Organizatorii atelierului Fii un Mic Meșteșugar! doresc să vină în întâmpinarea nevoilor părinților de a avea un program diversificat propunându-le o serie de ateliere pentru copii şi tineri. Atelierul își propune un contact interactiv cu folclorul, tradițiile și obiceiurile românești, pentru a-i face pe participanți să înțeleagă bogăția culturii noastre.
Muzeul include:
- o ogradă spațioasă,
- o casă cu două odăi, din chirpici, înălțată și refăcută după modelul tradițional, acoperită cu stuf și cu un cerdac frumos în față
- grajdurile și acareturile casei, care sunt transformate în: atelier de olărit, confecționat măști, atelier de lemnărie, război de țesut – funcționale
- gospodăria – care are un cuptor de pâine și o troiță
- pivnița casei – acoperită cu lut
- fântâna
- grădina cu flori și legume
- încăperile casei – împodobite cu obiecte vechi donate de săteni
Colecțiile muzeului includ icoane și peretare vechi, piese de port și de ceramică, recuperate de Paul Buța, inițiatorul și sufletul acestui muzeu. Alte piese sunt valoroase pentru că reprezintă meșteșuguri uitate – de exemplu tivilinca.
Ineditul gospodăriei e adus de interactivitate. Toti vizitatorii participă activ, lucrează, încearcă, pipăie, ating, simt și experimentează. Totul în jur este viu și trăiește. Copiii din Sivița, dar şi turiștiii învață aici să confecționeze măști și să joace, înțeleg tainele olăritului, țesutul și alte meșteșuguri, întâlnind aici și pe bătrânii satului care povestesc despre obiceiurile vechi, torc sau țes.
Toate acestea întregesc peisajul perfect pentru desfășurarea unei activități interactiv – educative în aer liber.
Timp de 2 h copiii şi tinerii se vor bucura de povești adevărate despre tradițiile locale și vor participa la atelierele de meșteșugărit: confecționat măști populare, modelat lut, țesut la război etc. Iar la sfârşitul activităţii, vom încheia cu o horă moldovenească.
De asemenea, aceștia vor avea ocazia să plece acasă cu obiectele pe care le-au confecționat în cadrul atelierelor.
Taxa de participare*: – 25 ron/ copil
*în taxa de participare sunt incluse: vizitarea muzeului, materialele de lucru şi participarea la două ateliere. Copiii din familii defavorizate sau cei cu dizabilităţi, nu plătesc taxă de participare.
Perioada de desfasurare: 01.05.2018 – 31.10.2018
Înscrierile se fac telefonic la: 0747 770 226
Atelierul se adresează grupurilor organizate, claselor de elevi din învățământul primar (cls I – IV).
Programarea atelierului se face de comun acord cu organizatorul, în funcție de programul participanților și zilele disponibile pentru activitate.
Numar de participanți: min. 15 – max. 30
Contact: vatracudor@gmail.com
Vezi aici alte activități interesante: Concursului regional „Pledoarie pentru lectură” pentru elevi ai claselor II-XII