Lacu Sărat este o staţiune balneară situată în Câmpia Brăilei, la 5,5 km de Brăila, de care se leagă printr-o linie permanentă de tramvai construită încă din anul 1900 şi autobuz. Deşi aflată în plină câmpie, pe malul lacului al cărui nume îl poartă, staţiunea este înconjurată de 70 ha de pădure, care atenuează climatul de stepă şi constituie un plăcut loc de recreere.
Lacul, cu salinitatea crescută, este format pe un vechi curs al Dunării, de care acum este complet izolat. Adâncimea apei variază între 0,6m şi 1,80 m. Fundul lacului este acoperit pe întreaga suprafaţă de un nămol terapeutic cu un grad foarte mare de mineralizare. Virtuţile terapeutice ale apei şi nămolului au fost puse în valoare încă din anul 1879.
Se apreciază că aici există unul dintre cele mai valoroase nămoluri sapropelice din ţară şi ape cu cea mai mare concentraţie salină, realitate confirmată şi de faptul că majoritatea pacienţilor încheie cura balneară într-o stare ameliorată.
Principalii factori naturali de cură ai stațiunii balneoclimaterice Lacu Sărat:
– apa sulfatata, clorurosodica, magneziana concentrata a lacului are un grad ridicat de mineralizare, de peste 80 g/l, si
– favorizeaza dezvoltarea unei microfaune care îi confera calitati terapeutice deosebite ;
– nămolul sapropelic ce se extrage din lac are un continut ridicat de hidrogen sulfurat si este utilizat pentru tratarea unei game însemnate de afectiuni reumatismale.
Citeşte şi articolul Tiroliană şi pistă de biciclete în Lacu Sărat. A început reabilitarea parcului