După ce câţiva pacienţi au avut de suferit şi chiar au murit după transfuzii greşit făcute, în alte zone ale ţării, Ministerul Sănătăţii a realizat o centralizare a situaţiei autorizării unităţilor de transfuzii din spitalele româneşti publice şi private. Pe de-o parte, ministerul a cerut situaţiile de la direcţiile de sănătate publică (DSP) din toate judeţele, iar pe de altă parte a comparat aceste rezultate cu unităţile care primesc sânge şi produse sanguine de la Institutul Naţional de Hematologie şi de la centrele de transfuzii. Rezultatul arată că 108 unităţi publice şi 34 private funcţionează fără unităţi de transfuzii autorizate de DSP-uri. La Galaţi două spitale nu au acesată autorizare.
„Două unităţi de transfuzie sangvină din judeţul Galaţi nu au autorizarea Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Este vorba despre unitatea de transfuzie sangvină a Spitalului de Pediatrie, unitate care ţine de Ministerul Sănătăţii şi este verificată de către Direcţia de Sănătate Publică, iar acum intrăm să verificăm şi unitatea de transfuzie sangvină din cadrul Spitalului CFR, care nu aparţine Ministerului Sănătăţii, nu este unitate sanitară autorizată de Ministerul Sănătăţii, dar acum vom verifica şi această unitate de transfuzie sangvină. Totuşi trebuie reţinut că Spitalul CFR a depus pe data de 1 august solicitarea de autorizare a unităţii de transfuzie sangvină. Spitalul de Pediatrie este un spital mare, care urmează să depună documentaţia specifică. Până în acest moment nu au avut personal calificat suficient şi nici un spaţiu adecvat. În acest moment suntem în plin proces de verificare din partea departamentului de supraveghere din cadrul DSP Galaţi şi urmează să avem mai multe amănunte ulterior. Pe 12 august ne-a recomandat Ministerul să finalizăm acest proces şi ulterior vom lua şi măsurile indicate de minister. Să nu uităm că în Galaţi există cinci unităţi sanitare care au autorizaţie pentru unităţile de transfuzie sangvină”, a precizat Ani Nistor, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi. Conducerea Spitalului de Copii Galaţi a precizat că s-au rezolvat problemele legate de personal şi spaţii şi că sunt în curs de autorizate.
Până pe 12 august, departamentele de supraveghere din DSP-uri vor verifica toate unităţile de transfuzii neautorizate. Vor fi investigate motivele pentru care aceste unităţi de transfuzii nu au autorizaţie. DSP-urile vor stabili planuri de conformare în vederea autorizării cu termen de maximum trei luni.
În această perioadă, unităţile neautorizate se vor supune unui plan de tranziţie, care va stabili cum se vor desfăşura transfuziile până la îndeplinirea normelor în vigoare. De exemplu, vor fi luate în considerare asigurarea serviciilor de către un alt spital, redirecţionarea pacienţilor cu intervenţii chirurgicale care nu reprezintă urgenţe către alte unităţi sanitare sau alte măsuri.
Termenul nenegociabil este data de 1 noiembrie. Dacă vor exista unităţi de transfuzii care nu îndeplinesc planul de conformare, atunci ministerul va cere Institutului Naţional de Hematologie să nu mai livreze sânge şi produse sanguine acestor unităţi. Atunci vor fi luate în considerare şi alte măsuri.
Sursa: Monitorul de Galaţi