La început de an, Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” a pregătit două Recitaluri vocal instrumentale ce vor fi transmise online, prin live streaming, conform normelor de protecție sanitară în vigoare.
Ziua Culturii Naționale, este sărbătorită în acest an de Teatrul nostru cu un recital transmis live, vineri, pe 15 ianuarie, de la ora 19:00, dedicat în memoria marelui nostru poet, Mihai Eminescu, sugestiv intitulat Dor de suflet românesc.
Soliștii vocali Ana Băcanu, Andreea Blidariu, Florin Bobei, Lăcrămioara Crihană, Dominic Cristea, Adelina Diaconu, Silvia-Alice Niță, Florentina Soare și Valentin Vasopol vor interpreta lieduri pe versurile Luceafărului poeziei românești, iar instrumentiștii Gheorghe Constantinescu (clarinet) și Tereza Gânju (violoncel) vor da viață unor pagini celebre din repertoriul românesc. La pian, următorii maeștrii corepetitori vor susține partidele vocale: Ludmila Calalb, Georgiana Diaconescu, Tatiana Ionașcu-Zaharova și Ciprian Oloi. Corul Teatrului va completa programul serii cu câteva bijuterii muzicale de gen, sub îndrumarea dirijorului Daniel Nistor.
Trio-urile de Ludwig van Beethoven și Johannes Brahms reprezintă piese de rezistență în repertoriului oricărui ansamblu de cameră. Duminică, pe 17 ianuarie, de la ora 19:00 instrumentiștii Gheorghe Constantinescu (clarinet), Tereza Gânju (violoncel) și Ludmila Calalb (pian) se vor reuni în spectacolul Recital cameral Trio pentru a parcurge dificultățile partiturilor Triourilor op. 11, în Si bemol Major de Ludwig van Beethoven și op. 114, în la minor, de Johannes Brahms.
Gheorghe Constantinescu, prim clarinetist al orchestrei simfonice a Teatrului Național de Operă și Operetă „Nae Leonard”, este unul dintre cei mai activi instrumentiști, cu o bogată activitate concertistică și camerală. Studiile muzicale le-a început la Galați, în cadrul Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” și le-a finalizat apoi, urmând cursurile Facultății de Interpretare și Masterat ale Universității de Arte „George Enescu” din Iași. În calitate de angajat al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău a participat la numeroase turnee europene, cântând sub bagheta unor cunoscuți și apreciați dirijori. Din 2003 revine la Galați, în orchestra Liricului gălățean, talentul, seriozitatea și pregătirea temeinică recomandându-l pentru funcția de șef partidă. În paralel, colaborează cu orchestre simfonice din Timișoara, Arad, Sibiu, Craiova. Din 2015 își extinde aria profesională, devenind profesor la catedra de clarinet din cadrul Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin”, îndrumând cu dăruire și răbdare tânăra generație de clarinetiști gălățeni. Din 2016, odată cu înființarea Filarmonicii „Lyra-George Cavadia” din Brăila, Gheorghe Constantinescu ocupă funcția de șef partidă din cadrul orchestrei acestei instituții, având ocazia de a se afirma ca solist în numeroase concerte.
Ludmila Calalb s-a afirmat, din 2016 pe scena gălățeană, odată cu angajarea ca maestru corepetitor la Teatrul de Operă și Operetă „Nae Leonard”. Având o temeinică pregătire pianistică și muzicală desăvârșită la Universitatea de Stat a Artelor și Academia de Muzică din Chișinău, Ludmila Calalb a primit recunoașterea calităților sale prin premiile obținute la concursurile naționale și internaționale la care a participat. Dacă la începutul carierei a desfășurat și activități pedagogice în cadrul Colegiului de Muzică Ștefan Neaga, Școala de Arte „V. Poleakov”, în prezent susține permanent recitaluri camerale alături de soliștii și instrumentiștii teatrului sau studenții Facultății de Arte a Universității „Dunărea de Jos”, unde este asistent universitar. Dorința de perfecționare și adâncire a pregătirii profesionale a călăuzit-o spre Universitatea de Arte din Iași, unde, urmând în prezent cursurile de doctorat la această instituție academică.
Absolventă a Facultății de Muzică Transilvania din Brașov, secția interpretare instrumentală la clasa prof. Aurel Niculescu, Tereza Gânju și-a început studiile muzicale la Galați, unde a revenit apoi în anul 1998, ca artist instrumentist în cadrul orchestrei simfonice a teatrului. Între anii 2001-2004 se va angaja pe rând la Opera din Brașov și Filarmonica din Craiova, pentru ca mai apoi să revină definitiv la Teatrul Național de Operă și Operetă „Nae Leonard” din Galați. În afara activității din cadrul orchestrei simfonice gălățene și a celei ale Filarmonicii „Lyra-George Cavadia” din Brăila, Tereza Gânju susține permanent o intensă activitate camerală, în calitate de membră a cvartetului L’Amour, în recitaluri și concerte. În paralel, a fost și este preocupată de susținerea și îndrumarea tinerei generații în calitatea de profesor la liceele de artă din Galați și Brăila.
Spectacolele din weekend-ul 15-17 ianuarie vor fi transmise live, pe pagina de Facebook a instituției, de la ora 19:00, pentru respectarea normelor impuse de autorități privind prevenirea răspândirii bolii COVID-19.
Citește și: Festivalul Rocanotherworld va avea o ediție de iarnă, online, între 20 – 24 ianuarie