marți, noiembrie 26, 2024
AcasăEvenimenteIn memoriam Mircea Ţuglea, despre Grazia la Galaţi

In memoriam Mircea Ţuglea, despre Grazia la Galaţi

Miercuri, 25 aprilie, de la ora 18:30, la Librăria Donaris din Galaţi (str. Nicolae Bălcescu, nr, 26), va avea loc lansarea romanului Grazia, semnat de regretatul poet şi publicist Mircea Ţuglea, apărut în colecţia „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

Invitaţi: Adi Secară şi Doru Căstăian.

„Cuvîntul Grazia trimite la starea de graţie (în româneşte «graţie», în engleză «grace», în franceză «grâce»), dar face aluzie şi la italienescul «grazie» («mulţumesc»), putînd fi, totodată, nume propriu în româneşte şi conţinînd, printr-o remarcabilă coincidenţă, chiar numele oraşului Graz. Procedeul nu este nou: l-am folosit în titlul primului meu volum de versuri, Proezia, ce intercalează numele celor două genuri, «poezia» şi «proza», şi care a obţinut în 1996 premiul naţional de debut Poesis, în România.
În ceea ce priveşte subiectul acestui roman, el porneşte, printr-un «punct de fugă» (de aici provenind subtitlul) de la jumătatea anilor 1990, din Austria. Deoarece există un fundal autobiografic foarte clar, trebuie să menţionez că în acea perioadă mă aflam în Austria, studiind literatura comparată şi germanistica la Universitatea din Viena – şi cunosc peisajul acelor ani, nu numai cultural, dar şi politic, foarte bine. Cu toate acestea, romanul nu este unul autobiografic – acţiunea lui se desfăşoară atît în Austria (Viena, Graz, Linz, Freistadt), cît şi în România, sau în alte spaţii geografice. Mai importantă decît localizarea, însă, sînt perspectivele sau planurile ficţionale în care se află angrenat personajul, un tînăr imigrant român, aflat în climax-ul unei aventuri amoroase ratate, care hotărăşte, în dimineaţa unei alte nopţi nedormite, traversînd o cîmpie abia înmugurită în drumul către gara din Freistadt, într-o stare de supra-luciditate – care hotărăşte, deci, că trebuie să se întoarcă acasă. Din «punctul de fugă» al acestei decizii, aflat în «graţia» stării sale supra-lucide, personajul întrevede mental toate posibilele variante pe care le-ar fi luat propria istorie, dar şi istoria «mare», cu consecinţe complexe în planuri diverse, inclusiv geopolitice, care conduc la constituirea unor adevărate lumi paralele. După aproape douăzeci de ani (moment care ar coincide, deci, cu cel al bursei din Graz), după traversarea atîtor planuri tangente ale realului – pe care cititorul poate să le atribuie «supra-lucidităţii» sau să le considere «adevărate», cu alte cuvinte să aleagă să creadă că se petrec doar în planul mental al personajului sau că s-au petrecut în «realitate» – aşadar după douăzeci de ani personajul se întoarce în Austria, încercînd să reconstituie Grazia, starea sa de graţie de atunci, trecutul, «punctul de fugă», «adevărul». Şi să spună, prin toate acestea, un Grazie («mulţumesc»).” (Mircea Ţuglea)

Mircea Ţuglea (1974-2017), poet, publicist şi critic literar. A debutat în 1996 cu volumul Proezia, care a obţinut în acelaşi an, la Satu Mare, premiul revistei Poesis. Alte volume publicate: mircea ţuglea (2001), Paul Celan şi avangardismul românesc. Reactualizarea sensului (2007), Lirica lui Paul Celan şi gîndirea contemporană (2013), jivina, divina (2015), Literarsură (2016). Începînd din 2013, a predat la Universitatea din Silistra, Bulgaria, şi la Universitatea „Ovidius” din Constanţa. În 2016 a beneficiat de o rezidenţă de creaţie FILIT la Ipoteşti – aceasta este sursa romanului Grazia.

S-ar putea să te intereseze şi articolul  Tu unde petreci mini-vacanța de 1 Mai? Iată câteva propuneri!

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE