Lavanda (Lavandula) este o specie de plante originară din nordul Africii și din regiunile muntoase din regiunea mediteraneană. Ea este cultivată și în zonele cu climă temperată cu scop ornamental, ca ierburi culinare și în scop comercial în producția de uleiuri esențiale.
Din punct de vedere medical, se pare că lavanda are efect în atenuarea stărilor anxioase, în combaterea infecțiilor fungice, în reducerea căderii părului și în vindecarea rănilor.
Cum plantăm lavanda
Puietul de lavandă este recomandat a fi plantat primăvara, atunci când solul începe să se încălzească. Dacă alegeți să plantați lavandă toamna, alegeți plante deja crescute care pot rezista iarna.
Lavanda crește în majoritatea tipurilor de sol, de la slab până la moderat fertile. Dacă solul este argilos, adăugați materie organică pentru a îmbunătăți drenajul. Feriți locul de zonele umede și ude care pot putrezi rădăcina. Plantați puieții de lavandă la o distanță de 0,5 – 1 m depărtare una de cealaltă. Plantele cresc în înălțime între 0,3 – 1 m.
Îngrijirea lavandei
Ca să îngrijiți plantele de lavandă, adăugați mulci (strat de paie, frunze, resturi vegetale, rumeguș, pietriș etc.), pentru a ține departe buruienile. Aveți grijă ca stratul de mulci să nu atingă tulpina plantei. Udați puieții de lavandă o dată sau de două ori pe săptămână. Odată adult, plantele trebuie udate o dată la două sau trei săptămâni până apar bobocii. După ce înfloresc, ele trebuie udate din nou o dată sau de două ori pe săptămână.
În zonele friguroase, lavanda are nevoie de protecție suplimentară. Acoperiți plantele cu un mulci de paie și ramuri de frunze de brad, care blochează vântul și temperaturile scăzute. O altă modalitate de a crește lavanda în zonele friguroase este să o plantați într-un ghiveci, care poate fi ținut înăuntru în timpul iernii și afară atunci când temperaturile încep să crească. Poziționați ghiveciul într-un loc unde are parte de multă lumină. Udați moderat.
Tăiați aproximativ o treime din vârf atunci când apar frunze verzi la baza plantei.
Lavanda este predispusă la infecții fungice și la putrezire într-o climă umedă. Frunzele galbene sunt un semn al excesului de apă.
Recoltă și soiuri
Recoltați tulpina lavandei atunci când aproximativ jumătate din mugurii de floare sunt deschiși. Cel mai bine este să recoltați tulpinile dimineața atunci când concentrația uleiului de lavandă este cel mai ridicat. Aranjați lavanda într-un buchet prins cu un elastic. Uscați lavanda într-un loc răcoros și întunecat unde aerul poate circula.
Soiurile recomandate de lavandă pe care le puteți crește sunt lavanda englezească (Lavandula angustifolia), care înflorește de două ori pe sezon; lavandins (L. x intermedia) un hibrid între soiul englezesc și lavanda portugheză, un soi mai mare de lavandă care înflorește doar o dată pe an în vară; lavanda spaniolă (L. stoechas) și lavanda franțuzească (L. dentata), recomandat zonelor reci.
Te-ar putea interesa și: Universul esențelor parfumate