Mărțișorul este obiectul mic, prins cu șnur alb-roșu, însă în cultura și tradiția populară, este mai degrabă un simbol al reînnoirii, al speranței și al renașterii naturii. Obiectul artizanal care a căpătat diverse forme de-a lungul timpului și care este dăruit celor dragi pentru a le aduce noroc este subiectul unui atelier de creație, organizat la Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea” Galați, în perioada 29 februarie – 4 martie. Copiii, sub coordonarea muzeografului Ionela Daniela Antohe, vor învăța să confecționeze mărțișoare și felicitări tradiționale. Tot în cadrul acțiunii ”MĂRȚIȘORUL LA MUZEU”, cei mici vor avea ocazia să afle de la specialistul în etnografie, tradiții despre mărțișor și despre sărbătorile primăverii.
”Deşi semnificaţia mărţişorului şi-a mai pierdut astăzi din intensitate, totuşi povestea lui rămâne, iar atelierul de creaţie propus copiilor doreşte să transmită şi să păstreze această poveste, astfel încât cei mici să înţeleagă că nu trebuie să fie o obligaţie, ci o bucurie, un prilej, în prag de primăvară, de a meşteri şi oferi «mici opere de artă», numai bune de purtat la piept. Şnurul bicolor, alb şi roşu alcătuieşte «funia» împletită de Baba Dochia, ce leagă iarna şi vara, lumina şi întunericul, frigul şi căldura. În trecut, acest şnur era purtat atât de fete cât şi de băieţi, până când apăreau primele semne ale primăverii. Atunci, mărţişorul era legat de o floare, de un pom înflorit sau era aruncat în direcţia de unde veneau păsările migratoare, cu speranţa unui nou început, în care toate relele vor pleca cu păsările, iar oamenii vor râmâne cu cele bune şi luminoase”. Ionela-Daniela Antohe
Acțiunea ”Mărțișorul la muzeu” se desfășoară la Muzeul de Istorie ”Paul Păltănea”, secția Lapidarium, str. Maior Iancu Fotea, nr 2 Bis (vizavi de Biserica Greacă).
Te-ar putea interesa și Uluitoarele numere de singurătate ale lui Edward Gant