Pandemia de coronavirus s-a extins în București și în alte 30 de județe din România, inclusiv Brăila. Câte persoane sunt infectate la momentul actual și ce măsuri s-au impus pentru prevenirea răspândirii și infecției cu coronavirus?
Cazuri confirmate
Pe 15 martie, s-au confirmat primele două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus (COVID-19). Cele două cazuri au sosit în mod controlat la trecerea de frontieră, în data de 12 martie și au fost imediat introduși în carantină. Persoanele au vârstele de 19, respectiv 41 de ani.
Pe 15 aprilie se aflau, în județul Brăila, 16 cazuri de coronavirus, potrivit Ministerului Afacerilor de Interne.
Instituții și locații închise
Pe 10 martie, s-a decis suspendarea activităților unor instituții și locații din județul Brăila:
În urma ședinței Comitetului pentru Situații de Urgență din data de 10.03.2020, în care s-a subliniat preocuparea majoră a autoritaților locale de a asigura protecția populației, pe fondul situației generate de coronavirus s-a decis măsura suspendării activității de spectacole a Teatrului “Maria Filotti”, în perioada 10 -22 martie și are ca scop evitarea răspândirii virusului. Această perioadă poate fi prelungită în funcție de evoluția situației generate de coronavirus. Activitatea specifică de repetiții, precum și activitatea internă a instituției va avea programul normal.
Activitatea Teatrului de Păpuși Brăila se suspendă până la data de 31 martie 2020, existând posibilitatea de prelungire, prentru a preveni răspândirea și infecția cu noul coronavirus.
Muzeul Brăilei „Carol I” își suspendă activitatea cu publicul, până pe 31 martie 2020, incluzând Casa Memorială ”Painit Istrati”, Casa Memorială „Dumitru Panaitescu Perpessicius”, Casa Memorială „Fănuș Neagu”, Centrul Cultural „Nicăpetre”, Galeriile de Artă „Gheorghe Naum”.
• Facultatea de Inginerie și Agronomie din Brăila
Având în vedere Hotărârea nr. 6 din 9.03.2020 a Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență privind aprobarea unor măsuri suplimentare de combatere a noului coronavirus și Hotărârea nr. 9 din 10.03.2020 a Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României, aprobată prin Hotărârea nr. 7 din 11.03.2020, Senatul universitar a aprobat, în ședința din 12.03.2020, suspendarea tuturor activităților didactice față în față. De asemenea, au fost suspendate toate activitățile care implică aglomerări de persoane (conferințe, lansări de carte, spectacole, competiții sportive, prelegeri, workshop-uri etc.), începând din data de 13.03.2020 până la data 31.03.2020. În caz de necesitate, perioada va putea fi prelungită.
• Universitatea Constantin Brâncoveanu
În contextul măsurilor adoptate la nivel național pentru reducerea riscului de răspândire a COVID 19, Universitatea Constantin Brâncoveanu anunță suspendarea tuturor activităților didactice, precum și alte activități derulate în cadrul universității, activități care implică aglomerări de persoane (conferințe, lansări de carte, workshop-uri, prelegeri, etc.) în perioada 12-22 martie 2020.
• Tribunalul Brăila
Tribunalul Brăila a anunțat că își restrânge activitatea de judecată, în sensul că vor fi amânate toate cauzele, cu excepția urgențelor și a cauzele care, potrivit legii, se soluționează fără citarea părților. Mai mult, se suspendă întreaga activitate cu publicul la Departamentele Arhivă, Registratură și B.I.R.P, înscrisurile urmând a se depune exclusiv prin mijloace de comunicare electronică permise de lege
• Piaţa Obor şi Piaţa de Păsări
• ITM Brăila
• Inspectoratul de Jandarmi Județean Brăila
• Grădina Zoologică Brăila
Toate școlile și creșele din județul Brăila sunt închise pe o perioadă de timp nedeterminată, pentru prevenirea răspândirii și infecției cu noul coronavirus.
Autoturismele nu mai pot intra pe Aleea Parcului din Parcul Monument. Interdicția este valabilă și pentru zona Căpităniei Portului.
Se suspendă activitatea de servire și consum a produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice, organizată de restaurante, hoteluri, cafenele sau alte localuri publice, în spațiile destinate acestui scop din interiorul sau exteriorul locației.
Se suspendă toate activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment sau jocuri de noroc, de tratament balnear și de îngrijire personală, realizate în spații închise.
Pe lângă acestea, accesul vizitatorilor este strict interzis în incinta Spitalului Județean de Urgență.
Se dezinfectează parcurile și mijloacele de transport în comun la fiecare capăt de linie.
Ordonanța militară din 22.03.2020 prevede suspendarea temporară a activităților în cabinetele de medicină dentară, cu excepția urgențelor, închiderea mall-urilor, interzicerea circulației grupurilor mai mari de 3 persoane pe stradă. Este interzisă circulația între orele 22.00 – 06.00.
În intervalul orar 06.00-22.00 se vor face numai motivat, la serviciu sau pentru cumpărături de strictă necesitate, consultații medicale de urgență, îngrijire copii, bătrâni, persoane cu handicap, etc., pe baza actului de identitate, adeverinței de serviciu sau declarației pe propria răspundere.
Circulația persoanelor care au împlinit vârsta de 65 de ani, în afara locuinței/gospodăriei, este permisă numai în intervalul orar 11.00 – 13.00,
Te-ar putea interesa și: Ce locații și instituții sunt închise în Galați pentru prevenirea infecției cu coronavirus?