Postul Crăciunului sau al Nașterii Mântuitorului este păstrat cu atenție și rigoare de către toți toți credincioșii din întreaga lume. Postul este instrumentul lui Dumnezeu prin care El ne îngrijește trupul și sufletul.
Postul ține 40 de zile calendaristice, începând cu data de 15 noiembrie și sfârșindu-se la 25 decembrie, lăsând sec în seara Sfântului Filip, pe 14 noiembrie. Excepții sunt dățile când postul cade într-o zi de miercuri sau vineri, unde postul va începe din seara de 14 noiembrie.
Cele 40 de zile de post reprezintă ajunarea Proorocului Moise și postul patriarhilor din Vechiul Testament. Totul în așteptarea venirii Mântuitorului prin post, rugăciune și abstinență de la poftele lumești.
Ce se mănâncă în Postul Crăciunului?
În aceste zile credincioșii nu consumă alimente de origine animală: carne, brânză, ouă; iar miercuri și vineri se servește mâncare fără ulei, iar vinul nu este permis. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Sâmbetele și duminicile până pe 20 decembrie inclusiv, se dezleagă de untdelemn, pește și vin.
Dacă zilele de luni, miercuri sau vineri din perioada postului sunt însemnate în calendarul creștin ortodox cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin. Dacă hramul bisericii sau sărbătorile sunt însemnate cu cruce roșie, atunci se face dezlegare la pește.
Dezlegarea la untdelemn și la vin se face în zilele de 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, dar și pe 4,5,6,7,9, 12, 13, 17 și 20 decembrie, dacă aceste zile cad lunea, miercurea sau vinerea, deoarece în aceste zile Biserica prăznuiește Sfinții mai importanți.
Dezlegarea la pește este obligatorie în sărbătoarea postului pe 21 noiembrie, când se săvârșește Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, indiferent de ziua în care cade.
De Ajunul Crăciunului se mănâncă abia când se face seară, iar felurile de mâncare sunt și restrânse: grâu fiert îndulcit cu miere, covrigi, turte din făină și semințe. Aceste alimente simbolizează postirea Proorocului Daniel și a celor trei Magi care au prevestit și așteptat Nașterea Mântuitorului. De Crăciun se mănâncă de dulce.
Reguli ale Postului culese din scrierile Sfinților Părinți
- Înfrânează-te de la mâncare, băutura și de la orice plăcere trupeasca;
- Postește nu numai de bucate ci și de păcate;
- Postul adevarat este abținerea de la orice lucru rău
- Nu ține ură, vrăjmășie sau invidie; calcă-ți pe inimă și te împacă cu toată lumea și mai ales cu cei cărora le-ai greșit;
- Iartă din inima ta, ca și Domnul Dumnezeul Tău sa te ierte pe tine;
- Urăște păcatul și fugi de el, dar nu ura pe păcătos și nu-l disprețui, trebuie sa-l compătimești;
- Spovedește-te;
- Nu te certa, nu blestema, nu înjura
- Roagă-te cu smerenie dimineața și seara roagă-te pentru toți cei care te iubesc sau nu te iubesc;
- Fii milostiv după putința ta, adică ai grijă de alții ca și de tine ai aibă cineva grijă;
- Ajută văduvele, orfanii, săracii, familiile nevoiașe sau cu mai mulți copii, fără a-i judeca pentru lipsurile lor;
- Întoarce la credință pe cel căzut sau neștiutor, dăruindu-i un sfat bun, o carte, o candelă, o icoană;
- Mergi și vizitează un bolnav, un suferind, infirm, astâmpără suferința
- Pomenește și fă milostenie după cei adormiți, parastas, după rânduielile Bisericii, în semn de iubire, neuitare și recunoștință față de ei
- Să nu te mândrești cu postul tău și cu nimic bun din ceea ce faci
- Citește zilnic în post un capitol din Sfânta Scriptura;
Acestea sunt regulile care trebuie respectate de Postul Crăciunului de orice creștin adevărat. Cum sărbătoriți voi Nașterea Domnului?
Te-ar putea interesa și: Când nu se fac nunți în 2020 conform Calendarului Creștin Ortodox
Preluat de la Biserica Ortodoxă Sfânta Maria.