Dacă te-ai hotărât să devii voluntar și să oferi suport comunităților vulnerabile, poți alege orice domeniu îți place și cu siguranță vei avea de dobândit o multitudine de aptitudini și informații prețioase.
Cuprins
Cât de mult te ajută să precizezi în CV voluntariatul, în România sau în străinătate?
Câteva dintre modalitățile de a face voluntariat în timpul studiilor ( în Bucureşti sau un alt oraș din România) sau sunt numeroase programe de schimb de experiență pentru studenți, în care tinerii pot dobândi o experiență bogată de lucru în diferite locuri de muncă în străinătate. Călătoriile de acest tip oferă mult mai multe beneficii decât câștigurile lunare care pot fi obținute într-o companie. Alte beneficii sunt şi cunoaşterea altor culturi și țări, a climatului de afaceri, practici, cursuri de perfecţionare a limbilor străine și efectuarea unor activităţi în domeniul pentru care voluntarul se pregătește și, în final, adăugarea referințelor în CV, din care se poate concluziona că este vorba de un candidat de calitate care își poate folosi și aplica cunoștințele în afaceri.
Astfel de programe pentru studenți sunt, de obicei, finanțate de către organizații internaționale non profit și oferă voluntariat în străinătate. Studentul poate aplica pentru a lucra într-o anumită companie de afaceri sau să se ocupe de munca umanitară. De obicei, este vorba de o călătorie care durează aproximativ 3 luni. O asemenea călătorie este pentru mulţi o oportunitate unică de a trăi într-o țară străină, de a dobândi abilități suplimentare și de a obține încrederea în sine necesară pentru activitatea ulterioară.
Viața într-o altă țară, cu experiențe noi și oportunități de afaceri, în conformitate cu domeniile de studiu, sunt câteva dintre principalele motive pentru care studenţii se decid pentru acest tip de voluntariat. Totuşi, trebuie subliniat faptul că acest tip de voluntariat pentru studenți nu este total neremunerat. Există anumite remunerații care sunt plătite și care se referă la cazare și hrană garantată, iar în cazul unei perioade mai lungi, chiar și o sumă modestă de bani.
Beneficiile personale ale voluntariatului
Munca voluntară în sprijinul persoanelor aflate în nevoie sau pentru diverse organizații nu le ajută doar pe ele, ci are beneficii personale și chiar profesionale pentru voluntari.
Cum viețile adulților sunt în general ocupate și nu de puține ori haotice, poate fi greu de găsit timp pentru a face voluntariat. Cu toate acestea, beneficiile voluntariatului pot fi enorme. Voluntariatul oferă, pe de o parte, ajutor persoanelor aflate în nevoie și comunității, dar beneficiile pot fi și mai mari pentru tine, voluntarul. O astfel de activitate te poate ajuta să îți faci prieteni, să te conectezi cu comunitatea, să deprinzi noi abilități și poate chiar să îți construiești o carieră.
Psihologii spun că a oferi sprijin unor persoane care au nevoie nu doar că le ajută concret pe acele persoane, dar, pentru voluntar, poate reduce stresul, combate depresia, îl poate stimula mental și chiar îi poate oferi un nou sens vieții.
Dacă te gândești că nu ai timp de așa ceva, ia în calcul că voluntariatul nu trebuie neapărat să implice un angajament pe termen lung sau să-ți răpească o cantitate mare de timp pe care oricum nu-l ai. Pentru început, poți să-ți iei angajamente pe termen scurt și pe o perioadă restrânsă de timp – spre exemplu, două ore de voluntariat într-o zi de sâmbătă.
Am ce îmi trebuie pentru a deveni voluntar?
Când vine vorba de voluntariat, entuziasmul și atitudinea pozitivă sunt cele mai importante cerințe. Cele mai valoroase resurse pe care le poți aduce cu ține sunt compasiunea, mintea deschisă și disponibilitatea de a da o mână de ajutor. Vei avea o experiență de voluntariat mai reușită dacă îți identifici mai întâi obiectivele și interesele. Gândește-te de ce vrei să faci voluntariat și ce activitate ți-ar plăcea să faci, pentru că oportunitățile care se potrivesc atât obiectivelor, cât și intereselor tale sunt cele mai pline de satisfacție.
Ce presupune să faci voluntariat?
Este suficient să intri pe internet și să consulți activitățile de voluntariat propuse pe Portalul european pentru tineret sau în baza de date a Corpului european de solidaritate. Tot pe Portal vei putea citi povestirile tinerilor care și-au împărtășit experiența de voluntariat.
Poți căuta și alte organizații, fie de pe plan local, fie filiale locale ale organizațiilor internaționale.
În afara acestor oportunități din Uniunea Europeană, în multe orașe există filiale locale ale mișcărilor internaționale care sunt în căutare de voluntari. De exemplu, poți consulta pagina națională a acestor organizații:
Există, desigur, și multe alte organizații care caută ajutor din partea tinerilor motivați. Poți consulta platforme generale, precum Meetup.com pentru a identifica activități locale sau platforme de voluntariat (din nou, consultă platformele naționale).
Nu este necesar să fii absolvent ori student în domeniul medical pentru a te implică în diferite programe de voluntariat. Trebuie, însă, menționat, că în general, voluntariatul medical presupune să lucrezi în condiții clinice provocatoare, unde resursele sunt reduse și capacitățile de diagnoză sunt limitate. Altfel spus, rezistența ta la frustrare trebuie să fie mare. În cazul voluntariatului ca medic, este nevoie să ai suficientă experiență așa încât să știi ce pacienți trebuie prioritizati.
Indiferent unde faci voluntariat, în țară sau în afară granițelor, indiferent de ești doctor sau ai altă pregătire, ai nevoie de o calitate. Trebuie să fii orientat către soluții, să te readaptezi ușor, în funcție de schimbarea condițiilor și epuizarea resurselor și să investești puțin timp în comunicarea interumană. Atât comunicarea nonverbală cât și cea verbală, deci, în funcție de țară unde vei alege să fii voluntar în domeniul medical, să știi cuvinte de baza și concepte, așa încât să construiești o legătură cu pacienții tăi.
Un alt detaliu ce merită menționat este faptul că poți fi predispus către despresie, însă beneficiile psihologice sunt mult mai mari:
- încredere în sine crescută;
- stimă de sine crescută;
- rate scăzute de depresie, după perioadele de acomodare;
- capacitatea de a te bucură de fiecare zi.
Fie că alegi să fii voluntar în România, fie în alte țări subdezvoltate, trebuie să ai așteptări realiste în ceea ce privește rezultatele pe care le poți obține. Ratele de depresie cresc atunci când așteptările sunt ridicate. De asemenea este vital să știi că, mai ales în cazul programelor de voluntariat în alte țări, în zone sărace sau de conflict armat, vei fi “remunerat” în mâncare și cazare, însă, șansele de a primi și un salariu sunt mici. Deci, ai nevoie de niște rezerve financiare sau de necesități financiare scăzute dacă vrei să devii voluntar.
Cum apreciezi informațiile noastre? Ai făcut voluntariat vreodată? Dacă da, scrie-ne ce abilități și beneficii ai dobândit?
Te-ar putea interesa și Tot ce trebuie să știi dacă vrei să lucrezi în străinătate
- Ce trebuie să știi despre menținerea sănătății bebelușului tău în sezonul rece
- Vrei sărbători fără griji în acest an? Apelează la o firmă de curăţenie!
- Cum echipezi inteligent o bucătărie cu suprafață mică?
- 8 direcții pentru marketingul unui restaurant
- Top 10 cofetării din Galați pe care trebuie să le încerci
Super!
Inveti multe prin voluntariat!
Mi se pare cel mai folositor timp pentru un tanar.