Consiliul Local Galați a decis că locurile de parcare din apropierea blocurilor pot fi rezervate de proprietarii de maşini (cu excepția celor cu garaje), ei având dreptul de a-și parca autovehiculele cu masa de până în 3,5 tone în fiecare zi, în intervalul orar 16:00-08:00, inclusiv în weekend, începând de vineri, de la ora 16:00, până luni dimineață. Regulamentul de atribuire și folosire a locurilor de parcare adoptat de CL prevede că fiecare loc de parcare delimitat de Primărie (2,3 m x 5 m) va fi oferit locatarilor spre închiriere la prețul de 120 de lei pe an.
Banii pe taxa de închiriere vor fi achitați în avans, la Primărie, adică până pe 30 noiembrie pentru anul viitor, iar locul de parcare va fi închiriat pentru o perioadă de un an cu posibilitate de prelungire încă un an. Banii strânși la bugetul local din această taxă vor fi folosiți pentru amenajarea de noi locuri de parcare.
Locurile de parcare vor fi scoase la licitaţie dacă doritorii vor fi prea mulţi
În cazul în care numărul locurilor de parcare va fi mai mare decât numărul celor care doresc închirierea, locurile rămase libere se pot acorda, suplimentar, celor care deja au închiriat un loc. În cazul blocurilor în care locurile de parcare sunt mai puține decât numărul de persoane care doresc închirierea, se va proceda la o licitație, prețul de pornire fiind de 120 de lei pe an, la fiecare strigare făcându-se un “salt” de câte 10 lei.
Totuși, reprezentanții administrației publice locale susțin că nu se va ajunge la astfel de situații, căci “locurile de parcare vor fi date spre închiriere pe măsură ce ele vor fi amenajate de Primărie, adică delimitate. Vom începe cu acele blocuri unde avem măcar tot atâtea locuri de parcare câte autovehicule. Am vorbit cu administratorii de blocuri și avem câteva informații, plus că am obținut informații și cu privire la numărul de autovehicule din municipiul Galați”, a spus în ședința de Consiliu Local viceprimarul Sorin Enache, însă datele despre care acesta a vorbit nu au fost ataşate hotărârii CL.
Facilităţi şi gratuităţi şi pentru locurile de parcare
Pensionarii care au, cumulate (soț și soție), pensie sub salariul minim pe economie vor primi o reducere de 25% la taxa de închiriere, dar în cazul licitațiilor diferența dintre prețul de bază (de 120 de lei) și cel final, de după licitație, se plătește integral. Vor beneficia de loc de parcare gratuit: persoanele cu dizabilități, veteranii de război, văduvele de război, persoanele persecutate politic și cetățenii de onoare.
În cazul în care în bloc se află atât persoane fizice, cât și juridice care doresc închirierea locurilor de parcare, CL a stabilit ordinea “priorităților”. Astfel, primele pe listă vor fi persoanele cu dizabilități, urmează persoanele fizice care locuiesc în bloc și apoi persoanele juridice.
Amenzile pentru nereguli variază între 100 şi 1.500 de lei
Pe locul de parcare închiriat, titularul nu va avea voie să facă alte activități decât cele de parcare a mașinii – nu să repare mașina, nu să o ocupe cu autovehicule scoase din circulație etc. În caz contrar, el va fi sancționat cu amenzi cuprinse între 800 și 1.500 de lei, amenzi ce pot fi aplicate și pentru blocarea locului de parcare sau amplasarea de marcaje sau indicatoare acolo. Totodată, subînchirierea locului de parcare se sancționează cu 100-1.000 de lei, aceeași amendă aplicându-se și dacă titularul nu amplasează în parbrizul mașinii, la loc vizibil, talonul pe care îl va primi de la Primărie și care atestă că a plătit pentru locul de parcare.
Și cei care ocupă abuziv locul de parcare plătit de altul pot fi sancționați cu amendă cuprinsă între 100 și 1.000 de lei. În plus, mașina lor va putea fi blocată sau chiar ridicată pe platformă și dusă pe un teren al Primăriei, proprietarul acesteia trebuind apoi să achite și taxa de deblocare ori pe cea de transport al autovehiculului. Pentru această activitate, SC Gospodărire Urbană va trebui să înființeze un dispecerat care va funcționa în intervalul orar 16:00-08:00.
În privința amenzilor, regulamentul precizează: “contravenientul poate achita în 48 de ore de la data încheierii procesului verbal jumătate din minimul amenzii prevăzute”, ceea ce, în majoritatea contravențiilor, va însemna o amendă de doar 50 de lei.
Sursa: Reperul.ro