Dacă acum ceva timp vorbeam despre gândirea creativă, iată că vine în discuție gândirea critică. Atât de importantă, atât de necesară în procesul de a asimila informațiile în mod corect.
Suntem contemporani tehnologiei informației, a robotizării, a propagării exponențiale sau a „viralului„. Cel puțin în aceeași măsură în care suntem contemporani ai ceea ce nu mai este niciun secret, nici tabu- conceptul de „fake news„.
Oamenii de care o societate în dezvoltare are nevoie, nu mai sunt oamenii umili, dar sârguincioși. Așa cum nu mai sunt nici oamenii nepregătiți și intruzivi, dar „descurcăreți”.
Tinerii motivați, morali și asumați sunt rețeta succesului. Iar aceștia ajung astfel printr-o educație timpurie care dezvoltă gândirea critică.
Se impune formarea unor filtre sănătoase pentru sutele și miile de informații care vin zilnic din toate domeniile și pe toate canalele, într-un mediu caracterizat de instantaneitate așa cum este social media.
Ce este, însă, gândirea critică? Iată un tip de problemă specifică educației de gimnaziu din Franța: Doi oameni se apropie de un râu. Pe râu este o barcă, iar în aceasta încape un singur om. Cum fac să treacă amândoi?
Atenție! Sfoara, scripeții, armele mortale nu intră în datele problemei. Avem doi oameni și o barcă. Atât.
Nu există soluții. Aparent.
Soluția există, însă, dar nu o găsim din cauza unei presupoziții greșite. Aici intervine gândirea critică și aduce lumina în soluționare.
Cei doi oameni nu vin de aceeasi parte a raului. Tadaaam! Soluția era chiar acolo. Simplă, transparentă, te aștepta să primești informația nealterată, completă.
Doar spunându-ți că doi oameni se apropie de un râu, ai fost convins că ei vin de pe aceeași parte a raului. Ai vizualizat. A se citi aici ”ai presupus”.
Gândirea critică, iată, este să spui stop ipotezelor false. Presupunerile greșite împiedică găsirea de soluții
Gândirea critică este o datorie a educației. Ne dorim pentru copiii noștri o educație în care nu mai este suficient să ia informația ca atare, ci trebuie să înveță să gândească, sa creeze, să decidă singur și, mai ales, asumat.
Aceste aspecte sunt la îndemâna părinților cu ajutorul educației complementare grădiniței și școlii. Un astfel de centru avem în Galați sub egida rețelei internaționale FasTracKids. Aceștia lucrează cu inteligența, imaginația, curiozitatea- toate native- ale copiilor și le transformă la momentul potrivit în creșterea lor, în abilități fundamentale pentru întreaga viață.
Alături de comunicare, creativitate, încredere în forțele proprii și spiritul de colaborare, gândirea critică este imperios necesară adultului asumat, pregătit pentru succes.
Te-ar mai putea interesa: Pilonii educației I – Setarea de obiective și responsabilități la copii în pași simpli