miercuri, noiembrie 27, 2024
AcasăArticoleGhid pentru colectarea selectivă a deșeurilor

Ghid pentru colectarea selectivă a deșeurilor

Stă în puterea fiecăruia dintre noi să protejăm mediul în care trăim, primul pas fiind informarea despre ce înseamnă colectarea selectivă a deșeurilor.

Măștile pentru față, mănușile și orice alte echipamente individuale de protecție (PPE) nu sunt reciclabile.

Măștile și mănușile de unică folosință trebuie aruncate după o singură utilizare. Odată scoase de pe față sau mâini, acestea trebuie introduse într-o pungă de plastic, care trebuie să fie apoi securizată printr-o închidere corespunzătoare. Punga securizată poate fi pusă în gunoiul menajer.

Aruncarea echipamentelor de protecție la întâmplare reprezintă un risc pentru sănătatea echipajelor de colectare și a persoanelor care lucrează în centrele de sortare și procesare.

Nu utilizați coșurile pentru deșeuri stradale pentru a arunca materialele de protecție folosite.

Ce spune legea despre colectarea selectivă

Colectarea selectivă/separată a deșeurilor a devenit obligatorie începând cu 1 iulie 2019.
Potrivit legii, containerele obișnuite, în care oamenii îşi aruncau până acum gunoiul, vor fi înlocuite cu pubele speciale pentru fiecare categorie de deșeu în parte. Resturi menajere, hârtie, sticlă şi plastic.
Firmele de salubritate trebuie să doteze punctele de colectare a deșeurilor cu cele 4 recipiente pentru cele 4 fracții. Amenzile pentru firmele de salubritate care nu respectă regulile sunt între 20 000 – 40 000 lei. Aceleași amenzi se aplică și persoanelor juridice care nu se adaptează noilor reglementări.
Cetățenii care nu se vor conforma regulilor, vor fi amendați cu până la 2000 de lei. Vor avea de plătit însă şi o taxă de salubritate mai mare cu 25%. În timp ce celorlalți le scade factura cu 25%.

De ce să colectăm selectiv?

Cantitatea de deșeuri municipale raportate de Ministerul Mediului în 2014 este de 5 milioane de tone pe an, din care doar 13% sunt reciclate. Puțini dintre noi știm că aproape 80% din tot gunoiul din depozitele de deșeuri ar fi putut fi reciclat.

Cu relativ puțin efort de a separa gunoiul, putem ajuta la reducerea poluării, contribuim la păstrarea apei curate, conservăm resursele naturale neregenerabile și reducem consumul de energie.

Puțini cetățeni au înțeles că e responsabilitatea lor să își sorteze gunoiul acasă pe fracții (plastic/metal, hârtie/carton, sticlă).

La fel cum știm sintagma „consumul excesiv de sare, zahăr și grăsimi dăunează grav sănătății” ar trebui să știm și că galben este pentru plastic/metal, albastru este pentru hârtie/carton și verde este pentru sticlă.

Dacă și tu crezi că este nevoie de un spot de interes public, semnează aici petiția celor de la declic.

Cum se face corect colectarea selectiva

Din 1 iulie 2019 este obligatorie colectarea selectivă / separată a deșeurilor pe 4 fracții:

PLASTIC/METAL

Se colectează în recipientul galben (blocuri), respectiv sacul menajer galben (case).

Recipientele din plastic (PET-urile) se clătesc cu apă rece; ambalajele din plastic care nu se pot curăța se colectează la deșeurile reziduale. Se scoate dopul și se presează. Astfel, se economisește spațiu.

Exemple:
DA: bidoane și cutii din plastic, pungi din plastic, ambalaje de protecție din plastic, jucării de plastic, doze de băuturi, cutii de conserve, cutiile TetraPack (cutii de lapte și suc), etc.

NU: produse combinate din metal și plastic, polistiren din construcții, cutii/bidoane cu resturi de vopsea, diluanți sau alte substanțe chimice periculoase, deșeuri medicale (de exemplu seringi folosite) ș.a.

HÂRTIE/CARTON

Se colectează în recipientul albastru (blocuri), respectiv sacul menajer albastru (case).

Prin împăturire se economisește spațiu!

Exemple:
DA: reviste, ziare, maculatură, plicuri; cutii, fotografii, cartoane de ouă, cutii de pizza, etc. (curate și uscate)
NU: hârtie și carton ce conțin reziduuri de mâncare, șervețele și hârtie bucătărie folosite, hârtie de ambalat lucioasă.

STICLĂ

Se colectează în recipientul verde (blocuri), respectiv sacul menajer verde (case).

Ambalajele din sticlă se clătesc înainte de debarasare.

Exemple:
DA: ambalaje din sticlă (fără capac), borcane (fără capac), damigene, ambalaje din sticlă de la produse cosmetice etc.
NU: oglinzi, geamuri, produse din porțelan, ceramică, cristal/vase rezistente la căldură etc.

BIODEGRADABILE

Potrivit Proiectului de Lege nr 41/17.02.2020:
„Începând cu data de 1 ianuarie 2021, autorităţile administraţiei publice locale sau, după caz, subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor, respectiv asociaţiile de dezvoltare intercomunitară ale acestora, trebuie să implementeze sistemul de colectare separată a deşeurilor biodegradabile, să extindă colectarea separată din uşă în uşă a biodeşeurilor în mediul urban, dublată de implementarea schemei ‘plăteşte pentru cât arunci’ şi să încurajeze compostarea individuală în gospodăriile din mediul rural.

Este OBLIGATORIE colectarea separată a deşeurilor biodegradabile destinate compostării/digestiei anaerobe, inclusiv din uşa în uşă, sau prin aport voluntar. Persoanele fizice şi juridice care generează deşeuri biodegradabile au obligaţia să depună aceste deşeuri în spaţiile indicate sau să le predea operatorilor autorizaţi pentru colectarea lor”.

Dacă locuiești la casă, din deșeuri biodegradabile poți obține în propria gospodărie compost, un excelent îngrășământ pentru plantele din jurul casei și pentru pământul din grădină.

Exemple:

DA: resturi de fructe şi de legume proaspete sau gătite, resturi de pâine şi cereale, zaţ de cafea/resturi de ceai inclusiv pliculețe, coji de ouă, coji de nucă, cenuşă de la sobe (când se arde numai lemn), rumeguş, fân şi paie, resturi vegetale din curte (frunze, crengi şi nuiele mărunţite, flori), plante de casă, bucăţi de lemn mărunţit, ziare, carton mărunţite – umede şi murdare, șervețele de hârtie.

NU: resturi de carne şi peşte, gătite sau proaspete, resturi de produse lactate (lapte, smântână, brânză, iaurt, unt, frişcă), ouă întregi, grăsimi animale şi uleiuri vegetale, excremente ale animalelor de companie, cenuşă de la sobe (dacă se ard şi cărbuni), resturi vegetale din curte tratate cu pesticide, lemn tratat sau vopsit.

DEȘEURI REZIDUALE / AMESTECATE

Deșeurile reziduale sunt totalitatea deșeurilor care nu se pot recicla.

Exemple:

DA: resturi de mâncare (carne, lactate, vegetale, ouă), scutece de unică folosință, absorbante, reziduurile/excrementele animalelor de casă, conținutul sacului de la aspirator, mucuri de țigară, șervețele folosite, ambalaje foarte murdare, cioburi de ceramică și porțelan, veselă de unică folosință foarte murdară, cenușa de la sobe (dacă în afară de lemn se ard și cărbuni), resturi vegetale din curte (dacă sunt tratate cu pesticid), lemn tratat sau vopsit ș.a.

NU: Deșeuri textile, încălțăminte, pământ, nisip, pietriș, deșeuri de echipamente electrice și electronice și de baterii, acumulatori, componente ale autovehiculelor (piese din dezmembrări), anvelope, deșeuri din construcții și demolări, deșeuri voluminoase (mobilier, covoare, saltele, etc.)

CATEGORII SPECIALE DE DEȘEURI*

DEȘEURI VEGETALE – provenite din toaletări arbori, arbuști, tuns gard viu, cosit iarbă etc.

  • La blocuri:

Deșeurile vegetale rezultate din toaletarea spațiilor verzi aferente asociațiilor de proprietari (domeniul public) se depozitează pe spațiul verde, în zonă cu acces auto, cu respectarea perioadelor de toaletare și cu anunțarea Serviciului Spații verzi din cadrul Primăriei.

  • La case:
    Ridicarea acestora se va face de către operatorul de salubritate, contra cost, în baza unei solicitări.

Deșeuri voluminoase – mobilier, covoare, saltele etc.
Colectarea acestora se face cu titlu gratuit, în cadrul campaniilor de colectare, în baza unui program stabilit.
În afara programelor stabilite colectarea se va face în baza unei solicitări, contra cost.

Deșeuri textile – Îmbrăcămintea și încălțămintea uzată pot fi depuse în containerele Asociației Caritas – vezi aici harta containerelor din țară.

Deșeuri din construcții
Se ridică contra cost de către operatorul de salubritate, la solicitarea beneficiarului.

Deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE)
Colectarea acestora se face cu titlu gratuit de operatorul de salubritate de la punctele gospodărești în baza unui program stabilit de primărie.

Aceste informații sunt cu titlu de exemplu, vă rugăm cereți informații exacte de la primăria localității în care aveți domiciliu.

Cum reciclez

Urmează acești 3 pași simpli:

Recipientele reciclabile trebuie să fie goale, curățate de orice urme de mâncare sau lichide și uscate, înainte de a le arunca în containerele dedicate.

  • Un articol murdar poate contamina un camion întreg, deci asigurați-vă că reciclabilele sunt goale, curate și uscate.
  • Odată ce cartonul sau hârtia intră în contact cu alimente sau lichide, nu mai poate fi reciclat.
  • Nu lăsați niciodată mai mult de o linguriță de lichid să rămână într-un recipient reciclabil.

Sesizează Garda de Mediu

Cei de la declic.ro, o comunitate online de cetățenii cu același vis ca noi – o lume mai bună – au creat un proiect prin care colectarea selectivă se poate realiza, în sfârșit, corect. Accesând site-ul lor, puteți sesiza Garda de Mediu în legătură cu (ne)respectarea legii colectării selective și vom reuși să grăbim procesul de punere în aplicare a noilor reglementări care ne scapă de gunoaie. Este un pas mic pentru a salva planeta la Galați și Brăila.

Te-ar putea interesa și Primăria Galaţi dă premii de 100.000 de lei pentru colectare selectivă

ARTICOLE

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE