marți, noiembrie 26, 2024
AcasăArticoleInterviu cu Marius Coșescu, chef bucătar Gamberetti: Lucrul cu mâncarea necesită respect

Interviu cu Marius Coșescu, chef bucătar Gamberetti: Lucrul cu mâncarea necesită respect

“E important să guști întotdeauna mâncarea, chiar dacă nu îți place vreun ingredient. Este foarte important să știi ce gust ar trebui să aibă și să te asiguri că are acel gust. Altfel nu ești bucătar și nu ești profesionist. Dacă nu guști din mâncare, nu știi ce oferi clientului.”

Născut în Huși, județul Vaslui, așa numitul “Orașul dintre vii”, Marius Coșescu este bucătar la Gamberetti Restaurant, chiar de un an de zile. Dacă ați auzit de vinurile de Huși sau Busuioacă, aflați că acolo a copilărit și el. A strâns o sumedenie de amintiri frumoase, alături de vecinii de scară. Zâmbind, ne relatează că prima poznă care îi vine acum în minte este o povestioară chiar legată de bucătărie. Când avea doar 7 ani, și-a dorit să facă gogoși, ca și primă încercare de acest gen, rezultatul fiind o bucătărie în flăcări, dar și o papară bună de la mama sa. Motiv bun de unde crede el că a plecat și pasiunea sa pentru tigăile în flăcări.
Tânăr rebel, demonstrații culinare pe măsură…

Când mănânci în oraș nu mergi la un restaurant, ci la bucătarul unui restaurant. “Cum ar fi să știi la cine te duci, să știi ce-i place, să stii ce să-i ceri? Un peisaj utopic, dar nu imposibil”, spune Chef Marius Coșescu, Restaurant Gamberetti Galați.

De ce bucătar? Ce te definește?

Prima mea experiență cu bucătăria a fost chiar de tânăr. Aveam 18 ani și am plecat la mare să mă distrez, dar să și lucrez în același timp. Am mers la unul dintre localurile de pe litoral și mi-am exprimat dorința să învăț, să lucrez într-o bucătărie, acolo fiind primul loc în care am deslușit tainele gastronomice. De altfel, am învățat să țin în mână și un cuțit. Partea cu distracția și vacanța s-au cam pierdut, dar am ajuns să lucrez în permanență timp de 4 luni, lucru care m-a împlinit foarte tare. Probabil că acolo s-a întâmplat acel ceva și m-am simțit atras de bucătărie mai tare ca oricând. Din acea clipă am știut că vreau să învăț tot mai mult și de la cei mai buni.
Pot spune că în prezent definește pasiunea pentru ceea ce fac în bucătărie. Nu există preparat unde să nu pun suflet, seriozitate, punctualitate. Mai mult, vin primul, plec ultimul, iar creativitatea aș spune că este un plus, pentru că mă ajută zilnic să fac diferența.

Cum ai descoperit lumea gastronomică?

Locul de unde am învățat cele mai multe taine ale gastronomiei, precum rețete, cum funcționează o bucătărie profesionistă este Scoția. Mai exact, Insula Islay. A fost o experientă extraordinară, dar în același timp, am descoperit acolo și o familie. A fost locul unde m-am dezvoltat atât profesional, cât și personal. Îmi amintesc și astăzi emoțiile trăite acolo, lumea spectaculoasă care se deschidea pentru mine. Am știut imediat ce vreau sa fac în continuare. Sunt recunoscător, ce pot spune.

Unde ai mai gătit în țară sau în lume?

Experiența mea a inceput pe litoral, după cum spuneam mai sus, a continuat în câteva restaurante din Galați, apoi în Scoția 4 ani de zile și la Gamberetti timp de un an și jumătate, unde activez și în prezent.

Cum promovezi mâncarea sănătoasă? Ce anume?

O mâncare sănătoasă ține de o materie primă de calitate, de prospețime, iar apoi de ingrediente așezate într-o combinație cât mai echilibrată. Complexitatea, dinamica și fragilitatea acestui domeniu, curiozitatea pe care ți-o stârnește în permanență. Și despre asta vorbim când amintim de mâncare sănătoasă. Până la urmă, mâncarea e energie, poate fi o întâlnire, orice trezește amintiri și simțuri.

Nu e greu să determini publicul să vină la un restaurant cu fructe de mare într-un oraș care nu e la mare?

Din punctul meu de vedere nu este greu. Consider că oamenii vin acolo unde se simt bine și unde mâncarea este de calitate. Chiar dacă nu toata lumea este iubitoare de fructe de mare și peste, avem și produse din pui, rață, vită și porc. Motiv de bucurie pentru ca oricine dorește, să ne treacă pragul și să se convingă de calitate, de experiența memorabilă, dar pozitivă. Este o mare bucurie să vezi că oamenii înțeleg câtă muncă stă în spatele unui meniu propus de un restaurant. Și la noi oamenii chiar pun întrebări și sunt curioși.

Ce ne recomanzi din meniul Gamberetti ca și primă preferintă și de ce?

Recomandarea mea ar fi Creveții nette, fiind o combinație delicioasă de creveți decorticați, legume, în sos de vin alb, muștar englezesc și smântână. Un preparat savuros care poate fi servit alături de un pahar de vin roze. O farfurie cu emoție, atât. Restul e poveste de gustat în restaurant.

Ca si bucatar, ce consideri că definește restaurantul Gamberetti și ce îl diferențiază de celelalte locații horeca din Galați?

Specificul restaurantului, personalul dedicat și cred că suntem alături de client indiferent de timpul pe care îl are. Clientul poate veni la noi în restaurant, poate ridica pachetul sau îi livrăm noi oriunde poftește. Lucru pentru care clienții ne mulțumesc și revin mereu cu entuziasm. Nu mai precizăm de meniul care îi atrage și îi poartă în permanență cu gândul la mare. Pentru că Gamberetti e vacanță, bucurie, gust însorit din farfurie și stare de bine datorită locului.

De ce să aleagă clienții mâncarea gătită de tine? Ce e special la mâncarea ta?

Nu știu să spun exact motivul pentru care clienții aleg mâncarea mea. Stiu sigur doar că ei se întorc multumiți de fiecare dată, ceea ce reprezintă mereu o bucurie pentru mine. Tot gătesc cu pasiune și ei simt asta, ceea ce este foarte bine.

5 Preparate preferate…

Antricot de vită gătit rare, scoici Saint Jacques, pulled pork, tonul roșu, ouă cu cartofi prăjiți și mujdei.

Cum a evoluat Gamberetti ca și restaurant? Dar clienții?

Gamberetti este un brand în continuă creștere, care aduce zilnic clienți noi, curioși de preparatele noastre. Mai mult, este un restaurant în care clienții se întorc mereu cu drag, pentru că stiu că vor găsi mereu mâncare gustoasă, sănătoasă și o echipă primitoare, veselă, profesionistă. Suntem oameni și e de-ajuns.

2 CUVINTE DESPRE MÂNCAREA GĂTITĂ DE TINE LA GAMBERETTI și de ce e atât de gustoasă.

Ingrediente de calitate și mult suflet. Gamberetti înseamnă lucru cu oameni, despre oameni și pentru oameni.

Toamna se numără curiozitățile. Gustă-le!

Te-ar putea interesa și: Una bună, 9 așa și-așa: Florin Toma – directorul Teatrului Dramatic „Fani Tardini”, Galați

ARTICOLE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

AI NEVOIE DE UN LOGO?

- Advertisment -spot_img

ULTIMELE ARTICOLE