marți, noiembrie 26, 2024
AcasăNoutăţiConsiliul Judeţean Galaţi va sprijini financiar Observatorul Astronomic

Consiliul Judeţean Galaţi va sprijini financiar Observatorul Astronomic

Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi ar putea fi subvenţionat, în acest an, de Consiliul Judeţean Galaţi pentru achiziţia unui nou aparat performant, cu ajutorul căruia se va putea continua activitatea de cercetare astronomică, demarată în urmă cu cinci ani. Potrivit muzeografului Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi, preşedintele CJ Galaţi, Costel Fotea, a fost deschis la sugestia de a aproba achiziţia unui nou aparat performant la Observator. De altfel, Observatorul Astronomic deţine în prezent dotări în valoare de circa 100.000 de euro, o sumă pe măsura realizărilor din ultimii ani ale celor de la Observator – descoperirea de multiple comete, asteroizi şi a nu mai puţin de nouă stele variabile, din care două de tip EW, o premieră naţională. Datorită descoperirilor realizate la Observatorul Astronomic din Galaţi, acesta a fost plasat pe locul 40 în lume şi pe locul 8 în Europa.
„Descoperirea de stele variabile a început în 2012, în colaborare cu membrul fondator al Astroclubului Călin Popovici, Alex Dumitriu, care astăzi trăieşte în Anglia. Împreună cu el ne-am ocupat de observarea asteroizilor, am făcut foarte multe observaţii iar în 2012, pe baza criteriului de productivitate observaţională la asteroizi şi comete, Observatorul Astronomic din Galaţi ocupa locul 40 în lume şi locul 8 în Europa. Ei, cum spuneam, în 2012 am început un survey fotometric, desfăşurat în perioada iulie- noiembrie, care a avut ca scop descoperirea de stele variabile. În septembrie 2013 am început analiza acestor imagini şi apoi am descoperit steaua variabilă Galaţi V1, iar la câteva zile am descoperit Galaţi V2. În 2014 am realizat un alt survey fotometric cu Alex Dumitriu şi alt membru al astroclubului, un pasionat din Brăila, Vlad Tudor, care a studiat astronomie şi astrofizică în Marea Britanie. Pas cu pas am descoperit Galaţi V3, V4 şi V5 realizând în premieră naţională descopeirea pentru prima dată în România  unor stele variabile de tip E W. În 2016, Andrei Marian Stoian, un alt membru al astroclubului, a venit cu ideea genială să mai reanalizeze baza de date toată… Eu am fost de acord iar el a descoperit, în 2016, alte două stele variabile, Galaţi V8 şi V9”, a declarat Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului Astronomic din Galaţi.
Andrei Marian Stoian, de 16 ani, este o adevărată vedetă locală, de când s-a aflat că în urmă cu câteva zile, a descoperit o nouă stea variabilă, pe care a botezat-o Schela 1, după numele localităţii sale natale. De altfel, adolescentul este atât de pasionat de astronomie încât are în curtea casei părinteşti, din Schela, propriul observator astronomic, realizat cu ajutorul părinţilor săi dar şi al primăriei din localitate.
Revenind la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, trebuie remarcat faptul că acesta este produsul unei investiţii derulate de CJ Galaţi în cadrul unui proiect european. “Dotarea Observatorului a fost făcută din două resurse – el a fost dotat prin sponsorizarea unor firme din Galaţi, printre care una de mobilă, al cărei patron este pasionat de astronomie, şi printr-un proiect cu fonduri europene, derulat de  CJ Galaţi, în parteneriat cu Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii”, a mai spus Ovidiu Tercu.

Sursa: Monitorul de Galaţi

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE