marți, noiembrie 26, 2024
AcasăEvenimenteConcert vocal-simfonic, jazz și balet la sfârșit de săptămână

Concert vocal-simfonic, jazz și balet la sfârșit de săptămână

Joi, pe 22 noiembrie, de la ora 19:00, Teatrul Național de Operă și Operetă continuă Festivalul Internațional „Leonard” cu mult-așteptatul Concert vocal-simfonic, în interpretarea solistelor Rodica Ștefan, Adelina Diaconu și Cosmina Stancu, susținut de orchestra simfonică a Teatrului, și care va evolua sub bagheta dirijorală a lui Cristian Sandu (Cluj-Napoca). În programul concertului veți putea asculta câteva capodopere ale clasicismului: Uvertura Médée (Medeea) din opera comică cu același nume, de Luigi Cherubini, trei arii de concert de Wolfgang Amadeus Mozart și Simfonia a V-a în do minor, op. 87 de Ludwig van Beethoven.

Medeea a fost scrisă de Luigi Cherubini pe un libret de Francois-Benoît Hoffman după piesa cu același nume de Pierre Corneille, fiind prezentată în premiera la Paris, pe 13 martie 1797. Luigi Cherubini a fost un compozitor de origine italiană, stabilit în Franța, apreciat de contemporani, Beethoven considerându-l cel mai dramatic compozitor al timpului său.

Compusă între anii 1804-1808, pe când Beethoven avea peste 30 de ani, Simfonia a V-a, este o operă de maturitate care îi conferă acestuia faima mult dorită şi, totodată, definitivarea stilului muzical aparte, care l-a ajutat să devină la fel de celebru şi de apreciat ca şi Mozart, predecesorul său.

Începând de vineri, 23 noiembrie și până sâmbătă, 24 noiembrie, suntem invitați la două seri de jazz și blues de la orele 19:00, în cadrul Danube Jazz & Blues Festival aflat anul acesta la cea de-a V-a ediție, în care muzicieni pentru care acest gen muzical a fost dintotdeauna o pasiune, s-au decis să se adune într-un singur loc și să prezinte un repertoriu cât mai inspirat, în modul cel mai dinamic, într-un echilibru perfect între forță și sensibilitate. Până acum, în afară de aparițiile de succes în festivaluri și concerte, trupele Hot Leeks, Freetet Jazz Project, Mongooz and the Magnet, Django Sound Quintet, Groove Garden Sorin Zlat Sextet și Mike Godoroja & The Blue Spirit se pot mândri cu premii numeroase, acordate la Gala Premiilor de Jazz, The Great American Piano Jazz Competition, Festivalul de Jazz de la Sibiu etc. Programul celor două zile de muzică originară din Louisiana, SUA conține piese de jazz originale, precum și standarde reorchestrate variind prin stilurile latino, jazz, pop, rock, folk, country și clasic, spectatorii fiind martorii unui stil eclectic condimentat cu genuri dintre cele mai diverse.

Duminică, pe 25 noiembrie, de la ora 19:00, sunteți invitați să vizionați în premieră gălățeană un spectacol de balet, susținut de cel mai tânăr ansamblu de balet din lume, „Tânărul Balet Moldovenesc” Chișinău, al Colegiului Național din Republica Moldova.  Realizatorii programului sunt: maestru în arte Iurie Madan, maestru în arte conferențiar universitar Eugen Girnet, pedagog balet Liudmila Cerececea (om emerit al artei din Rep. Moldova), pedagog balet Irina Matiusenscaia (om emerit al artei din Rep. Moldova), pedagog si istoric al artei baletului Christian Mîndriș. Programul este alcătuit sub forma unui „Divertismento de balet”, cuprinzând sfera baletului romantic și clasic, a coregrafiilor neoclasice și contemporane, după cum urmează: Pas de deux, Pas de trois, Pas de quatre, Pas de six, variații și teme coregrafice din marile balete La fille mal garde, Giselle, La Bayadere, Le Corsaire, Don Quixote, Căluțul Gheboșat, Spărgătorul de nuci, Flăcările Parisului, Les million d’arlequin, Trezirea florilor, în coregrafia marilor și inegalabililor maeștrii ai sec. XIX și începutului de sec. XX: Jules Perrot, Arhur Saint Leon, Marius Petipa, Lev Ivanov, Alexander Gorsky, Mikhail Fokine, Vasily Vainonen, George Balanchine, Leonid Lavrovsky, Frederick Ashton, scrise pe muzica marilor compozitori ai muzicii de balet Peter Hertel, Ferdinand Herold, Adolphe Adam, Cesare Pugni, Ludwig Minkus, Ricardo Drigo, P.I.Ceaikovsky, Boris Asafiev, Sergei Prokofiev. Coregrafiile neoclasice și contemporane sunt semnate de Jerome Robbins, Ksenia Svereva, Daria Simbirova, Irina Matiusenscaia, Eugen Girnet, scrise pe muzica lui Frederic Chopin, Camille Saint Saens, John Williams, Grigoraș Dinicu.

Prețurile întregi ale biletelor pentru spectacolele din weekend-ul 22-25 noiembrie sunt următoarele: 21,6 lei (Concert vocal-simfonic), 54 lei (Danube Jazz & Blues Festival și Seara de balet). Prețurile reduse pentru aceste spectacole sunt: 10,8 lei (Concert vocal-simfonic), 32,4 lei (Danube Jazz & Blues Festival și Seara de balet). Un abonament pentru ambele seri de Festival Danube Jazz & Blues este de 64,8 lei. Rezervările se pot face telefonic la numărul 0236.465.599 în intervalul orar al casieriei (afișat pe site-ul oficial și pe pagina oficială de Facebook ale instituției).

Citește și articolul  Scrisori pentru Moș Crăciun – 5 și 12 decembrie la Galați

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE