Proiectul „Revitalizarea turismului din Galați, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural de pe Faleza Dunării” a fost semnat de către primarul municipiului Galați, Ionuț Pucheanu, și președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea. Se va elabora astfel documentația tehnico-economică necesară proiectului de investiții în domeniul infrastructură și servicii publice de turism, inclusiv obiective de patrimoniu cu potențial turistic, ce urmează a fi depus pentru finanțare în perioada de programare 2021-2027, acordul de parteneriat fiind parte integrantă a contractului de finanţare.
Municipalitatea dorește să obțină fonduri europene pentru modernizarea falezei în ansamblu, în cadrul unui proiect estimat la peste 15 milioane de euro, la care se lucrează deja, grație căruia această zonă emblematică a orașului se va schimba complet, devenind mult mai atractivă atât pentru locuitori, cât și pentru vizitatori, un loc plăcut de relaxare și petrecere a timpului liber.
„Cea mai îndrăgită zonă a orașului nostru, Faleza Dunării, va fi modernizată și pusă în valoare. Lucrăm deja la acest proiect prin care vom atrage fonduri europene și am încheiat astăzi parteneriatul cu Consiliul Județean Galați, fapt pentru care îi mulțumesc și pe această cale domnului președinte Costel Fotea pentru deschidere și sprijin. Vom avea pe Faleză amfiteatre în aer liber, piste pentru alergători și bicicliști, zone de cafenea, două parcări subterane, spații verzi amenajate, iar sculpturile în metal vor face obiectul unui veritabil circuit cultural și turistic. Faleza Dunării se va schimba și va deveni o zonă mult mai atractivă pentru gălățeni, dar și pentru cei care ne vizitează,” a declarat Ionuț Pucheanu, primarul municipiului Galați. La rândul său, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, a declarat: „Niciodată nu a existat o mai bună colaborare între Consiliul Județean și Primăria Galați. Iar acest lucru se vede în proiectele pe care le implementăm împreună pentru gălățeni. Astăzi ne-am unit din nou forțele, în cadrul unui proiect care vizează modernizarea Falezei. Aici se află singura expoziție de sculptură în metal de pe cursul Dunării, astfel că, împreună cu Primăria Galați, am gândit un circuit cultural prin care să punem în valoare această colecție impresionantă de artă modernă, bineînțeles și cu ajutorul specialiștilor de la Muzeul de Artă Vizuală.”
Unică în sud-estul Europei și spectaculoasă din punct de vedere al peisajului, Faleza Dunării din Galați va fi modernizată prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural. Protocolul de cooperare prevede că municipiul Galați, proprietar al terenului și al infrastructurii, va avea responsabilitatea îmbunătățirii infrastructurii publice de turism în zona protejată a Falezei Dunării, iar Consiliul Județean Galați, prin instituția subordonată Muzeul de Artă Vizuală din Galați, va asigura asistența calificată pentru punerea în valoare a monumentelor de for public și informarea turiștilor cu privire la patrimoniul cultural existent. Elementul central în jurul căruia se va dezvolta întregul proiect îl constituie de altfel lucrările de sculptură în metal realizate în cadrul taberelor de sculptură din anii 1976, 1977 și 1991, care se constituie într-un veritabil muzeu în aer liber ce urmează a fi pus în valoare. Totodată, propunerile de amenajare a falezei rezultate în urma concursului de soluții urbanistice organizat de Primăria Galați în toamna anului trecut, la care au participat tineri specialiști în arhitectură și urbanism, vor fi puse la dispoziția ofertantului câștigător.
Proiectul are în vedere dezvoltarea și promovarea infrastructurii publice de turism și a serviciilor turistice aferente; protejarea, dezvoltarea și promovarea patrimoniului cultural și a serviciilor culturale; protejarea, dezvoltarea și promovarea patrimoniului natural și a eco-turismului; regenerarea fizică și creșterea securității spațiilor publice.
Faleza Dunării va avea astfel trei circuite: circuit pietonal/promenadă, circuit pentru alergare/biciclete și circuitul cultural/observarea sculpturilor. Se va consolida și extinde taluzul dinspre Dunăre, se vor construi două parcări subterane, o serie de zone de cafenea, amfiteatre în aer liber și semiacoperite, piste pentru alergători și bicicliști, piațete cu mobilier urban în apropierea sculpturilor în metal existente etc.
În plus, se dorește relocarea portului de ambarcațiuni în altă zonă de agrement a orașului și se analizează posibilitatea realizării unui viaduct care să facă legătura între Str. Stadionului și Bdul Marii Uniri, cu finanțare din alte surse.
Proiectul „Revitalizarea turismului din Galați, prin valorificarea durabilă a elementelor de patrimoniu cultural și natural de pe Faleza Dunării” va fi depus în cadrul Programului Operaţional Asistență Tehnică 2014 – 2020, pe Axa Prioritară 1 – Acțiunea 1.1.1. „Asistență orizontală pentru beneficiarii fondurilor ESI și specifică pentru beneficiarii POAT, POIM și POC, inclusiv instruire pentru aceștia și pentru potențialii beneficiari FESI”.
Faleza Dunării este proprietatea publică a municipiului Galați și principalul loc de promenadă pentru locuitorii orașului, având o lungime de aproximativ trei kilometri și o suprafață totală de aproximativ 200.000 mp.
Te-ar putea interesa și: Municipiul Galați – selectat în proiectul „100 Intelligent Cities Challenge”