acestei produs/mâncări sau, în cazul comercializării la distanță, înainte de finalizarea comenzii. Mai exact, acestea trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou/meniu.
Dacă produsele finite/mâncărurile furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite în cadrul aceleiași unități, aceste informații sunt prezentate consumatorului la fiecare dintre aceste locuri.
În cazul mâncării livrate la domiciliu, informațiile trebuie menționate pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.
„În acest fel, consumatorii pot lua decizia în cunoștință de cauză, atunci când aleg, într-o astfel de unitate, un produs sau altul”, a transmis ANPC.
Despre ordinul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor
- Ordinul definește fără echivoc fiecare termen în parte, din acest domeniu, și specifică faptul că devine obligatorie indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 g în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unitățile de alimentație publică.
- Conform aceluiași act, trebuie afișate informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.
- În ceea ce privește ultimele două categorii de informații, acestea trebuie să respecte prevederile europene, cele privind declarația nutrițională trebuie să în vigoare și să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.
- Informațiile reglementate de prezentul ordin trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.
- În cazul în care preperatele furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități, informațiile referitoare la ingrediente trebuie prezentate consumatorului în fiecare dintre aceste locuri.
- În cazul preparatelor expuse spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiile trebuie să figureze pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.
Dacă rețetarul unei ciorbe de văcuță conține:
Ardei gras 10 g; borș 30 ml; cartofi 50 g; fasole verde 10 g; leuștean 0,5 g; morcov 10 g; pâine 100 g; pătrunjel 0,5 g; rasol vită cu os 100 g; sare fină 0,1 g; țelină rădăcină 10 g
Listarea în meniu trebuie să arate așa:
CIORBĂ DE VĂCUTĂ – 400 g – preț
ingrediente obligatorii: borș (30 ml), cartofi (50 g), pâine (100 g), rasol vită cu os (100 g)
ingrediente opționale: ardei gras, fasole verde, leuștean, morcov, pătrunjel, sare fină, țelină rădăcină.
Informații nutriționale: Calorii 440,25 kCal, Grăsimi 8 g (din care 1,9 g saurate și 2,7 g nesaturate) Carbohidrați 60 g (din care zaharuri 0,4 g) Fibre 1,1 g, Proteine 31,3 g, Colesterol 0 mg, Sare 104 mg.
Alergeni: Țelină, Gluten
Nu conține aditivi. Produse congelate: dacă este cazul.
Dacă o porție de orez picant aromatizat conține:
busuioc uscat 1 g; chili 1 g; coriandru 2 g; curry 1 g; oregano 1 g; orez 100 g; piper alb măcinat 1 g; sare fină 1 g; ulei de măsline 5 ml; unt 25 g; usturoi 20 g
Listarea în meniu trebuie să arate așa:
OREZ PICANT AROMATIZAT 200 g – preț
ingrediente obligatorii: orez (100 g), unt (25 g), usturoi (20 g).
ingrediente opționale: busuioc uscat, chili, coriandru, curry, oregano, piper alb măcinat, sare fină, ulei de măsline.
Informații nutriționale: Calorii 593,27 kCal, Grăsimi 20,7 g (din care 0,01 g saurate și 0,05 g nesaturate) Carbohidrați 90,6 g (din care zaharuri 0,2 g) Fibre 0,4 g, Proteine 9,5 g, Colesterol 0 mg, Sare 4,4 mg.
Alergeni: Lapte, alune
Nu conține aditivi. Produse congelate: dacă este cazul.
Dacă preparatul mușchi de vită conține:
mușchi vită 300 g, pâine 75 g, piper alb măcinat 1 g, sare fină 1 g, sare maldon 2 g, ulei de floarea soarelui 10 ml, unt aromatizat 25 g
Listarea în meniu trebuie să arate așa:
MUȘCHI DE VITĂ 300 g – preț
ingrediente obligatorii: mușchi de vită (300 g), pâine (75 g), unt aromatizat (25 g)
ingrediente opționale: piper alb măcinat, sare fină, sare maldon, ulei de floarea soarelui
Informații nutriționale: Calorii 574,27 kCal, Grăsimi 32,5 g (din care 3,5 g saurate și 5,2 g nesaturate) Carbohidrați 38 g (din care zaharuri 1 g) Fibre 0 g, Proteine 31,9 g, Colesterol 0 mg, Sare 55 mg.
Alergeni: Lapte
Nu conține aditivi. Produse congelate: dacă este cazul.
Dacă preparatul din porc conține:
bulete de cașcaval 200 g; făină albă 30 g; ierburi aromate 5 g; knorr sos brun 30 g; mușchiuleț de porc 150 g; ouă 1 buc; pesmet panko 30 g
Listarea în meniu trebuie să arate așa:
MUȘCHI DE PORC 350 g – preț
ingrediente obligatorii: bulete de cașcaval (200 g), făină albă (30 g), knorr sos brun (30 g), mușchiuleț de porc (150 g), ou (1 buc), pesmet panko (30 g)
ingrediente opționale: ierburi aromate
Informații nutriționale: Calorii 1023,65 kCal, Grăsimi 66,2 g (din care 32,8 g saurate și 0 g nesaturate) Carbohidrați 32,1 g (din care zaharuri 0,16 g) Fibre 0 g, Proteine 73,9 g, Colesterol 0 mg, Sare 2,8 g.
Alergeni: Lapte, ou, gluten
Nu conține aditivi. Produse congelate: dacă este cazul.
Dacă preparatul din pește conține:
biban de mare 250 g; lămâi 100 g; macin bagbox 50 ml; măsline negre 50 g; oțet de orez 10 ml; ouă 1 buc; piper alb măcinat 1 g; praz 100 g; roșii cherry 100 g; sare fină 3 g; ulei de floarea soarelui 10 ml; unt 60 g
Listarea în meniu trebuie să arate așa:
BIBAN DE MARE 500 g – preț
ingrediente obligatorii: biban de mare (250 g), lămâi (100 g), macin bagbox (50 ml), măsline negre (50 g), ouă (1 buc), praz (100 g), roșii cherry (100 g), unt (60 g)
ingrediente opționale: oțet de orez, piper alb măcinat, sare fină, ulei de floarea soarelui
Informații nutriționale: Calorii 849,34 kCal, Grăsimi 59,6 g (din care 0 g saturate și 0,3 g nesaturate) Carbohidrați 30,4 g ( din care zaharuri 6,4 g) Fibre 5,9 g, Proteine 50,8 g, Colesterol 0 mg, Sare 82 mg.
Alergeni: Lapte, ou, gluten, pește
Nu conține aditivi. Produse congelate: biban.
Dacă preparatul din pui conține:
piept de pui 220 g; piper alb măcinat 1 g; sare fină 2 g; ulei de floarea soarelui 10 ml; unt aromatizat 25 g
Listarea în meniu trebuie să arate așa:
PIEPT DE PUI 220 g – preț
ingrediente obligatorii: piept de pui (220 g), unt aromatizat (25 g)
ingrediente opționale: piper alb măcinat, sare fină, ulei de floarea soarelui
Informații nutriționale: Calorii 498,07 kCal, Grăsimi 26,9 g (din care 0,20 g saturate și 4 g nesaturate) Carbohidrați 0 g, Proteine 64 g, Colesterol 160 mg, Sare 132 mg.
Alergeni: Lapte
Nu conține aditivi. Produse congelate: dacă este cazul.
Dacă preparatul din curcan conține:
piept de curcan 220 g; piper alb măcinat 2 g; sare fină 2 g; ulei de floarea soarelui 10 ml
Listarea în meniu trebuie să arate așa:
PIEPT DE CURCAN 220 g – preț
ingrediente obligatorii: piept de curcan
ingrediente opționale: piper alb măcinat, sare fină, ulei de floarea soarelui
Informații nutriționale: Calorii 235,4 kCal, Grăsimi 2,6 g, Carbohidrați 0 g, Proteine 52,8 g.
Alergeni: dacă este cazul
Nu conține aditivi. Produse congelate: dacă este cazul.
Dacă pizza Margherita 40 cm conține:
aluat 250 g; busuioc proaspăt 10 g; mozzarella pizza 250 g; parmesan 30 g; sos pizza 150 g
Listarea în meniu trebuie să arate așa:
PIZZA MARGHERITA 40 CM 450 g – preț
ingrediente obligatorii: aluat (250 g), mozzarella (250 g), parmesan (30 g), sos pizza (150 g)
ingrediente opționale: busuioc proaspăt
Informații nutriționale: Calorii 1619,97 kCal, Grăsimi 93,1 g (din care 5,7 g saturate și 3 g nesaturate) Carbohidrați 115,4 g ( din care zaharuri 33,8 g) Fibre 0,5 g, Proteine 79,8 g, Colesterol 29 mg, Sare 509,2 mg.
Alergeni: Lapte, gluten, lupin
Nu conține aditivi. Produse congelate: dacă este cazul.
Dacă rețetarul unei porții de paste picante cu fructe de mare conține:
busuioc uscat 1 g; calamar tub 60 g; carne scoici 40 g; chili 2 g; creveți decorticați – cozi 3 40 g; linguini 120 g; sare fină 2 g; scoici cochilie 40 g; somon afumat 30 g; sos napoli 100 g; supă de pește 100 ml; ulei de floarea soarelui 10 ml; usturoi 20 g
Listarea în meniu trebuie să arate așa:
PASTE CU FRUCTE DE MARE 350 g – preț
ingrediente obligatorii: calamar tub (60 g), carne scoici (40 g), creveți decorticați cozi (40 g), linguini (120 g), scoici cochilie (40 g), somon afumat (30 g), sos napoli (100 g), supă de pește (100 ml), usturoi (20 g)
ingrediente opționale: busuioc uscat, chili, sare fină, ulei de floarea soarelui
Informații nutriționale: Calorii 767,1 kCal, Grăsimi 10,6 g (din care 1,2 g saturate și 2 g nesaturate) Carbohidrați 115,1 g (din care zaharuri 12,6 g) Fibre 5,3 g, Proteine 52,6 g, Colesterol 224 mg, Sare 860,4 mg.
Alergeni: Pește, Moluște, Crustacee, Gluten
Nu conține aditivi. Produse congelate: Creveți, Scoici, Calamar.
Dacă salata cu ton conține:
dressing acetto 1 buc; lămâi 60 g; maioneză de casă 30 g; măsline negre 50 g; mozzarella boconcini 60 g; ouă 1 buc; pâine 30 g; roșii 100 g; salată iceberg 150 g; sare fină 1 g; ton 70 g; ulei de măsline 30 ml
Listarea în meniu trebuie să arate așa:
SALATA CU TON 300 g – preț
ingrediente obligatorii: lămâi (60 g), maioneză de casă (30 g), măsline negre (50 g), mozzarella boconcini (60 g), ouă (1 buc), pâine (30 g), roșii (100 g), salată iceberg (150 g), ton (70 g), ulei de măsline (30 ml)
ingrediente opționale: dressing acetto, sare fină
Informații nutriționale: Calorii 925,72 kCal, Grăsimi 73,1 g (din care 2 g saturate și 3 g nesaturate) Carbohidrați 31,7 g (din care zaharuri 5,9 g) Fibre 3,9 g, Proteine 44,5 g, Colesterol 180 mg, Sare 132 mg.
Alergeni: Pește, Gluten, Ouă, Lapte
Nu conține aditivi. Produse congelate: dacă este cazul.
Dacă rețetarul pentru tiramisu conține:
amaretto bucat 10 ml; cafea boabe 2 g; ciocolată menaj 5 g; mascarpone 100 g; ouă 1 buc; pișcoturi 35 g; zahăr pudră 25 g
Listarea în meniu trebuie să arate așa:
TIRAMISU 250 g – preț
ingrediente obligatorii: mascarpone (100 g), ouă (1 buc), pișcoturi (35 g), zahăr pudră (25 g)
ingrediente opționale: amaretto, cafea boabe, ciocolată menaj
Informații nutriționale: Calorii 755,33 kCal, Grăsimi 54,9 g (din care 28 g saturate și 5 g nesaturate) Carbohidrați 51 g (din care zaharuri 0,15 g) Fibre 1 g, Proteine 25,2 g, Colesterol 387 mg, Sare 195,1 mg
Alergeni: Gluten, Ouă, Lapte
Nu conține aditivi. Produse congelate: dacă este cazul.
Tips & Tricks
Dacă ai un restaurant sau și vrei să îndeplinești ce obligații au restaurantele, începând cu 20 decembrie 2022, Aplicația Eat and Track (PlayStore, AppleStore) poate fi un ajutor de nădejde unde poți afla cu exactitate numărul de calorii, grăsimi, carbohidrați și proteine al unei porții de mâncare.
Tot ce trebuie să faci este să instalezi aplicația, să cauți după denumire felul de mâncare și să scrii cantitatea. Aceasta îți va calcula exact numărul de calorii și îți va da informații cu privire la valorile nutriționale pentru porția de mâncare selectată.
Mai mult de atât, poți căuta direct din aplicație produsele ambalate, scanând codul de bare.
Dacă ai un restaurant și vrei să îți crești notorietatea pe rețelele sociale o poți face prin ajutorul influencerilor, prin food review.
Ai nevoie de îndrumare? Nu ezita să apelezi la noi, pentru informații suplimentare sau pentru ajutor în realizarea noului meniu în normele în vigoare: 0755 065 565 și să afli concret ce obligații au restaurantele începând de pe 20 decembrie 2022.
- Ce trebuie să știi despre menținerea sănătății bebelușului tău în sezonul rece
- Vrei sărbători fără griji în acest an? Apelează la o firmă de curăţenie!
- Cum echipezi inteligent o bucătărie cu suprafață mică?
- 8 direcții pentru marketingul unui restaurant
- Top 10 cofetării din Galați pe care trebuie să le încerci
Foarte util. Ma pueti ajuta sa imi pun la punct meniul?
Cam cat ar dura si costuri?
Bună ziua! Puteți să ne contactați la numărul de telefon 0755 065 565 sau să ne trimiteți un mail la adresa office@gcreative.eu pentru mai multe detalii și oferte.
O zi frumoasă în continuare!
Interesant articolul.